glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel dodik000 cefta
granica prsutijada rekvijem lekovi zvezda 11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Novine u izdavanju lekova: Od maja recept elektronski

 

izvor : evn  foto: vn

11.02.2017

 

lekovi

U zdravstvu od proleća uvode se novine u izdavanju lekova. Hroničnim bolesnicima lekovi za šest meseci. Ušteda dva miliona evra na godišnjem nivou

Lekovi će se od maja izdavati na elektronski recept, saznaju “Novosti” u Ministarstvu zdravlja. Da li će tada papirni recepti otići u istoriju, ili će paralelno sa elektronskim opstati još neko vreme, Ministarstvo zdravlja i Republički fond zdravstvenog osiguranja tek treba da se dogovore. Prema onome što se zasad zna, elektronski recept imaće isti rok važenja kao sadašnji papirni, a to je za većinu lekova sedam dana, računajući i dan izdavanja.

Izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana, kao i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.

Miroslav Pevac, zadužen za integraciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) u Ministarstvu zdravlja, kaže da je od priprema za uvođenje elektronskog recepta ostalo još da se na IZIS-u pokrene aplikacija i da apoteke integrišu softver.

- Jedna od velikih prednosti elektronskog recepta biće ta što će se terapija za hronične bolesti propisivati za šest meseci - govori Pevac. - Recepti će automatski biti izdavani za šest meseci, a sukcesivno će pristizati na realizaciju za 30 dana. Pacijenti će, znači, po terapiju kod izabranog lekara ići samo jednom u pola godine.

U Srbiji se godišnje izda 60 miliona recepata, pa je projekcija da će se samo na štampanju obrazaca za terapiju uštedeti dva miliona evra godišnje.

- Posle posete izabranom lekaru koji je sam, ili po preporuci specijaliste, propisao terapiju, pacijent će ići u bilo koju apoteku i sa zdravstvenom knjižicom podići lek - objašnjava Pevac. - Apotekar neće imati uvid u zdravstveni karton pacijenta, nego samo u recepte, realizovane i nerealizovane.

U mreži je oko 1.000 apoteka. One, kaže Pevac, imaju softver, samo treba da se integrišu, a sa elektronskim receptom radiće i privatne apoteke koje imaju ugovor sa RFZO.

- Mi sad pomoću informacionog sistema evidentiramo oko 13.000 recepata u ustanovama koje su povezane - kaže Pevac. - To je oko pet odsto ukupnog broja propisanih recepata.

VEĆA EFIKASNOST

- U IZIS je evidentirano da je prošlog meseca samo u KCS i beogradskim domovima zdravlja bilo 600.000 pregleda i da je izdato 900.000 recepata - kaže Pevac. - Sa tačnim terminom bilo je 51,9 odsto pregleda, i sad se preduzimaju zahvati koji će povećati efikasnost sistema, kako bismo broj pregleda sa tačnim terminom podigli na iznad 80 odsto.

novosti.rs

 

 

Srpska igrica sve popularnija u svetu

Dovoljno je da kinete i već ima materijala za DNK analizu!

Dan borbe protiv raka, prevencija ključna

U Srbiji 75 odsto učenika računare koristi za igranje, a ne za učenje

"MAJKROSOFTOV" RAZVOJNI CENTAR: Programiraju bolju stvarnost

Piratski softveri pokrecu 67 odsto srpskih racunara

Otvoren turnir u robotici „FIRST Lego liga“

Stižu inovativni lekovi za teška oboljenja

Koja se naučna i tehnološka dostignuća očekuju u 2017. godini

Najavljena konferencija ICT security 2017

Robot čuva vinograd

Beograd domaćin takmičenja u pravljenju video-igrica

Informacije za obolele od retkih bolesti

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis