glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

blokada merkel mak izbori99
taci5 STAJERSKA 2CELOS narodni muzej odbojkasi8 novak66666

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Iguman Janjić: SPC se protivi svakoj vrsti podele Kosova  

izvor: agencije  foto:                                                                             09.09.2018.

iguman janjic

Iguman manastira Visoki Dečani Sava (Janjić) izjavio je da se Srpska pravoslavna crkva protivi bilo kakvoj vrsti podele Kosova, jer ona vodi ka priznanju Kosova i egzodusu Srba.

"'Razgraničenje' nije ništa drugo do teritorijalna i etnička podela teritorije Srbije, po kojoj bi najveći deo Kosova i Metohije pripao ili samoproglašenoj državi Kosovo, u kojoj će prava Srba biti još manja, ako ih uopšte i bude, ili velikoj Albaniji. To nikako ne može da bude rešenje i veoma bi se loše odrazilo na narod i crkvu", rekao je Sava Janjić televiziji Naša.

Janjić je istakao da je potpuno nerealno očekivati da Srbima u takvoj situaciji bude bolje nego što im je sada, i podsetio da većina srpskog stanovništva na Kosovu živi južno od reke Ibar.

"Sada smo prvi put u situaciji ne samo da se odreknemo teritorije, nego i da se 'razgraničenjem između Srba i Albanaca', kako je to rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vratimo na politiku etnički čistih teritorija koja se naročito negativno odrazila na Srbe, kojih više nema na mestima gde su na taj način branjeni", rekao je Janjić.

Janjić je, povodom nedeljnog mitinga na Kosovu, na kojem bi trebalo da govori Vučić, naveo da crkva sa svih strana dobija informacije o tome da se vrše pritisci da se svi koji su na državnom budžetu moraju pojaviti na tom skupu. "Ljudi su poniženi i razočarani, jer postoji opasnost da će biti sankcionisani ako odbiju. Svi koji nam se obraćaju jasno nam govore da se od njih očekuje da idu na miting kako bi podržali svoj sopstveni nestanak i da podrže priču da će im biti bolje ako Kosovo i Metohija bude predato Albancima", rekao je Janjić.

 

 

Blokade na putevima, Haradinaj povukao dozvolu da Vučić poseti Drenicu

Sve je spremno za dolazak Vučića, građani moraju na miting

Mogerini: Nova runda dijaloga Beograd-Priština već ovog meseca

Vučić neće danas razgovarati sa Tačijem/Bez komunikacije sa Kforom i albanskim međunarodnim predstavnicima

Srbi i Albanci osuđeni na istorijsko lutanje

Brnabić: Volela bih da rešenje za Kosovo dođe sutra/Dačić: Priština glavna prepreka za kompromisno rešenje/Tači: Sporazum ima smisla samo ako Beograd prizna Kosovo

FAZ I Spiegel: Imate li neki drugi plan za Kosovo?

Štrajkovi osakatili generacije učenika

Dve kolone opozicije u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button