glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av11111 parlament bih zemljotres
trgovine bebe bl99 Terry-Gilliam igor66 braun-beron

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Od prodaje imovine bivše SFRJ skoro 30 miliona evra    

izvor: agencije  foto:                                                                                                              26.11.2019

Ambasada-u-Bonu 

Novac koji dobije od prodaje diplomatsko-konzularne imovine nekadašnje SFRJ, Srbija planira da uloži u kupovinu nekretnina na pet važnih svetskih destinacija - Tokiju, Njujorku, Bernu, Kopenhagenu i Varšavi.

Očekuje se da na račun naše države bude uplaćeno skoro 30 miliona evra (29,92) od prodaje objekata bivše Jugoslavije u Japanu, SAD, Švajcarskoj i Nemačkoj, o čemu su se dogovorile države sukcesori.

Kako je predloženo budžetom Ministarstva spoljnih poslova za narednu godinu, ta sredstva trebalo bi da se ulože u nabavku pet zgrada u našem vlasništvu, uz objašnjenje da je ovo ekonomski najcelishodnije i srednjoročno najisplativije rešenje, pre svega zbog izuzetno visokih troškova zakupa kvadratnih metara u Japanu, Americi, Švajcarskoj, Danskoj i Poljskoj.

U poslednjih godinu i po, prodati su Titov rezidencijalni stan na Menhetnu, objekat nekadašnje SFRJ u Tokiju i zgrada ambasade bivše Jugoslavije u Bonu. Srbiji, po dogovoru o sukcesiji, sleduje 39,5 odsto od postignute cene, odnosno za ove tri nekretnine dobili smo oko 13,3 miliona evra. Ostala su još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to su zgrade misije SFRJ u Njujorku i ambasade u Bernu.

Predlog MSP da se dobijena sredstva preusmere na kupovinu kavdrata u našem vlasništvu ima cilj da se bar donekle smanje ogromne sume koje Srbija izdvaja na godišnjem nivou za kirije širom sveta. Prema podacima sa sajta MSP, za potrebe naše diplomatije zakupljujemo čak 116 zgrada i stanova u inostranstvu. Pod najmom je najviše objekata u Nemačkoj (osam), Austriji (sedam) i SAD i Francuskoj - po pet.

Za rentiranje kvadrata za potrebe DKP u inostranstvu, prema predlogu budžeta, naredne godine biće izdvojena skoro 1,1 milijarda dinara (9,2 miliona evra). Zakup zgrada u kojima su smeštene naše ambasade, konzulati i drugi "poslovni" objekti koštaće nas 768,8 miliona dinara (6,5 miliona evra), dok će kirija za rezidencijalne objekte iznositi 324,9 miliona dinara (2,7 miliona evra).

S druge strane, Srbija trenutno u svom vlasništvu ima 48 objekata u 28 zemalja širom sveta. Naša država koristi isto toliko nekretnina koje su predmet sukcesije između bivših članica SFRJ. Poslednji sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održan je u julu u Beogradu, a do danas je, od 123 nepokretnosti, nominalne vrednosti 265,9

miliona dolara, raspodeljeno 85. Srbiji je sukcesija donela 36 objekata, a ostalim državama sukcesorima 49.

GRADIMO U KANBERI I SARAJEVU

Naša zemlja tokom prethodne dve godine izdvaja novac za izgradnju diplomatsko-konzularnih objekata u Australiji i Bosni i Hercegovini i oni bi tokom sledeće godine trebalo da budu završeni. U 2020. za izgradnju DKP u Kanberi biće uloženo 32 miliona dinara, a za objekat u Sarajevu 43 miliona dinara.

 

 

Nemačka kao zemlja snova

U Nišu veliko interesovanje za rad u Sloveniji: Bilo koji posao, samo što dalje odavde

Dojče vele: Detalji novog zakona o useljavanju u Nemačku

Priprema za bespapirnu carinsku dokumentaciju

Srbima u Albaniji najteže

Prodate tri ambasade, sudbina stana na Petoj aveniji i dalje neizvesna

Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda

Veliki gubici Srbije zbog odlaska mladih

Krše se prava proteranih Srba sa prostora bivše SFRJ

Katanac na "Andrića" zbog papira

Osnovan Savez Srba Slovenije

Lončar: Država da uradi ažuriranje statistike o dijaspori, ne znamo koliko ih je

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button