glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel dodik000 cefta
granica prsutijada rekvijem lekovi zvezda 11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Tone dimljenog mesa na zlatiborskoj „Pršutijadi”

 

izvor: agencije foto:

11.02.2017

 

prsutijada

Mačkat – Počela je danas i ceo vikend traje 17. „Pršutijada” u Mačkatu pod Zlatiborom.

Tone rumenog dimljenog mesa iz domaće radinosti ovih sela – pršute, slanine, kobasice, stelje, čvaraka, kavurme – izneto je na sajamske tezge i uz popuste ponuđeno kupcima.

Zasvirale su trube, zaigralo kolo, odjekuju zdravice i okreću se jaganjci u slavu domaćinske proizvodnje, najbolje pršute i vekovne tradicije.

Ovaj sajam okupio je 16 proizvođača suvomesnatih proizvoda iz Mačkata, Krive Reke, Kačera. Sve su to vredni domaćini sa razvijenom porodičnom proizvodnjom, modernim preradnim kapacitetima i osvojenim tržištem.

Oni su ceo prostor na „Pršutijadi”, sasvim ispunjen posetiocima, okitili biranim suvim mesom. A ocenjivačka komisija beogradskog „Jugoinspekta” od 10 članova proverila je kvalitet izloženog, ocenila ga odličnim i preporučila da se nastavi brendiranje ovih autohtonih proizvoda, pa proglasila pobednike.

Šampion u kategoriji goveđe pršute postao je Ilija Stojanović iz Mačkata, kome je uz zlatnu sajamsku medalju pripalo i nagradno putovanje na prolećni Sajam hrane u Štutgartu. Najbolju svinjsku pršutu proizveo je Miroslav Stojanović, ovčiju stelju Dragan Stojanović. Pobednik u proizvodnji domaće kobasice je Nikola Brković, a najbolju slaninu pravi Radomir Šopalović.

Ovu „Pršutijadu” otvorio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, koja je njen organizator, rekavši da je Mačkat najveće selo na teritoriji ove opštine sa najvećim brojem porodičnih proizvodnih radnji.

Sve one su nastale poslednjih desetak godina uz svesrdnu podršku lokalne samouprave. Nadamo se da će ova proizvodnja i dalje da se unapređuje, da zaštitimo ovaj brend – rekao je Stamatović.

A uz tone zlatiborskih suvomesnatih proizvoda, prvi put na jednoj „Pršutijadi” predstavljeni su i slični tradicionalni proizvodi iz okolnih država. Iz istarskog grada Tinjana stigao je istarski pršut, autohtoni proizvod svetle boje.

Pravi se od svinjskog buta i suši na vetru buri, sušenje traje do godinu i po dana.

Ovaj proizvod izvozimo u države Evropske unije, cena po kilogramu mu je 25 evra. Ovde smo doneli samo da se proba, a tu su i vino i maslinovo ulje iz istarskog mesta Vižinada – ispričao nam je načelnik opštine Tinjan Goran Hrvatin koji je prvi put u Srbiji, dodajući da će oni Zlatiborce pozvati na svoj sajam pršuta koji se održava u jesen.

Iz Nikšića u Mačkat je sa svojim proizvodima došao mladi proizvođač Radovan Bijelić. – Doneo sam ovde njegušku pršutu i kobasicu, ovčije meso i druge njeguške proizvode. Cena njeguške pršute je 14 evra po kilogramu, a ova s kostima je devet evra.

Mi najbolje komade mesa dimimo kao što se to radi na Zlatiboru, ali sušenje kod nas traje duže, devet meseci se suši njeguška pršuta – objasnio nam je Bijelić.

I na ovoj „Pršutijadi” organizovana je nagradna igra za posetioce, gde će srećnici moći da dobiju džak pršute, kvadrat slanine i kobasicu na metar.

 

 

 

Vrdoljak o snimanju filma o Gotovini: Neću ništa izmišljati

SPC predstavlja dokaze: Stepinac aktivni učesnik genocida

Svaki peti građanin Srbije nema diplomu srednje škole

BiH najzagađenija u Evropi

Elektroprivreda BiH: Mi nismo uzrokovali katastrofu Jablaničkog jezera

Ekolozi brane Beogradsku šumu u Istanbulu

Analiza Njujork tajmsa o Jugoslaviji iz 1985. godine

Slova Ś i Ź više ne stanuju u crnogorskom parlamentu

Njegoševo ime, alibi za mržnju i političku trgovinu

SSP stupa na snagu, proizvođači hrane u BiH zabrinuti

Navike u Srbiji: Razonoda uz TV, internet i filmove

Septičke jame prete Vinči

Izložba "Jasenovac-pravo na nezaborav" u Njujorku

Hilandar spasava srpsku baštinu

Brojni dokumenti CIA o bivšoj Jugoslaviji

Srbija, Hrvatska i BiH gube najviše stanovništva na Balkanu

Posle nagrade u Italiji "Obećanje" ide u Njujork

Rugova umesto Rose

Krvavi epilog razbijanja Jugoslavije

Skrivena strana slučajnosti

Srećna Nova 7525. godina

 

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis