glavniBanner

 

Homepage Übersetzung  

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

brisel dodik000 cefta
granica prsutijada rekvijem lekovi zvezda 11

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

second_button 

Dodik pozvao srpske stranke da napuste BiH institucije/Mur: Odustati od revizije tužbe protiv Srbije

 

izvor : agencije  foto:

09.02.2017.

 

dodik000
Dodik pozvao srpske stranke da napuste BiH institucije

 

BANjALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas sve srpske stranke u BiH, koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne treba da čekaju da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.

Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu”, upozorio je predsednik Rerpublike Srpske.

Dodik je ocenio da revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne verujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih 'novih' dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsedništva je jak dokaz da oni kojima su 'usta puna' BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju isterivanja svih nemuslimana iz BiH”, istakao je Dodik.

SDA zaprepašćena reagovanjima iz RS na najavu revizije 

SARAJEVO–Stranka demokratske akcije (SDA) bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića saopštila je da je zaprepaštena, kako kažu, žestinom reakcije stranaka iz RS na najavu podnošenja zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.
U saopštenju se navodi da posebno iznenađuje agresivnost reakcija prema toj stranci i njenom predsedniku.

Mur: Odustati od revizije tužbe protiv Srbije

Sarajevo – Reviziju tužbe BiH protiv Srbije ne podržavaju ni visokopozicionirani zvaničnici međunarodne zajednice u BiH jer i oni smatraju da bi ta revizija, za koju, kako i neki od njih tvrde, „nema osnova”, samo pogoršala situaciju u zemlji i regionu. Lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, kao  glavnom akteru u toj priči , ali i onima koji misle  isto kao on, savetuju da treba da od toga odustanu i okrenu se budućnosti.

Mislim da je poruka svih nas jasna i ne vidim opravdanje za tu reviziju, naročito tačno pre roka, 26. februara. Svi mi moramo tražiti pravdu i niko ne govori protiv potrage za njom. Ali, pod takvim uslovima kad je upitna punomoć gospodina Softića (Sakib, agent BiH pred međunarodnim sudom u Hagu), kad nema novih dokaza i kad je moguće da će biti puno političkih posledica, kad neće biti pozitivnog rezultata, naš savet je zaustaviti to i skoncentrisati sve snage u budućnost, u praktične i konkretne mogućnosti”, izjavio je šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

U intervjuu za jedan sarajevski list on je naveo kako ima informacije da „nema osnova za reviziju” i kako je procena domaćih i regionalnih političara da bi revizija proizvela  više negativnih posledica.

Zato smo protiv toga. Imali smo konsultacije sa kolegama iz međunarodne zajednice, sa legalnim pravnim stručnjacima. Za pravu i uspešnu reviziju BiH mora imati potpuno nove dokaze,  i to konkretne. Jasno je da je čak i pre roka kasno sve obnoviti, a upitna je i punomoć Softića. Čuli smo od nekih stručnjaka da je njegov mandat završen 2007. godine, kad je bila odluka u istom postupku. Iz brojnih razloga naš stav je odustati od toga”, rekao je Mur.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, takođe, ne podržava  najavu revizije tužbe protiv Srbije, jer on smatra da bi povlačenje jednog takvog poteza u ovom trenutku „predstavljalo kočnicu u sprovođenju ekonomskih reformi u BiH”.

O najavljenoj reviziji, ili kako to neki kažu, „izgubljenoj igri koju igra Izetbegović”, je na Ekonomskom forumu u Sarajevu govorio i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić. Ponovio je iskazao uverenje da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije jer BiH, naglasio je, predstavljaju Izetbegović, Čović i on.

Evidentno je da imamo različite poglede na tu temu i evidentno je da to nije tužba u ime BiH. Čak i znam da je svaka revizija kao novi slučaj i da je za nju potrebno doneti nove odluke nadležnih organa. Ja to govorim danima, ali niko neće da sluša”, kaže Ivanić.

On je potvrdio da će biti posledica, ukoliko dođe do revizije tužbe, ali i  veoma ozbiljne krize i da će „najveće političke posledice” imati oni koji su „zakuvali” priču oko revizije.

Ja nijednu takvu situaciju nisam proizveo, ni jednu jedinu, ali Boga mi odgovoriću na svaku situaciju kada neko izbaci provokaciju i očekuje da svi drugi sagnu glavu, nemoguće je tako”, poručio je srpski član Predsedništva BiH koji procenjuje da bi pokretanje revizije moglo proizvesti krizu koja će biti ozbiljnija nego sve što se dešavalo oko referenduma ili obeležavanja Dana RS.

 

 

Softić: Odluku o reviziji tužbe doneće Izetbegović/Dodik pozvao srpske stranke da napuste institucije BiH/Ivanić: O reviziji ne postoji konsenzus Predsedništva BiH

Kraj Banke Srpske?!

Slučaj „Bobar banke”: Milionska prevara

Ivanić: O ulasku BiH u NATO odlučivaće buduće generacije političara

Dodik već pod sankcijama EU?

Tiho nestajanje Republike Srpske

Dodik i Čović protiv obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije i protiv stranaca u Ustavnom sudu BiH

Bošnjaci ne daju 1. mart!

Tramp da pomogne u zatvaranju OHR

Odluka suda kao dokaz srbofobije

Dodik: To nisu sankcije SAD, već odmazda

SAD uvele sankcije Dodiku zbog opstrukcije Daytona/Incko: Sankcije Dodiku od velikog simboličkog značaja

Roba iz EU ugušiće proizvođače u RS

Koordinirano dijeljenje BiH između Čovića i Dodika

RS-u daleko sopstvena vojska/Ministarstvo odbrane BiH povuklo saopštenje o Danu RS

Dodik sanja o otcjepljenju, međunarodna zajednica šuti

Milioni Republike Srpske za američke lobističke kuće

Dodik hoće ponovo vojsku Republike Srpske

Komersant: Dodikov plan bi mogao da dovede do novih sukoba/Istraga učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u Danu RS

 

kontakt

uslovi koriscenja

naslovna

servis