glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

zastave vojvodine eu4 korupcija2
5.oktobar banka celija lekari olimp vikimed mitrovic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Danijelson: Za Kosovo ostaju vize ako ne bude demarkacije i borbe protiv kriminala

izvor: euractiv   foto:                                                                          05.10.2017

pristina

Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson (Christian Danielsson) izjavio je 4. oktobra u Prištini da Kosovo neće dobiti liberalizaciju viznog režima sa EU, ako ne ispuni dva uslova - ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i uspešnu borbu i konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Danijelson i premijer Kosova zvanično su pokrenuli Program ekonomskih reformi.

"Kriterijumi su javno poznati i mi ih (Kosovo) savetujemo da vide kako da ih ostvare. To je zadatak vlade Kosova. Sa naše strane obaveze su jasne. Jedan korak je završen. Evropska komisija je spremna da donese preporuku o liberalizaciji viza kada se ta pitanja reše", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

Haradinaj je rekao da je nova Vlada fokusirana na ostvarivanje evropske agende, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i agendu reformi.

"Evropske reforme treba ne samo da prihvatimo već i da ih ubrzamo. Treba da identifikujemo potrebne resurse i još jednom mogu da potvrdim da će odnosi sa Evropskom komisijom i naša uloga kao partnera biti ona koja se očekuje", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je kazao da program ekonomskih reformi nije samo obaveza Vlade već i civilnog sektora, političkih partija i svih zajednica na Kosovu.

Danijelson je istakao potrebu da zemlje zapadnog Balkana ostvare potrebne reforme u vladavini prava i privredi.

"Program (ekonomskih reformi) treba da podstakne ekonomski razvoj Kosova kako bi se otvarala nova radna mesta. Program će pomoći u kreiranju kredibilnih ekonomskih politika i na taj će način poboljšati život građana i težnje ka EU", rekao je Danijelson.

Danijelson se u Prištini sastao i s prvim zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem, ministarkom za evropske integracije Duratom Hodžom i ministrom finansija Bedrijem Hamzom.

Tokom posete Kosovu visoki zvaničnik EU imaće sastanke i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova.

 

 

Zajednicu koče i lokalni izbori

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

Amerika i Nemačka se direktno uključuju u pregovore Kosova i Srbije?

EU: Priština hitno da formira vladu/Vučić: Ne verujem da će Priština ispuniti dogovore

Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

EULEX, EU i ambasade: Poboljšati proceduru izbora sudstva na Kosovu

Bez konstituisanja Skupštine Kosova, šesti put/Haradinaj hoće veliku koaliciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button