glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

napredak optuznice mile3
Aleksandar-Vucic oruzje1 skupstina666 vukossavljevic djokovic66666 srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Petina starijih u Srbiji loše živi  

izvor: euractiv   foto:                                                                             26.12.2017

 penzioneri1

 

Petina starih u Srbiji živi loše, dok 59% nema ušteđevinu kojom može da pokrije iznenadni trošak od 10.000 dinara, pokazalo je istraživanje "Starenje u gradovima, izazovi savremenog društva" sprovedeno u 16 gradova i opština čiji su rezultati predstavljeni 25. decembra. Stariji od države očekuju finansijsko osnaživanje, veću brigu i pomoć, bolje zdravstvo i uslove za dostojanstvenu starost.

"Svaki deseti ima prihode ispod aposlutne linije siromaštva, na gradnici siromaštva je 8% starijih, dok ispod prosečne penzije živi njih 28%", pokazalo je istraživanje sprovedeno u septembru na reprezentativnom uzorku od 1.037 starijih sugrađana.

Istraživanje je pokazalo da 18% anketiranih nema dobru ishranu, a 39% njih ni novca za odeću i obuću, nešto više od 10% starih nema dobro grejanje zimi, kao i da se 14% njih ne čuje s decom.

Poteškoće u kretanju ima 37% starijih žitelja Srbije od kojih je 1% stalno u krevetu ili kolicima a 76% ih ima neku bolest već duže vreme, pokazalo je istraživanje.

Sociolog Gradimir Zajić je naveo da je trećina starijih u 2017. imala potrebu za negom u svom domu i da većina starijih smatra da će im pomoć biti potrebna u budućnosti.

Prema njegovim rečima, svaki deseti gradajanin koristi usluge pomoći u kući iako za tim potrebu ima  dvostruko veći broj građana. Usluge gerontodomaćica koristi 6% starijih građana, iako mnogo veći broj građana ima potrebu za njima.

Zajić je rekao da stariji od države očekuju finansijsko osnaživanje, kao i veću brigu i pomoć, bolju zdravstvenu zaštitu i društvene uslove za dostojansvenu starost.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je navela da je cilj tog straživanja bio da se utvrdi položaj starijih osoba koje žive u urbanim sredinama u Srbiji, pre svega da se utvrdi u kakvim uslovima žive, koliko su im dostupne usluge zdravstvene i socijalne zaštite, ali i usluge transporta, koliko im je osigurana bezbednost posebno u većim gradovima.

"Slika života starih na selu je mnogo sumornija od ove u gradskim sredinama", rekla je Janković.

Istraživanje je pokazalo i da je 46% starijih izloženo nekom vidu diskriminacije.

Prema rečima predstavnice Crvenog krsta Nataše Todorović, stariji ljudi osećaju nejednakost, nesigurnost, mnogi su marginalizovani, a deo problema nastaje i zbog stereotipa da su spori, da se sporo kreću i da sporo plaćaju račune.

 

 

Buvljak za obe strane granice

Biseri nanizani uz Drinu

Novi kodeks: Burek zabranjen na šalteru

Brine to što vole mladi

Današnja BiH u očima 'Dayton generacije'

Brod plovi oko Liberlenda

Trećina dece u Srbiji na liniji siromaštva

Nemački bundesver: EU se raspada do 2040. godine

Izbeglice u Srbiju donele carsku Rusiju

Bogatstvo u Jadru kraj Loznice: Litijum je srpska nafta

Mimara radio za Amerikance

Pošto Dejtonski sporazum?

Potraga za blagom zlatnog Solotnika

Pomeranje kazaljki kroz istoriju: Od "ratnog" do "božjeg" vremena

Hutovo blato, opet, izgorjelo

Crnogorska mobilna kultura

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button