glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Tramp-Vucic-Melanija dijalog44 gradjani
skupstina rs 4 HAN nagrade bajic Ivkovic 3 sastanak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zajednicu koče i lokalni izbori

izvor: evn   foto: vn                                                                          20.09.2017

zso

Početak formiranja ZSO i dalje neizvestan. Čeka se dekret o osnivanju asocijacije

Kampanja za lokalne izbore na Kosmetu 22. oktobra, gotovo izvesno ostaviće po strani formiranje Zajednice srpskih opština bar još mesec dana, a i kada se oni okončaju, pitanje je da u kom roku će albanske partije na KiM biti spremne da ispoštuju briselske dogovore. Jer, programom koji je usvojila početkom ove nedelje, prištinska vlada je sebi dala širok manevarski prostor, u kom Asocijacija opština sa srpskom većinom treba da bude osnovana u periodu 2017-2021. godine.

Politički predstavnici Srba u Pokrajini očekuju da se ZSO formira onako kako su to dve strane dogovorile u Briselu i da ima nadzor nad ekonomskim razvojem, zdravstvenom i socijalnom zaštitom, obrazovanjem, kao i prostornim planiranjem. Albanske stranke na KiM, međutim, protive se tome da Zajednica dobije izvršna ovlašćenja.

Prvi potez, svakako, mora da bude dekret Vlade u Prištini kojim se potvrđuje osnivanje ZSO, posle čega bi usledilo usaglašavanje i usvajanje Statuta Zajednice.

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže, za "Novosti", da je formiranje ZSO "kruna celokupnog političkog delovanja svih članova ove partije i to na način kako je pregovarački tim iz Beograda dogovorio u Briselu":

- Drago nam je da se po ovom pitanju sve više čuju i pozitivni signali od strane međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije.

Analitičar Dušan Janjić, ne isključuje ni "igru ucenjivanja" oko ZSO:

- Ukoliko se bude išlo na usvajanje posebnog zakona, tu će biti prostora za pokušaje trgovine sa srpskim poslanicima oko formiranja vojske Kosova. A, kako je Srpskoj listi pripao resor lokalne samopurave, na tom ministru biće da "gura" ovo pitanje tako da se ono reši samo dekretom Vlade. 

ROK ODAVNO ISTEKAO

Sporazum o principima za uspostavljanje ZSO potpisan je u Briselu avgusta 2015. godine, čime se Priština obavezala da usvoji dekret o osnivanju Zajednice i da ga prosledi Ustavnom sudu na potvrdu, čime bi ZSO ušla u kosovski pravni sistem. Rok za usaglašavanje teksta statuta bio je 25. decembar 2015. godine.

novosti.rs

 

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

Amerika i Nemačka se direktno uključuju u pregovore Kosova i Srbije?

EU: Priština hitno da formira vladu/Vučić: Ne verujem da će Priština ispuniti dogovore

Siromašna zemlja, ogromne plate kosovskih poslanika

EULEX, EU i ambasade: Poboljšati proceduru izbora sudstva na Kosovu

Bez konstituisanja Skupštine Kosova, šesti put/Haradinaj hoće veliku koaliciju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button