glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel juzni tok skoplje1_3
auto-put2 ministarstvo kulture ambasada u berlinu oliver lajovic3 buboa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 U redu za SANU stotinu novih kandidata   

izvor: vecernje novosti   foto:  vn                                                                      03.02.2018.

 sanu2

 

Srpska akademija nauka i umetnosti "zatrpana je" prijavama za predstojeće izbore novih članova. Konkurs je zatvoren 31. januara, a do tog roka je stiglo više od stotinu prijava u SANU. Ovo je rekordan broj prijava na svim dosadašnjim izborima, na koje u proseku stigne između 30 i 50 kandidatura za nove članove.

Udruženje književnika Srbije, saznajemo, predložilo je Aleksandra Petrova, Srbu Ignjatovića, Adama Puslojića, Marka Nedića i Danicu Andrejević, ali su Petrov i Nedić iz ličnih razloga odustalo od izborne trke. Druga književnička asocijacija, SKD odlučila je da ne daje svoje predloge, jer bi na taj način konkurisali kandidaturi njihovih članova, koje predlaže Odeljenje jezika i književnosti SANU.

Odeljenju istorijskih nauka je do pre dva dana stigla prijava za samo jednog kandidata. Najveća gužva biće na Odeljenju društvenih nauka, gde će se za mesto u "društvu besmrtnih" takmičiti nekoliko desetina naučnika i univerzitetskih profesora.

U Akademiji kažu da je najveći broj prijava stigao u poslednjih nekoliko dana, te da u naredna dva-tri dana očekuju da pristigne još dokumentacije, koja je poštom poslata zaključno sa 31. januarom. Izbori su zakazani za novembar, a do tada će posla imati izborna komisija i odeljenja, čiji članovi će glasati za kandidate i pisati referate o njima. Izborna pravila su delimično izmenjena prošle godine, pa će odeljenja koja imaju mali broj članova tokom odlučivanja o kandidatima biti pojačana članovima srodnih odeljenja. Da bi se ime kandidata uopšte našlo na izbornom listiću potrebno je da dobije natpolovičnu podršku matičnog odeljenja, za koje je kandidovan. Da bi na listiću pored imena pisalo i "sa podrškom odeljenja" potrebno je da ga na sednici odeljenja podrže dve trećine članova.

Raniji izbori pokazali su da mnogo veće šanse imaju kandidati predloženi iznutra, ako ih kandiduju tri akademika ili neki od organa upravljanja, nego ako njihova prijava stigne iz neke druge institucije.

Juna 2017. izmenjen je Statut SANU, kojim je uvedeno pravilo da odeljenja mogu da imaju maksimalno 25 članova, u koje se ne računaju oni koji su van radnog sastava ili žive u inostranstvu. Istovremeno, u Statutu piše da je ukupan broj članova, koji su u radnom sastavu i žive u Srbiji, ograničen na 160. Kako Akademija ima osam odeljenja, kada bi svi imali po 25 članova, ukupan broj akademika bio bi 200. To bi moglo da znači da nakon glasanja na izbornoj skupštini ukupan broj od 160 dopisnih i redovnih članova bude premašen, što bi Akademiju dovelo u pravno nepovoljnu situaciju. Upućeni kažu da je, sudeći prema ranijim izborima, takav scenario gotovo nemoguć.

IZJAŠNjAVANjE ODELjENjA

Izborna komisija treba do polovine februara da odbaci sve nepotpune prijave i da sastavi spisak kandidata o kojima će se odlučivati. Potom će se odeljenja izjašnjavati o pojedinačnim kandidatima za dopisne i redovne članove, a članovi odeljenja pisaće i referate za takmace čije ime će se naći na listiću za izbornu skupštinu.

novosti.rs

 

Miloševiću poturali i pregovore o Kosovu

Srbija beleži veliki pad broja stanovnika

Srpski fizičari iz saharskog peska "čitaju" prognozu

NATO pršut ne miriše

Srbija jedina iz regiona na listi Si-En-Enovih destinacija u 2018.

Život na granici

Petina starijih u Srbiji loše živi

Buvljak za obe strane granice

Biseri nanizani uz Drinu

Novi kodeks: Burek zabranjen na šalteru

Brine to što vole mladi

Današnja BiH u očima 'Dayton generacije'

Brod plovi oko Liberlenda

Trećina dece u Srbiji na liniji siromaštva

Nemački bundesver: EU se raspada do 2040. godine

Izbeglice u Srbiju donele carsku Rusiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button