glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

zastave-eu izbori kosvo Hojt Ji
novine PAHOR1 narodna stranka herta ekologija el logo

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpske sudije počinju da rade po zakonima Kosova

izvor: agencije   foto:                                                                         24.10.2017

sudije

Srpske sudije i tužioci u utorak su položili zakletvu kod predsednika Kosova, Hašima Tačija. Oni su do sada radili u sklopu srpskog pravosudnog sistema na severu Kosova, a od danas, radiće po kosovskim zakonima.

Ovo je dogovoreno tokom briselskog dijaloga Kosova i Srbije februara 2015, sporazumom o integraciji pravosuđa. Današnjim činom, ovaj sporazum je u potpunosti sproveden.

"Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovskog pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe pozdravljam vašu spremnost što će te posao sudije, odnosno tužilaca, obavljani časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike", kazao je Tači nakon polaganja zakletve.

Zakletvu je položilo 40 sudija i 13 tužilaca kojima je Tači nakon ceremonije čestitao i ponudio podršku u daljem radu.

Tači im je takođe poručio da je nad njima velika odgovornost i izrazio uverenje da će biti uspešni u tome, dok će se građani osećati sigurnijim i ravnopravnim ispred zakona.

Ovom događaju danas su prisustvovali i predstavnici međunarodnih institucija i stranih ambasada u Prištini.

Od kako su Srbi zauzeli sudove na severu Kosova početkom 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova, kosovski radnici Suda u Mitrovici bili su primorani da se presele u objekte Osnovnog suda u Vučitrnu, gde i danas rade, dok su na severu funkcionisali sudovi u sklopu srpskog sistema.

Briselski sporazum predviđa gašenje sudova i tužilaštava i u Srbiji i na Kosovu koji rade na predmetima sa teritorije Kosova i integracija dosadašnjih pravosudnih struktura sa severa u pravosudni sistem Kosova.

Predsednik suda i glavni tužilac dolaze iz različitih etničkih zajednica. Glavni tužilac će biti Albanac, a predsednik Suda Srbin. Broj sudija i administrativnog osoblja biće srazmeran broju i strukturi stanovništva u tom delu Kosova.

 

 

Samoopredeljenje učvrstio poziciju?

Pobeda Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Građani naučili lekciju

U osam opština Srbi protiv Srba

Kosovo traži albanske pasoše

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru/Haradinaj: Nastavak dijaloga sa Beogradom nemoguć bez Amerike/Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

Dojče vele: Kosovo nije postalo nezavisno pravno – neće ni Katalonija

Danijelson: Za Kosovo ostaju vize ako ne bude demarkacije i borbe protiv kriminala

Zajednicu koče i lokalni izbori

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button