glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija migranti6666 sobranje11
diplomate2 plenkovic88 dino it sektor krstajic-kokeza novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Među 10 inovativnih energetskih uređaja za budućnost patent studenata ETF-a

izvor: agencije  foto:                                                                        26.06.2018

inovacije

„Patent za skladištenje čiste energije“g koji je napravio tim studenata beogradskog Elektrotehničkog fakulteta je među 10 najboljih svetskih inovativnih energetskih uređaja za budućnost. Sa tim patentom naši studenti stigli su do finala internacionalnog takmičenja „Fjučer enerdži čelendž“g koje će biti u julu u Pekingu.

U radionici ETF-a još ima mašina sa početka prošlog veka a naši studenti naprvili su „uređaj za budućnost“g. Njihov „Patent za skadištenje energije“g može da pokrene električna vozila i čamace, a veoma je pogodan da u kriznim situcijama snabdeva strujom prioritetne potrošače – bolnice, pekare, vodovod, škole ali i građane.

Pomoću našeg uređaja stanovnici neke stambene zgrade će moći da se snabdevaju električnom energijom u trenucima kada u mreži nestane struje“g, kaže Ivan Petrić, vođa studentskog tima ETF-a u Beogradu.

„U laboratorijama Elektrotehničkog fakulteta imamo dugogodišnju praksu da okupljamo studente treće i četvrte godine u timove od 10 ili 15 studenata gde oni rade na razvoju praktičnih projekta, projekta koji imaju primenu“g, objašnjava Slobodan Vukosavić, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Pred finale svetskog takmičenja unapređuju svoj uređaj jer ih u Pekingu čeka oštra konkurencija. Takmičiće se sa kolegama deset naprestižnjih elektrotehničkih univerziteta iz Nemačke, Amerike, Indije, Kine...

Studentkinja ETF-a Milica Karajović ističe da su svi imali isti zadatak, ali da je od tima, to jest kreativnosti i predznanja njegovih članova zavisilo do kakvog su rešenja dolazili.

Mi moramo da zadovoljimo aspekte efikasnog korišćenja energije i aspekte bezbednosti. Takođe, od uređaja se zahteva da bude jako kompaktan odnosno, mali da bi zauzimao što manje prostora i da zadovolji aspekte buke“g, navodi Aleksandar Milić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Put za Kinu košta pa uporedo sa završnim testiranjem uređaja rade na prikupljuju novaca i zahvalni su na podršci.

Asistent Elektrotehničkog fakulteta Lazar Mlađenović ističe da je odziv bio sasvim solidan za sada, ali da to nije dovoljno, te da bi timu svaka buduća pomoć bila dobrodošla da bi što veći broj članova tima otišao na takmičenje.

Naši inženjeri elektrotehnike tražni su u inostrastvu. I neki iz ovog tima već imaju ponude ali kažu, cilj im je da se dokažu u Srbiji.

 

 

EK pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Magični uspesi mladih srpskih programera

Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Srbija ima „svemirsku“ šansu koju ne bi smela da propusti

Počelo istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije

Opremanje dve hiljade digitalnih učionica u Srbiji

Ljajić: EU nam otvorila vrata za roming, ali čekaćemo još

Simptomi zavisnosti Srbije od uglja koje mora da vidi i EBRD

Put prema digitalnom društvu

Koalicija 27: Problemi u svim oblastima zaštite životne sredine

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu, Srbija treba da se uskladi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button