glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

talas balkan-eu skupstina-srbije-dvorana
KOSIZBORI protest5 grafika maticne-celije handke covic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  U Hagu sve spremno za suđenja, fale samo optužnice

izvor: agencije foto:                                                                                                        12.10.2019.

optuznice

U specijalizovanom kosovskom sudu u Hagu za zločine OVK sve je spremno za početak prvih suđenja, a novinarima su izdata detaljna uputstva o načinu na koji će se iz ove zgrade izveštavati. Mada još nijedna optužnica nije podignuta, sve prateće službe Specijalizovanih veća Kosova (SVK) uveliko se pripremaju jer će nova sudska zgradi u koju su se sud i tužilaštvo preselili ove godine, uskoro postati mesto koje će vrveti od novinara i drugih zainteresovanih posetilaca.

„Istraga se nastavlja. Kada budemo mogli nešto konkretno da kažemo, bićemo u kontaktu”h, odgovoreno je za „Politiku”h u timu američkog tužioca Džona Smita koji je tokom čitave godine slao pozive veteranima OVK i saslušavao ih u najstrožoj tajnosti. Neki su pozvani kao osumnjičeni, a među njima i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, a neki u ulozi svedoka. Očekuje se da haški istražitelji, ukoliko već nisu, saslušaju i Hašima Tačija, predsednika nepriznatog Kosova, kao i Kadrija Veseljija, bivšeg predsednika parlamenta, koji je svojevremeno i potpisao zakon o osnivanju specijalizovanog kosovskog suda za zločine OVK. Tačan broj pozvanih i saslušanih javnosti nije poznat ali je, prema saopštenjima udruženja veterana OVK, reč o najmanje 70 ljudi.

U Srbiji postoji mnogo svedoka koji su spremni da govore o zlodelima Haradinaja i ostalih pripadnika terorističke OVK. Da se ne bi ponovilo loše iskustvo sa tribunalom za bivšu Jugoslaviju, zbog čijih je propusta u obezbeđenju pobijeno mnogo svedoka, ovoga puta o bezbednosti žrtava i očevidaca terora nad Srbima na KiM brine naša policija. Naše vlasti aktivno rade na prikupljanju dokaza kojima se mogu potkrepiti optužbe za slučaj trgovine ljudskim organima poznat kao „Žuta kuća”h, kao i za zločine za koje se Haradinaju do sada nije sudilo, kao i za događaje u kojima su stradale stotine Srba o čijoj se sudbini do danas ništa ne zna. Javnost u Srbiji očekuje da optužnice protiv odgovornih za te zločine što pre budu podignute.

Slično kao i u našem zakonu, svaka haška optužnica posle podizanja proći će sudsku reviziju.

„Optužnicu koju specijalizovani tužilac podnese Specijalizovanim većima pregledaće sudija za prethodni postupak koga rasporedi predsednik. Sudija za prethodni postupak može da potvrdi optužnicu, ukoliko se uveri da postoji dobro utemeljena sumnja u vezi sa optužbama. On je takođe nadležan da odlučuje o preliminarnim podnescima, o prigovoru na optužnicu i nadležnost, te da izda bilo koji nalog ili odluku u cilju valjane i ekspeditivne pripreme predmeta za suđenje”h, navode u Hagu.

Nakon prvog stupanja pred sud i rešavanja preliminarnih pitanja, uključujući eventualno osporavanje nadležnosti Specijalizovanih veća, sudija za prethodni postupak utvrđuje da je predmet spreman za pretres. Predsednik tada raspoređuje sudije u pretresni panel za pripremu i vođenje suđenja. Za razliku od ostalih sudija koji će suditi pripadnicima OVK, trenutno puno radno vreme radi samo predsednica Ekaterina Trendafilova, sudija iz Bugarske. Ostale sudije, iako su imenovane još u februaru 2017. godine, biće pozvane uoči početka suđenja.

„Napominjemo da galerija za posetioce može da primi ograničen broj osoba i da će sud dozvoliti ulazak samo onolikom broju posetilaca koliko ima sedišta”h, unapred upozorava informativna služba, svesna interesovanja koje će vladati za ono što se u sudnici bude dešavalo.

Veća zasedaju javno i posetioci i novinari mogu da prisustvuju sednicama, osim kada sudija naloži da sednica bude poluzatvorena ili zatvorena. U sudnici neće biti dozvoljeno snimanje i biće zabranjen unos bilo kakvih elektronskih uređaja. Oni koji u gužvi ostanu bez mesta za sedenje, moći će da suđenja prate iz medija centra ili na sajtu, ali će ono što se bude čulo u sudnici biti emitovano sa određenim zakašnjenjem. To je bila praksa i u prethodnom haškom sudu, kako bi se sprečilo da bude objavljena neka informacija za koju se naknadno ispostavi da je poverljiva.

„Po završenoj javnoj sednici, originalni snimak prolazi kroz više internih provera kvaliteta, kao i kroz druge procedure kako bi se dobila zvanična javna verzija sednice, koja se novinarima stavlja na raspolaganje na zahtev”h, piše u obaveštenju za novinare koji će pratiti haška suđenja.

Napominje se da se, po nalogu sudskog veća, javni snimci u svakom trenutku mogu redigovati, što znači da se čitava sednica ili neki njeni delovi mogu proglasiti poverljivima.

Pored galerije za posetioce, smešten je medijski centar i sala za konferencije, a novinarima će biti obezbeđen simultani prevod na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.

U međuvremenu, SVK prave spisak advokata koji su se prijavili da pred ovim sudom brane okrivljene ili zastupaju žrtve. Za sada su na toj listi čak 164 advokata. Najviše ih je sa Kosova i iz Srbije i iz evropskih država, ali je zanimljivo da su za postupanje u predmetima zločina OVK zainteresovani čak i advokati i iz Malezije, sa Novog Zelanda, iz Kameruna i Argentine.

 

 

Svetski mediji: Nova era na Kosovu

EU EOM: Izbori na Kosovu bili su dobro vođeni i transparentni

Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Počelo glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu

Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

Na Kosovu zvanično počela predizborna kampanja

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije

Srpska lista će imati opoziciju na izborima na Kosovu

Raspuštena Skupština Kosova, Tači će ubrzo raspisati izbore

„Kosovo” pozvano u Helsinki zbog razgovora o regionu

Američko-evropska inicijativa pozdravljena, ali kosovske takse ostaju problem

Kosovski mediji: Bolton dolazi na Kosovo kada se ukinu takse i formira vlada

Haradinaj pita Sud: Ko vlada kada se premijer povuče

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button