glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

dejton11 optuznice piranski zaliv
registracija zgrada_opstine granica maratonci2 sanu Udovicic 11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Posao za 1.000 istraživača

izvor: agencije  foto:                                                                           28.12.2017

posao_

Postojeći projektni ciklus za nauku biće produžen još godinu dana - najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će se raditi procena postojećih projekata. Najlošiji će biti isključeni iz finansiranja, kako bi se uključilo 1.000 mladih istraživača.

Konkurs za uključivanje mladih istraživača biće raspisan za studente doktorskih studija, kako bi već od naredne godine mogli da budu uključeni u postojeće projekte.

Ministar Šarčević je rekao da se paralelno rade zakoni o inovacionoj delatnosti i finansiranju visokog obrazovanja.

Državni sekretar Vladimir Popović najavio je da će biti otvoreno 50 do 100 mesta za mlade koji su doktorirali u inostranstvu i da na taj način ministarstvo želi da pokaže da za njih ima mesta u naučnoj zajednici.

- Na ovaj način pokazujemo brigu za mlade. Dok radimo zakon, mi ćemo te ljude u 2018. godini uključiti u finansiranje - pojasnio je Popović.

On je dodao da će početkom godine biti urađena i rekategorizacija istraživača, uz pomoć registra, čija je izrada u završnoj fazi. Prema rečima prof. Popovića, rekategorizacija nije urađena sedam godina, a na registar se čekalo celih 20.

U planu je uvođenje kombinovanog institucionalno-projektnog finansiranja nauke, koje se, kako objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, potpuno uklapa u već usvojenu Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja RS, kao i u Akcioni plan Vlade Republike Srbije kao i uvođenje fonda za nauku. 

DUGOVANjA REŠENA

Sredstvima iz budžetskih rezervi rešeno je pitanje dugovanja za materijalne troškove za istraživanja za 2017. godinu (DMT1, DMT2). Taj novac iz budžeta ministarstva prethodno je potrošena na izgubljeni sudski spor započet još 2009. godine, po tužbi preduzeća "Trudbenik". Sva sredstva su uplaćena naučnoistraživačkim organizacijama.

 

 

Počeo Festival nauke na Beogradskom sajmu

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

Živi svet na Balkanu u opasnosti zbog hidroelektrana

Završetak studije o potencijalima digitalizacije u regionu početkom naredne godine

Sedamdeset godina Instituta za medicinska istraživanja

Životna sredina još nije postala prioritet

Ukupno 93 osobe obolele od malih boginja

Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button