glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada 1 vlada kosova av00
eu888 boris Srbi-slo razmena srb-kam srb-gre2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpske veze crnogorske mafije    

izvor: agencije  foto:                                                                             14.09.2018.

ser-cg 

Jovan Vukotić, navodni vođa crnogorskog kriminalnog Škaljarskog klana, tereti se za krivično delo falsifikovanje isprave, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u beogradskom Drugom opštinskom sudu.

Kako je precizirano u izjavi za RSE, određen mu je pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bekstva i bojazni da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti izvršenje krivičnog dela.

Vukotić, koji se dovodi u vezu sa brojnim kriminalnim radnjama u Srbiji, Crnoj Gori i drugim evropskim zemljama, u utorak je isporučen Srbiji i poslat u Beograd, pošto je prethodno uhapšen sa lažnim dokumentima u letovalištu Antalija, na krajnjem jugoistoku Turske - uprkos tome što ga je potraživala Grčka.

"Pretpostavljam da je i osumnjičen za različite stvari - pa sada kad je dostupan našim organima i istrage će se sigurno ubrzati", ocenjuje za RSE Dragan Šormaz, član Odbora za kontrolu službi bezbednosti u Skupštini Srbije.

Škaljarski klan, kriminalna grupa čiji je Vukotić označen kao mogući predvodnik, važi za klan blisko povezan sa grupom Luke Bojovića, čoveka oslobođenog optužbi za trostruko ubistvo u Srbiji - ali istovremeno pravosnažno osuđenom u Španiji zbog falsifikovanja dokumenata i nošenja oružja. Takozvani škaljarci dovode se u vezi i sa najtežim krivičnim delima u Srbiji i Crnoj Gori.

"Mislim da na njega više u njegovom klanu teško da mogu da računaju. A onda je moguće da se otvore razna nova pitanja i nova svedočenja - je li tako?", ukazuje Šormaz.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, je u ponedeljak (11. septembar) izjavio da u interesu istrage koja se vodi ne može da iznosi detalje o hapšenju Jovana Vukotića i njegovom sprovođenju u Srbiju.

Vuk Cvijić, novinar nedeljnika NIN-a, kaže za RSE da uprkos tome što se u medijima naširoko piše kriminalnim aktivnostima Jovana Vukotića - protiv njega faktički postoji samo jedna validna optužnica koju su podigle grčke vlasti. Radi se, dodaje Cvijić, o optužbama za šverc 135 kilograma kokaina.

"U Srbiji se on optužuje samo za falsifikovanje dokumenata. Za to, čak i ukoliko bude osuđen, nisu velike kazne. Ne postoji drugi postupak za sada, nije pokrenut, niti je u fazi istrage. A prateći druge stvari koje se dešavaju sa postupcima protiv organizovanog kriminala - Luke Bojovića koji je oslobođen ovde ili grupe Darka Šarića koja jedino u Srbiji (sudilo joj se u Italiji, Španiji, Urugvaju i Sloveniji, prim. aut.) nije osuđena i postupak još traje", kaže Cvijić, ukazujući na nekada kapitalne predmete i suđenja koja se vode, ili su vođena pred pravosudnim organima Srbije.

Primerice, suđenje grupi Darka Šarića (koga su 2009. godine tadašnje vlasti Srbije označile kao jednog od najvećih svetskih narko bosova) optuženom za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i pranje 22 miliona evra ušlo je u osmu godinu.

Nakon što je Apelacioni sud 2016. godine poništio presudu kojom je bio osuđen na 20 godina zatvora, suđenje je počelo ispočetka. Viši sud, pred kojim se proces vodi, termin završnih reči je zakazao za 21, 27. i 28. septembar.

Ukazujući na stanje koje označava kao aktuelnu pravosudnu praksu Srbije, novinar Vuk Cvijić kaže da nema prevelikih očekivanja od postupka protiv Vukotića.

"Sudeći po dosadašnjem radu naše policije, koja nije ni učestvovala u akciji hapšenja Vukotića, već je njena uloga bila u proveri identiteta i onda je izručen - bojim se i nisam siguran da se i u ovom slučaju ne obrukamo", navodi Cvijić.

Osim krijumčarenja narkotika - ubistva i pokušaji ubistva najteža su krivična dela povezana sa kriminalnom grupom za čijeg je vođu označen Vukotić.

Na teritoriji Srbije i Crne Gore je prema podacima Crne knjige, baze ubistava koja imaju odlike mafijaških likvidacija - zajedničkom portalu Radija Slobodna Evropa i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK od 2012. godine ih je ukupno počinjeno 133.

Taj trend, ukazuje Dragan Šormaz, hapšenjem Vukotića mogao bi biti ublažen - ukoliko ne počne eventualna borba za prevlast.

"Može da se dogodi i obrnuto. Ako oni počnu recimo između sebe da se bore za neku drugu poziciju - ili tako nešto. Ali, u svakom slučaju, mislim da će istraga biti daleko lakša jer je sada dostupan organima gonjenja i istrage", zaključuje Šormaz.

S druge strane, ističući da se Vukotić tereti za blaže krivično delo, Vuk Cvijić ne gleda optimistički na mogućnost da se zauzdaju ubistva koja su plod obračuna kriminalaca.

"Nažalost, to nam sve govori da je Srbija postala neka vrsta utočišta za organizovani kriminal i naročito njihove šefove. A kao što znamo, svuda u svetu pa tako i u Srbiji, organizovani kriminal ne postoji bez veza i upliva u državnim institucijama", kaže novinar Vuk Cvijić.

Poslednje ubistvo sa obeležjima mafijaškog obračuna u Beogradu je, prema podacima iz Crne knjige Radija Slobodna Evropa i KRIK-a, počinjeno 15. avgusta 2018. U beogradskom naselju Voždovac nađeno je telo Marka Eleka - višestrukog osuđenika uglavnom zbog serija razbojništava.

 

 

Zapadni Balkan pristupio ugovoru EU o razmeni policijskih podataka

Vučić: Nastavićemo razgovore sa Prištinom, ali verovatno nećemo postići sporazum/Mnogi žele nastavak sukoba Srba i Albanaca

Tadić još okleva oko priključivanja Đilasu

Junker: Ne smemo Zapadni Balkan ispustiti iz vida

Počela Nedelja ponosa, kuma parade novinarka Suzana Trninić

DW: Vučićeva poseta Kosovu samo novi čin tužne predstave

Vučić u Severnoj Mitrovici: Rešenje nije na vidiku

Iguman Janjić: SPC se protivi svakoj vrsti podele Kosova

Blokade na putevima, Haradinaj povukao dozvolu da Vučić poseti Drenicu

Sve je spremno za dolazak Vučića, građani moraju na miting

Mogerini: Nova runda dijaloga Beograd-Priština već ovog meseca

Vučić neće danas razgovarati sa Tačijem/Bez komunikacije sa Kforom i albanskim međunarodnim predstavnicima

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button