glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

NATO,-BiH protest- milo333
zatvor cerar11 faf2 sasa baraz aids

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Srbija očekuje da otvori nova pregovaračka poglavlja u decembru

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             02.12.2019.

makron9

Pod znakom pitanja održavanje Međuvladine konferencije sa Srbijom, Radna grupa za proširenje sastaje se ove sedmice. Postoji šansa za otvaranje pregovora u jednoj ili dve oblasti

 

Iako je Srbija spremna za otvaranje bar četiri pregovaračka poglavlja, može da se dogodi da u decembru ne otvorimo nijedno! "Novosti" iz dobro obaveštenih izvora u sedištu Evropskog saveta saznaju da najtvrđe krilo među zemljama članicama, predvođeno Francuskom, još nije dalo "zeleno svetlo" da se uopšte održi Međuvladina konferencija sa Srbijom tokom aktuelnog finskog predsedavanja koje traje do kraja ove godine, i na kojima se poglavlja otvaraju.

Ključni trenutak biće tokom ove sedmice, kada se u Briselu tim povodom sastaje Radna grupa za proširenje.

- Nadamo se, ipak, da bi posle ovog sastanka jedno ili dva poglavlja u decembru mogla da budu stavljena na dnevni red - ističe naš izvor, navodeći da bi to mogao da bude i najrealniji ishod.

Iz finskog predsedništva naglašavaju da čine sve što je u njihovoj moći da Srbija nastavi sa približavanjem Uniji. Predsedavajući ovih dana pregovara sa članicama da bi ih "omekšao" i privoleo na saradnju.

Tajming je, međutim, loš, jer je baš Pariz, koji trenutno najviše koči, predvideo, zajedno sa Berlinom, da 12. i 13. decembra održi inicijalni sastanak za početak reformskog procesa nazvanog Konferencija za budućnost EU. Tokom dvogodišnjeg procesa utvrdila bi se pravila za predstojeću reformu bez koje, kako kažu u Francuskoj, nema daljeg proširenja.

Iako u Parizu ističu da proces proširenja i unutrašnje reforme EU treba da teku uporedo, Francuska zbog toga nedavno nije dala ni "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što je naišlo na kritike velikog broja članica.

Međuvladine konferencije se organizuju obično na marginama ministarskih zasedanja za spoljne i opšte poslove, koji će ovoga puta biti održani 9. i 10. decembra. Ukoliko Francuska i nekoliko zemalja uz nju popuste, biće to prilika da Srbija tada otvori još neko poglavlje.

Predsedavajuća delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon uputila je poziv članicama da otvore nova poglavlja za koja je Srbija spremna, istakavši da je važno da se tako u ovom trenutku pošalje pozitivan signal, ne samo našoj zemlji, već celom regionu i politici proširenja.

EU GUBI VREME

Sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da imaju evropsku perspektivu, ali ne znam koliko će vremena trebati za to, izjavio je Đozep Borelj, šef diplomatije EU, u intervjuu za "Pais".

On je ocenio da bi EU trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopušta gubljenje vremena. Borelj je najavio da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd.

 

 

Cerar: Evrointegracije glavni projekat

Kazna doživotnog zatvora danas stupa na snagu

Ko je za Evropu nevažan, a ko važan u opoziciji

Deo članova DS napustio sednicu GO pošto Lečiću nije data reč

Tužilaštvo ispituje da li je „Krušik” prodavao oružje ispod cene

Mediji: Hiljadu ljudi sa Balkana ratovalo ili ratuje na Bliskom istoku, stotinu iz Makedonije

Ringier: Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije/Vučić o naslovnoj NIN-a: Reklamirali su odličan snajper

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richtera pogodio Grčku/Raste broj žrtava u Albaniji, potresi se ne smiruju

Vučić: Samo da nasilja ne bude

Snažan zemljotres u Albaniji, najmanje šestoro poginulih, 300 povredjeno. Meta: Situacija dramatična

Da li će i u Srbiji nedelja biti neradan dan za trgovce?

Vučić: Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti

Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button