glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av6666666 parlament bih grcka
trgovine Ambasada-u-Bonu bl99 Terry-Gilliam zvezda-bajern Fizika-atom

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Priština taksama zatvara vrata „malog šengena”

izvor: agencije foto:                                                                                                        27.11.2019.

Protest-studenata

Kao malo šta poslednjih godina, inicijativa „mali šengen” postala je jabuka razdora između albanskih političkih lidera iz Tirane i Prištine. Strelice su juče odaslate iz Albanije pošto je premijer Edi Rama poručio lideru Samoopredeljenja Albinu Kurtiju da ne može postati patriota sedeći kod kuće u pidžami. Kurti se, naime, protivi inicijativi „mali šengen”, a Rama je ocenio da se Kosovo tim potezima izoluje u svojim granicama. Premijer Albanije je naglasio da onaj ko je protiv „malog šengena” ne razume tu inicijativu i naglasio da se ne može napraviti regionalni trgovinski sporazum ako se ne uspostavi sporazum o slobodnom kretanju.

„Da li će granica između Kosova i Albanije biti ujedinjena? Istorija se ne piše tako što ćete ostati kod kuće i biti patriota u pidžamama”, ponovio je Rama, prenosi portal „Kosovo onlajn”, pozivajući se na „Lajmi.net”. Rama je već uputio oštre kritike na račun kosovskih lidera koji su govorili negativno o sastanku održanom u Ohridu u okviru ove inicijative, a pojedini kosovski mediji već nekoliko dana ne prestaju s kritikama na njegov račun zbog toga.

Sledeći sastanak inicijatora „malog šengena” Aleksandra Vučića, Zorana Zaeva i Edija Rame zakazan je za 21. decembar u Draču, a u ovom trenutku se čini da jedino lider radikala Vojislav Šešelj računa s tim da bi delegacija Prištine mogla da „upadne” na taj skup i to kao delegacija nezavisne države, što bi, po njemu, omogućio upravo albanski premijer. Prisustvo te delegacije pod uslovima koji ne znače prejudiciranje statusa, međutim, delovalo bi u ovom trenutku kao čudo jer uprkos tome što Prištinu svi zovu i guraju u ovu inicijativu (pa i zvaničnici SAD), Kurti i njegov koalicioni partner Isa Mustafa, kao i njihovi istomišljenici, uvereni su da je ona uperena protiv „nezavisnog i suverenog Kosova”.

Na pitanje nemačkog „Špigla” da li bi i Kosovo bilo deo ovog projekta, Vučić je rekao: „Kosovari ne znaju šta hoće. Verovatni sledeći premijer Albin Kurti zvuči kao da želi da postane vođa ’velike Albanije’. Kosovo sebe vidi kao državu, mi to ne vidimo tako. Ali zajedno možemo izuzetno da sarađujemo.” Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je prošle nedelje da je ovo ideja tri zemlje koja je „otvorena i za druge ekonomije zapadnog Balkana”, dakle i za Kosovo. Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo. „Nije ovo politički savez već ekonomska logika”, rekao je Ljajić, navodeći da svi od toga mogu da imaju korist.

„Mali šengen” predviđa više konkretnih mera koje će unutar prostora tri zemlje regiona obezbediti punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, što je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije. I šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ističe da je za uniju važno da ta inicijativa bude otvorena za kompletnu „balkansku šestorku”, odnosno i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Na potezu je, dakle, Priština. A ako ima ikakvu želju da se pridruži novom sporazumu, prvi korak koji treba da učini je da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije, koje je uvela pre godinu dana, ističu sagovornici „Politike” Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije. Ukazujući, ipak, da je nezvanični naziv inicijative „mali šengen” vrlo problematičan jer je „šengen” sporazum o slobodnom kretanju ljudi, bez kontrola na granicama, Zečević navodi da je pitanje učešća Prištine u ovom trenutku vrlo hipotetičko. „Oni već ne poštuju Cefta sporazum i bespredmetno je uopšte razgovarati o tome, dok oni ne ukinu takse”, kaže Zečević. Dodaje da bi nam ubrzanje kretanja robe, kroz ovakav sporazum, možda i odgovaralo, ali kada je reč o kretanju ljudi, savetuje, Srbija treba da bude oprezna.

„Ako se ove diskusije lidera tri zemlje nastave, morale bi da se završe jednim međunarodnim sporazumom i u njemu bi trebalo da se precizira, da bi to imalo neku pravnu snagu, u čemu se sastoje mere za poboljšanje kretanja robe. A olakšano kretanje ljudi je nešto što bismo mi možda mogli da prihvatimo, ali morale bi u tom sporazumu da postoje određene rezerve, da možemo u jednom trenutku da suspendujemo sporazum ukoliko imamo, recimo, neki masovan dolazak radnika s Kosova ili iz Albanije u unutrašnjost Srbije. Naime, postoji opasnost od novog masovnog doseljavanja Albanaca u slučaju da nama krene ekonomija”, upozorava Zečević.

Osim što bi uključivanje Kosova u „mali šengen” podrazumevalo ukidanje taksa, to bi značilo i odmrzavanje dijaloga, a time bi Priština elegantno izašla iz političkog vrtloga koji je ne vodi nikuda, sem u dubinu i propast, samoizolaciju i dalje zaostajanje, ukazuje Dejan Miletić. „Uz argumente kao što su potreba ekonomskog razvoja i briga o ljudima na tom prostoru, to bi bila lepa izlazna strategija i za njih”, dodaje on. Ipak, iako je ceo proces ekonomske prirode i tiče se boljitka građana, i nema veze s političkim pitanjima, Priština insistira upravo na političkom aspektu inicijative.

Miletić primećuje da to njih već i te kako košta, a koštaće ih mnogo više ako se ne urazume i ne sagledaju šta su prioriteti. „Na kraju krajeva, ne bi Rama na to pristao da ne vidi razvojnu šansu i za Albaniju”, kaže Miletić i ocenjuje da je, zapravo, po sredi taktička igra Prištine. Dodaje da je sve što rade, s namerom da „razvuku” ceo pregovarački proces, očekujući promenu u Beloj kući sledeće godine i odrešene ruke od strane Džozefa Bajdena ili nekog demokratskog kandidata koji bi bio na liniji njihovih interesa. „Neko ih je, pogrešno, ubedio da samo treba da sačekaju da Tramp ode i zbog toga neće žuriti ni da ukinu takse, ni u ’mali šengen’”, smatra Miletić.

 

 

Godinu dana kosovskih taksi: Gubici u Srbiji i BiH, veća proizvodnja na Kosovu

Kurti: Srpska lista neće biti deo nove Vlade Kosova

Kosovo povuklo zahtev za prijem u Interpol

U Hagu sve spremno za suđenja, fale samo optužnice

Svetski mediji: Nova era na Kosovu

EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button