glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti222 isil nin
trgovine Ambasada-u-Bonu bl99 gradnja balkan zvezda-bajern zreb2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  U Prištini teče rok za formiranje vlasti

izvor: evn  foto:  vn                                                                                                      29.11.2019.

skupstina444

Posle potvrde konačnih rezultata izbora, prema važećim propisima, parlament u Prištini bi morao da se konstituiše u narednih 30 dana, posle čega sledi i glasanje za novu vladu. Od pet potpredsednika Skupštine, jedan treba da bude iz redova Srpske liste, koja je osvojila deset mandata rezervisanih za srpsku zajednicu, ali u ovoj partiji još ne otkrivaju ko će biti njihov kandidat za to mesto.

Kao potpredsednik Skupštine, predstavnik srpskih poslanika je i član Predsedništva parlamenta, koji čine predsednik i pet potpredsednika, a to telo je zaduženo da priprema program rada Skupštine, razmatra dnevni red, konsultuje se sa parlamentarnim grupama...

Što se tiče nove vlade, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti već je poručio da je obezbedio većinu za njeno izglasavanje i da ima podršku nevećinskih (nesrpskih) zajednica. Kurti je prisiljen da podršku za vladu traži u manjinskim strankama, s obzirom na to da je odbacivanjem glasova iz centralne Srbije, izborni prag prešla i koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija, pa Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nemaju sami potrebnu većinu od 61 glasa.

Prema ustavu tzv. Kosova, predsednik, odnosno Hašim Tači, treba da predloži Skupštini kandidata za premijera posle konsultacija sa partijama ili koalicijama koje imaju neophodnu većinu. Tači, međutim, nije u četvrtak odgovorio na pitanje novinara da li će dati mandat za sastav nove vlade lideru Pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju. U Prekazu, gde je, povodom Dana nezavisnosti Albanije, položio cveće na spomen-obeležje komandantu OVK Ademu Jašariju, on je na to pitanje kratko uzvratio: "Hvala, čestitam".

Vlada u Prištini mora da ima najmanje jednog ministra i dva zamenika iz redova srpske zajednice, koji, ako nisu iz Srpske liste (SL) koja je parlamentarna stranka, moraju da imaju njenu saglasnost da bi stupili na funkciju.

MANDATI U SIGURNIM RUKAMA

Iz Srpske liste u četvrtak je saopšteno da su svi mandati namenjeni Srbima u sigurnim rukama srpskog naroda, oličenog u SL:

- Pred nama je težak period u kome ćemo morati da se hrabro borimo kako bismo sačuvali mir i naš narod na KiM.

novosti.rs

 

 

Priština taksama zatvara vrata „malog šengena”

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Kurti: Srpska lista neće biti deo nove Vlade Kosova

Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol

U Hagu sve spremno za suđenja, fale samo optužnice

Svetski mediji: Nova era na Kosovu

EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button