glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

presuda plakati plenkovic88
psg dodik00 konferencija Jankovic_1 institut2 kosarkasi88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Brine to što vole mladi 

izvor: novosti online   foto: vn                                                                             23.11.2017

 mladi2

 

Prvo sveobuhvatno nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece. Svaki šesti učenik priznao je da je bar jednom zlostavljao vršnjaka

 

Deca su, generalno, prilično nervozna, razdražljiva, često su i žrtve i akteri vršnjačkog i digitalnog nasilja, školske obaveze su im preveliko opterećenje, ne zaziru od poroka kao što su duvan ili alkohol, pa i upotreba marihuane, a, ako rano stupe u seksualne odnose, onda je to pre 15. godine.

Svako dete, naravno, ima i drugačija interesovanja, ponašanje i navike, ali podaci do kojih se došlo tokom istraživanja o ponašanju školaraca, u kojem je učestvovalo 3.267 učenika petog i sedmog razreda osnovne, i prvog razreda srednje, iz 86 škola, deo su generacijskog portreta koji bi trebalo da zabrine i roditelje i prosvetare.

Prvo sveobuhvatno nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju školske dece, čiji su rezultati danas predstavljeni, svrstalo je Srbiju u međunarodnu mrežu zemalja koje ovakvo istraživanje sprovode svake četiri godine. Ministarstvo zdravlja, odnosno Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istraživanje su sproveli po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije.

Đaci su dobrovoljno i anonimno popunjavali upitnike. Njih 15 odsto je navelo da je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika, a 17 odsto učenika i učenica je bilo žrtva vršnjačkog nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci.

- Svaki deseti učenik je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto je izjavilo da su njihove fotografije koje nisu bile prikladne za deljenje objavljenje na internetu - rekla je Jelena Gudelj Rakić, glavni istraživač za Srbiju.

Dve trećine učenika je odgovorilo da nije nikad učestvovalo u tuči, 17 odsto učestvovalo je jednom, a 18 odsto tri i više puta.

Među prvim pitanjima na koja su odgovarali bila su ona na temu zdravlja. Pokazalo se da čak dve trećine učenika (67,7 odsto, među kojima drastično više dečaka), iako svoje zdravlje generalno ocenjuju kao "odlično", bar jednom nedeljno ima neku od zdravstvenih tegoba: svako pete dete izjavilo je da je bar jednom nedeljno osetilo nervozu, a svako 10. razdražljivost ili je imalo problema da zaspi.

U Srbiji je 17,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo bar jednom, 10,9 odsto njih su već pušači, pri čemu u prvom razredu srednje škole ima duplo više - 23,5 odsto pušača. Među mladima koji su ikada popušili cigaretu, najveći broj njih je to uradio u 15. godini života.

Alkohol je probao gotovo svaki drugi anketirani učenik, a četvrtina njih se opila bar jednom. Marihuanu je bar jednom probalo 12,5 osto đaka prvog razreda srednje škole, a oko dva odsto srednjoškolaca svakodnevno ili skoro svakodnevno konzumira marihuanu.

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika prvog razreda srednje škole, 22,9 odsto tvrdi da je stupilo u seksualne odnose. Učenici i učenice prvog razreda srednje škole koji su upražnjavali seksualne odnose u najvećem broju slučaja učinili su to sa 15 godina (44,0 odsto).

TV I FIZIČKO 

Svakog dana 39,2 odsto mladih provodi više od dva sata u gledanju televizije, uključujući YouTube, a tek trećina đaka (33,6 odsto) je u nedelji koja je prethodila istraživanju bila fizički aktivna svakog dana po sat vremena, što je u skladu sa preporukama SZO.

novosti.rs

 

Današnja BiH u očima 'Dayton generacije'

Brod plovi oko Liberlenda

Trećina dece u Srbiji na liniji siromaštva

Nemački bundesver: EU se raspada do 2040. godine

Izbeglice u Srbiju donele carsku Rusiju

Bogatstvo u Jadru kraj Loznice: Litijum je srpska nafta

Mimara radio za Amerikance

Pošto Dejtonski sporazum?

Potraga za blagom zlatnog Solotnika

Pomeranje kazaljki kroz istoriju: Od "ratnog" do "božjeg" vremena

Hutovo blato, opet, izgorjelo

Crnogorska mobilna kultura

Carinici za 14 sekundi pronađu svaki skriveni tovar

Alas ponos "srpske NASA"

Mladima su kockarski portali nadohvat ruke

Slovenija od 2030. izbacuje automobile s motorima na benzin i dizel

„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podseća na nemačku provinciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button