glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

NATO,-BiH protest- milo333
zatvor ds faf2 sasa baraz aids

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Cerar: Evrointegracije glavni projekat

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             01.12.2019.

cerar11

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Beogradu da Slovenija podržava regionalne inicijative poput "mini šengena", ali da se ne sme izgubiti iz vida da su evropske integracije glavni projekat.

"Srbiju vidimo kao značajnog aktera koji ima značajnu ulogu u stabilnosti regiona. Zato podržavamo svako povezivanje i želimo da ono bude što šire i da uključuje što više aktera, ali ne sme da se zaboravi da evropske integracije moraju biti glavni projekat. To ne sme da se zanemari", rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Šef slovenačke diplomatije je rekao da se Ljubljana zalaže da čitav region "jednog dana u celosti udje u EU" i da će i dalje podržavati reformske procese usmerene ka tom cilju.

Cerar je rekao i da je važno da Srbija "pokrene aktivnosti" oko dijaloga s Prištinom, iako je priznao da će u tom pogledu dosta zavisiti od sastava kosovske vlade i njene "kooperativnosti".

On je naveo da će Slovenija tokom svog predsedavanja EU, u drugoj polovini 2021, postaviti pitanje integracije Zapadnog Balkana.

Dačić je izjavio da Srbija od Slovenije traži "razumevanje" za svoje stavove i želju Beograda za kompromisom.

"Srbija ostaje na evropskom putu iako postoje odredjene smetnje zbog stavova nekih članica EU. Isto tako, Srbija mora da štiti svoje nacionalne i državne interese", rekao je Dačić.

Ministri su se saglasili da su odnosi dve zemlje dobri, da je ekonomska saradnja može unaprediti iako je dobra, kao i da je u pregovorima o sukcesiji bivše SFRJ postignut odredjeni napredak, ali da ta stvar ne ide željenom brzinom.

Nema sumnje da Srbija želi u Evropu

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Beogradu da njegova ranija izjava o posvećenosti Srbije evrointegracijama nije značila sumnju u tu posvećenost.

Cerar je početkom ove godine izjavio da od Beograda očekuje da se što pre izjasni da li je i dalje čvrsto na evropskom putu, da li je spreman da reši spor s Kosovom i da li želi da bude faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

"Radilo se samo o isticanju da je potrebno biti glasan u zalaganju, da ne bi bilo različitih interpretacija", rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, važno je srpska politika jasno artikuliše proevropski stav i da ga u svakoj prilici ponavlja.

"Važno je da se signal ponavlja i da kad se trudimo da otvaramo vrata imamo jasnu poruku da Srbija želi da postane deo EU", naveo je šef slovenačke diplomatije.

On je takodje rekao da je "razočaran" zbog negativne odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Tu smo učinili pogrešan korak. Nismo se držali svojih obaveza i oduzeli smo nadu ljudima koji su verovali da ćemo preduzeti naredni korak. Zalagaćemo se da to ispravimo i da pokažemo da EU ozbiljno razmišlja o proširenju jer je to važno za EU, i geostrateški i ljudski", naveo je Cerar.

On je izjavio da razume zabrinutost nekih članica EU, pre svega Francuske, "preopširnošću" kriterijuma za pristupanje ali i naveo da je "važno da se prizna postignuto i ne postavljaju uslovi koji obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana".

"Moramo da otvaramo vrata, a ne da ih zatvaramo", rekao je slovenački ministar.

 

 

Kazna doživotnog zatvora danas stupa na snagu

Ko je za Evropu nevažan, a ko važan u opoziciji

Deo članova DS napustio sednicu GO pošto Lečiću nije data reč

Tužilaštvo ispituje da li je „Krušik” prodavao oružje ispod cene

Mediji: Hiljadu ljudi sa Balkana ratovalo ili ratuje na Bliskom istoku, stotinu iz Makedonije

Ringier: Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije/Vučić o naslovnoj NIN-a: Reklamirali su odličan snajper

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richtera pogodio Grčku/Raste broj žrtava u Albaniji, potresi se ne smiruju

Vučić: Samo da nasilja ne bude

Snažan zemljotres u Albaniji, najmanje šestoro poginulih, 300 povredjeno. Meta: Situacija dramatična

Da li će i u Srbiji nedelja biti neradan dan za trgovce?

Vučić: Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti

Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button