glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada 1 vlada kosova av00
eu888 boris vukov sabor astro burger srbija-odbojkasi

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Kulminiralo nezadovoljstvo Srba u Sloveniji

izvor: agencije  foto:                                                                                                               13.09.2018

 

Srbi-slo 

Čelnici Saveza srpske dijaspore i Socijalne stranke Srba Slovenije Saša Gajić, David Tepić i Igor Mitić kazali su da Slovenija godinama provodi diskriminaciju na štetu Srba.

 

Srbi u Sloveniji "spavaju" više od dve decenije ali je sada došlo vreme da se trgnu iz političkog sna i traže prava koja njima pripadaju po svim načelima moderne Evrope i svijeta", kazao je Gajić na skupu sunarodnika u Ljubljani.

Naglašeno je da su Srbi u ovoj zemlji najbrojnija manjinska zajednica ali za razliku od Italijana, Mađara i Roma, kojih je znatno manje, nisu priznati kao nacionalna manjina.

Srbi koji devedesetih godina prošlog vijeka nisu prihvatili slovenačko držaavljanstvo su "izbrisani" u nacionalnom smislu, nemaju škole na srpskom jeziku, svoje medije, malo se radi na očuvanju kulturnog, verskog i nacionalnog identiteta, uskraćena su značajnija sredstva iz fondova", smatra Igor Mitić, rođen u Sloveniji čiji roditelji su poreklom iz Vranja.

On, kao i David Tepić, poreklom iz Kneževa u RS tvrdi da vlasti Slovenije sitematski asimiliraju Srbe, ne dajući mogućnost da se na popisu ili u drugim prilikama izjasne u skladu sa svojom nacionalnom pripadnošću.

Neshvatljivo je da Slovenci u RS, Srbiji ili BiH čija zajednica je stotinu puta manja od naše u Sloveniji, imaju status nacionalne manjine i sva prava koja iz toga proističu a mi smo ovde uskraćeni svega toga", smatra David Tepić naglašavajući da Slovenija svoj stav pravda ustavom i odrednicom po kojoj priznaje status nacionalne manjine isključivo narodima iz susedstva, mada uglavnom ignoriše zahteve Srba.

Pravnik Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije, rođen je u Gornjem Skipovcu kod Doboja, ukazuje i na pravnu i stvarnu mrlju tokom osamostaljivanja Slovenije kada su "izbrisani" oni koji nisu prihvatili slovenačko državljanstvo.

Tim činom povređena su mnoga ljudska prava i slobode što su potvrdile najviše slovenačke i evropske sudske institucije", navodi Nikola Todorović. Zvaničnici Srbije uvijek podsećaju svoje sagovornike u Sloveniji na nerešena statusna pitanja Srba, ali ništa više od toga. Isto se može reći i za RS, smatraju sagovornici Srpskainfo, podsjećajući da se Srbi u Sloveniji sami moraju boriti za svoj status, prije svega stvaranjem jedinstvene politike i rješevanja otvorenih pitanja.

Mnoga naša društva organizujući učenje srpskog jezika i baštinenjem srpske kulture i tradicije, pokušavaju da sačuvaju identitet svoga naroda, ali to nije dovoljno", ubeđeni su Boro Stojanović poreklom iz Tuzle, Branko Pejčić iz Doboja i Velinka Jotanović iz Teslića koji približno pola veka žive u Sloveniji. Identičan problem imaju i Bošnjaci, porijeklom iz BiH koji takođe nemaju status nacionalne manjine te u ovom smislu podržavaju srpsku zajednicu, kazao nam je Sulejman Dervišević, porijeklom iz Cazina.

Pet vekova Bele Krajine

Srbi u Sloveniji žive skoro pet vijekova. Tokom 1530. godine došli su u Belu Krajinu, područje na granici sa Hrvatskom oko reke Kupe. Na popisu stanovništva u Habzburškoj monarhiji 1846. godine utvrđeno je da u Kranjskem (Slovenija) živi oko 17.000 »Srbohrvata«, što je u to vreme predstavljalo oko 3,79 odsto ukupnog stanovništva. U Beloj Krajini je po popisu Dravske banovine 1931. godine živelo 6.745 Srba i Crnogoraca. U Beloj Krajini ostalo je još samo nekoliko sela u kojima je aktivna srpska pravoslavna crkva, srpske škole ne postoje, a ćirilično pismo se može naći samo još na nadgrobnim spomenicima.

 

 

Špigel: Navala na nemačke konzulate na Zapadnom Balkanu

Otvoren konzulat Srbije u Antaliji

Česi traže radnike u Srbiji, posao za 2.000 ljudi godišnje, ista plata i isti uslovi kao za češke radnike

Srbi u Albaniji – najugroženija manjina u Evropi

U Rusiji sve manje srpskih radnika

Srbija otvara 10 novih ambasada?

Siguran i lak transfer novca iz inostranstva

NBS: Dijaspora poslala u Srbiju 1,33 milijardi evra za pet meseci

Kriza srpskih medija u Makedoniji

Diplomate i lopovi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button