glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

tenk crkva11 mup rs
ustavni sud vuk djorovic novak1 otpadne vode srb-cro00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nema mnogo razlike u sastavu proizvoda na istoku i zapadu EU       

izvor: euractiv  foto:                                                                                    24.06.2019.

 trgovina

 

Evropska komisija saopštila je 24. juna da je panevropsko testiranje prehrambenih proizvoda pokazalo da se neki proizvodi u istom ili sličnom pakovanju razlikuju po sastavu u različitim zemljama ali da to ipak nije masovna pojava. Članice EU sa istoka bloka dugo su se žalile da im se isporučuju proizvodi koji nisu identični onim na tržištima na zapadu Unije.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u govoru o stanju Unije 2017. obavezao se da će se baviti pitanjem različitog kvaliteta proizvoda zavisno od toga da li se prodaju u "starim" ili "novim" članicama EU.

Istraživanje koje je sproveo Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije pokazalo je da se 9% upoređivanih proizvoda, iako im je pakovanje isto, razlikuje po sastavu.

Još 22% proizvoda razlikuje se po sastavu a pakovanje im je slično, pokazalo je istraživanje gotovo 1.400 proizvoda u 19 članica EU.

Istraživanje nije ukazalo na dosledan geografski obrazac.

"Rezultati su neujednačeni - srećan sam što nisu nađene razlike u sastavu hrane označene robnom markom koja se prodaje na istoku u odnosu na onu koja se prodaje na zapadu ali sam zabrinut što trećina proizvoda sa istom ili sličnom robnom markom ima drugačiji sastav", rekao je evropski komesar odgovoran za JRC Tibor Navračič.

Evropska komesarka za pravdu i potrošače Vera Jurova istakla je da neće biti dvostrukih standarda na jedinstvenom evropskom tržištu.

Ona je dodala da će se zahvaljujući novim propisima kažnjavati nejednaki kvalitet i jačati moći tela zaduženih za zaštitu potrošača.

"Evropski potrošači biće sigurni da će zaista dobiti ono što kupuju", izjavila je Jurova.

Analizirano je 1.380 uzoraka 128 različitih prehrambenih proizvoda ali se taj uzorak ne smatra reprezentativnim s obzirom na ogroman broj proizvoda na tržištu EU.

U istraživanju su učestvovali Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Malta, Nemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španija i Holandija.

Evropska komisija danas je objavila i novi poziv za podnošenje predloga za jačanje kapaciteta organizacija potrošača za testiranje proizvoda i otkrivanje potencijalo loših praksi sa budžetom od 1,26 miliona evra.

 

Evropa i dalje najmirniji deo sveta

Kome je i zašto potreban DNK registar

Trećina djece u BiH živi u siromaštvu

Ko može Leskovčanima da zabrani roštilj na ćumur

U Bosni otkrivena najstarija pećina u Evropi

Stručnjaci podeljeni oko izgradnje mini hidroelektrana

Građani Srbije naoružani "do zuba", ne zna se koliko nelegalnog oružja poseduju

Posle izbora u EU počinje Igra prestola

Srbi nerado idu kod lekara, ali se ne boje starosti

Kako se trolovi spremaju za izbore za Evropski parlament?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button