glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ana333 opozicija333 VUKOVAR1
ambasada rusije bih predsednici8 bajic11 srdjan ekologija zvezda66666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Trećina dece u Srbiji na liniji siromaštva 

izvor: euractiv   foto:                                                                               20.11.2017

 siromastvo7

 

U Srbiji 8,4% dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2% dece živi na liniji siromaštva, saopštio je 20. novembra UNICEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta. U Evropskoj uniji je 2016. godine četvrtina stanovništva do 18 godina živela u riziku od siromaštva.

Po podacima UNICEF-a, gotovo trećina dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu, a gotovo 20% dece nije primilo sve vakcine. Polovina dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić, a samo 9% najsiromašnije dece i 6% dece iz romskih naselja pohađa vrtiće.

U saopštenju je navedeno da su gotovo 80% dece koja žive u ustanovama deca sa smetnjama u razvoju, a da je više od 40% dece izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) saopštila je da svako osmo dete živi ispod apsolutne linije siromaštva, što znači da mesečno preživljava sa oko 8.000 dinara. Dečiji dodatak prima skoro svako četvrto dete, odnosno oko 28% dece.

MODS je pozvao Vladu Srbije da uspostavi "budžet po meri deteta" sa jasno vidljivim izdvajanjima za decu i da unapredi i usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Pozivamo Vladu Srbije da obezbedi finansijske, obrazovne, socijalne i zdravstvene programe podrške najugroženijim porodicama gde su deca u riziku od izdvajanja, da unapredi sistem podrške za decu koja žive u uslovima siromaštva i poveća dostupnost obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti", piše u saopštenju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

UNICEF podseća da će deca širom sveta pa tako i u Srbiji povodom Svetskog dana deteta ukazati na najveće probleme sa kojima se suočavaju.

Tim povodom će u Skupštini Srbije biti predstavljeni rezultati istraživanja, u kojem su deca, posebno deca iz ranjivih grupa, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči. Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

U EU 26,4% dece u riziku od siromaštva

U Evropskoj uniji je 2016. godine 24,8 miliona dece, odnosno 26,4% stanovništva starosti do 17 godina bilo u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, saopštio je Eurostat.

U Srbiji je, prema podacima Eurostata, 40,3% populacije do 18 godina, odnosno 499.000 dece bilo u riziku od siromaštva 2016. godine.

Broj dece koja su u riziku od siromaštva se blago smanjivao proteklih godina, ali u zemljama članicama i dalje postoje velike razlike u tom pogledu.

Najveći procenat dece izloženih siromaštvu ili socijalnoj isključenosti zabeležen je u Rumuniji (49,2%) i Bugarskoj (45,6%), a najmanji u Danskoj (13,8%), Finskoj (14,7%) i Sloveniji (14,9%).

Oko trećine dece je u riziku od siromaštva u Grčkoj, Mađarskoj, Španiji, Italiji i Litvaniji.

Najveće smanjenje broja te dece zabeleženo je u Letoniji, a najveće povećanje u Grčkoj.

U većini članica EU procenat dece u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti smanjen je u proteklih šest godina. U Letoniji je smanjen za 17,5 procentnih poena, u Poljskoj za 6,6, Mađarskoj 5,1, Bugarskoj za 4,2 procentna poena.

Na drugoj strani, u nekim zemljama je povećan procenat dece koja žive na granici siromaštva. Najveće povećanje zabeleženo je u Grčkoj, za 8,8 procentnih poena, zatim na Kipru za 7,8, u Švedskoj za 5,4 i u Italiji za 1,1 procentn poen.

Na nivou cele Unije, procenat ukupne populacije mlađe od 18 godina koja je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti smanjen je za 1,1 procentni poen, sa 27,5% 2010. godine na 26,4% 2016.

 

 

Nemački bundesver: EU se raspada do 2040. godine

Izbeglice u Srbiju donele carsku Rusiju

Bogatstvo u Jadru kraj Loznice: Litijum je srpska nafta

Mimara radio za Amerikance

Pošto Dejtonski sporazum?

Potraga za blagom zlatnog Solotnika

Pomeranje kazaljki kroz istoriju: Od "ratnog" do "božjeg" vremena

Hutovo blato, opet, izgorjelo

Crnogorska mobilna kultura

Carinici za 14 sekundi pronađu svaki skriveni tovar

Alas ponos "srpske NASA"

Mladima su kockarski portali nadohvat ruke

Slovenija od 2030. izbacuje automobile s motorima na benzin i dizel

„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podseća na nemačku provinciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button