glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel dodik000 cefta
granica prsutijada rekvijem lekovi zvezda 11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Poljska ne želi demontiranje EU već reformu i proširenje na Balkan/ Ladurner: EU bi Balkan trebalo da stavi "pod svoju šapu"

 

izvor : euractiv/agencije  foto:

10.02.2017.

 

brisel

Poljska ne želi demontiranje EU već reformu i proširenje na Balkan

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je 9. februara u donjem domu parlamenta da Varšava nikako ne želi demontiranje Evropske unije, već suprotno - da je popravi i proširi na region Zapadnog Balkana. Vaščikovski je za 2017. najavio seriju inicijativa u ciju pomoći u evrointegraciji Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. Istovremeno je upozorio da je Bregzit pokazao da proces evrointegracije nije ireverzibilan a kao krivce za Bregzit označio je razne ideološke inicijative promena i integracije koje nisu bile motovisane zajedničkim dobrom građana.

"Prioritet ove vlade je popravljanje EU, ne demontiranje. Povratak Evrope u nacionalne egoizme bio bi jednako štetan kao i integracijske utopije neutemeljene u društvenoj i političkoj stvarnosti našeg kontinenta", kazao je Vaščikovski predstavljajući prioritete spoljne politike Poljske za 2017. godinu.

Poljska će, kako je poslanicima u Sejmu naglasio Vaščikovski, i dalje biti "advokat" proširenja EU na Zapadni Balkan.

"Smatramo da vrata EU moraju da ostanu otvorena za države koje dele viziju demokratske saradnje zemalja. Radije pružamo ruku dobrošlice nego što mašemo za oproštaj kao u slučaju Velike Britanije. I dalje delimo pristupna iskustva sa zemljama Zapadnog Balkana", kazao je Vaščikovski.

Poljski ministar najavio je stoga za ovu godinu čitavu seriju inicijativa u ciju pomoći u evrointegraciji Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Vaščikovski je upozorio da je Bregzit pokazao da proces evrointegracije nije ireverzibilan, kako se mislilo, a za glavnog krivca označio je razne evropske ideološke inicijative promena i integracije koje nisu bile motovisane zajedničkim dobrom građana EU.

"Zjapi ambis između evropskih elita i građana koji gube osećaj da mogu da utiču na to što se dešava sa njihovim zemljama i projektom evrointegracije. Društva daju loše ocene svojim elitama... Sve više Evropljana počinje da osporava evropski projekt... U mnogim zemljama EU evroskeptični glasovi prestaju da budu marginalani i na desnici i na levici", upozorio je Vaščikovski.

Poljska zato zahteva hitnu reformu EU i to ne samo kozmetičku, možda čak tako dalekosežnu da se na temeljima četiri osnovne slobode sklopi sasvim novi osnovni evropski sporazum umesto Lisabonskog, rekao je šef diplomatije.

Ladurner: EU bi Balkan trebalo da stavi "pod svoju šapu"

U tom smislu, kaže Ladurner, EU bi trebala konačno ovaj deo kontinenta da stavi "pod svoju šapu".

Ladurner, koji je nedavno izazvao pažnju javnosti u regionu kolumnom u kojoj govori o tome da je Balkan najkrhkije mesto Evrope, kaže da ne veruje da bi moglo doći do novog rata iako se o tome govori, a nacionalističke snage postaju sve glasnije i sve jače u pojedinim njegovim delovima.

"Ljudi su jednostavno umorni i onda se okreću na drugu stranu", kaže Ladurner, inače, kolumnista nemačkog Di Cajta.

Druga strana, prema njegovim rečima, jesu Rusija i Turska. 

On kaže da zbog inertnosti Evrope, narod koji živi na Balkanu sve manje veruje u ideju EU, te da zbog toga raste uticaj stranih sila.

"Pod stranim silama mislim na Rusiju i Tursku. Taj uticaj bi mogao biti opasan, ali ne u smislu da će doći do rata. Evropa mora bolje, jasnije i glasnije delovati i reći da je Balkan evropski, jer pripada centralnom delu kontinenta", kaže Ladurner za sarajevski Dnevni avaz.

Smatra da evropski političari moraju više da se osvrnu na narod koji tu živi i da više pažnje posvete njima nego korumpiranim političkim elitama, koje to ne zaslužuju.

Na pitanje šta građani država Balkana mogu da učine da bi se približili EU, s obzirom na to da taj proces kada su BiH i Srbija u pitanju ide sporije, Ladurner kaže:

"Nisam ja neko ko vama treba da deli lekcije šta treba da radite. Problem predstavljaju vaše političke elite i to možete samo vi da promenite", dodaje nemački novinar. 

 

 

 

Parodi: Nema nove tranše MMF-a za BiH dok vlasti ne ispune dogovoreno

Izetbegović: Pokrenućemo revizuju tužbe za genocid, makar izazvali krizu u BiH/Ljajić: Revizija tužbe vodi zamrzavanju političkih odnosa/Ivanić bez komentara na najavu revizije tužbe protiv Srbije

Rezolucija o napretku BiH: Federalizacija ili reforme?

Nizbrdica na NATO putu BiH

Bakir odustao od apelacije o nazivu RS/Noje cirher cajtung: BiH glavno uporište turskog uticaja u regionu

Stručnjaci upozoravaju: BiH u većoj ekonomskoj krizi nego Grčka

Šef delegacije EU u BiH: Postoji lista onih koji su pretnja suverenitetu zemlje

Da li će BiH obnoviti postupak protiv Srbije za genocid?

Iz federalizacije u feudalizaciju BiH

Čović: Krajnje vreme za unutrašnju reorganizaciju BiH

Pogled na Srebrenicu iz stranačke fotelje

Opet sviraju tri nacionalne trube u BiH

Iz FBiH i dalje stižu kritike na račun obeležavanja Dana RS

Sarajevo: Obustavljena istraga protiv 11 pripadnika selefijskog pokreta

Za obezbeđenje političara 1,5 miliona

Dejtonski sporazum 21 godinu kasnije: Dvije političke realnosti u BiH

Dejtonski sporazum, 21 godinu posle

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis