glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

miting izbori8888 pasosi
todoric22 izbori888 muzej rodic srbija-basket zvezda-barsa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

izvor: agencije   foto:                                                                         22.10.2017

Lokalni-izbori-KiM

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji su otvorena u 07.00 a glasaće se do 19 časova.

Na desetak biračkih mesta na Gori na krajnjem jugu Kosova zamenjeni su članovi biračkih odbora Jedinstvene Goranske partije koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskoj skupštini, javlja reporter RTS-a.

Predstavnici te stranke kažu da je reč o ciljanoj promeni njihovih članova kako bi se stvorila konfuzija među tri hiljade birača u tom delu Kosova.

Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je jutros u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

Prema ocenama analitičara, izbori predstavljaju prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Kosovski Srbi će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini – u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina. Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je počela izborna tišina.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora na KiM ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je sugrađanima u južnoj pokrajini da što masovnije izađu na izbore i podrže očuvanje veza sa Beogradom.

Uoči izboga oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će Ambasada na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.

U kampanju za lokalne izbore bio je uključen i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bedžet Pacoli.

U međuvremenu, Tači je juče pozvavo sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo. Očekuje se da će se albanske stranke, osim u Prištini, boriti za prevlast u opštinama Prizren, Gnjilane, Mitrovica i Đakovica.

 

 

Građani naučili lekciju

U osam opština Srbi protiv Srba

Kosovo traži albanske pasoše

Mogerini: Nova faza dijaloga u decembru/Haradinaj: Nastavak dijaloga sa Beogradom nemoguć bez Amerike/Dačić protiv uslovljavanja dijaloga prisustvom SAD

Dojče vele: Kosovo nije postalo nezavisno pravno – neće ni Katalonija

Danijelson: Za Kosovo ostaju vize ako ne bude demarkacije i borbe protiv kriminala

Zajednicu koče i lokalni izbori

Dijalog Kosova i Srbije pod lupom opozicije

Haradinaj: Vučićev predlog o unutrašnjem dijalogu je pametan

Izabrana kosovska vlada, Haradinaj premijer, Srbima tri ministarstva/Haradinaj poručio na srpskom jeziku: Albanci poštuju druge

Nemačka štampa: Nova vlada na Kosovu je prava avantura/Kurti: Kosovo je talac Srbije

Haradinaj dobio mandat za sastav vlade

Veselji predsednik Skupštine Kosova

Srpska lista pita Srbiju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button