glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti222 isil NATO,-BiH
krusik radnici888 ds gradnja balkan baraz sakota

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Ko je za Evropu nevažan, a ko važan u opoziciji 

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             01.12.2019.

protest-

Ko je već zaboravio zaključak posle druge runde međustranačkog dijaloga 15. novembra – da na pola puta od tri predviđene runde postoji jasan osećaj hitnosti preduzimanja značajnih koraka za rešavanje ključnih pitanja kako bi se ostvario stvarni napredak u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora – tu je Knut Flekenštajn da podseti. Bivši evroparlamentarac iz Nemačke, trenutno u ulozi pomiritelja vlasti i dela opozicije u Srbiji, zajedno s Eduardom Kukanom, Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, ocenio je da su male šanse za pomak u dijalogu ako se, kako je naveo, najvažniji deo opozicije ne uključi u razgovore i ako vladajuća većina ostane nefleksibilna. Ili, kako je to Tanja Fajon formulisala odmah posle druge runde – sat otkucava i opozicija treba da se vrati u parlament, a vlast da ne gubi vreme na diskusije.

Za uključivanje „najvažnijeg dela opozicije”, očigledno, ostaje još jedna šansa, 12. i 13. decembra, za kada je zakazana treća runda međustranačkog dijaloga. Druga faza ovih razgovora, prema dosadašnjim planovima, uslediće tek posle parlamentarnih izbora 2020. godine i „usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, bavljenjem pitanjima kao što su reforma Poslovnika i dalja revizija celokupnog izbornog okvira”.

U tom pogledu, na srednji rok, Flekenštajn je nešto optimističniji. „Srednjoročno gledano, vidim priliku da se srpski parlament organizuje na takav način da i opozicija može da doprinese parlamentarnom radu. Kratkoročno, do narednih izbora, to će biti veoma teško ako najvažniji deo opozicije ne bude učestvovao u razgovorima, a većina vladajuće partije ostane nefleksibilna”, rekao je Flekenštajn za portal „Međunarodna politika i društvo”, prenosi Beta. „Na taj način”, naglasio je, „neće biti zajedničkog rešenja, u kratkom roku, za naredne izbore.”

Nemački političar istakao je da želi da bude fer („moramo biti veoma pažljivi šta govorimo jer ne želimo da pomognemo jednoj strani da pobedi”), ali njegove reči ipak nisu prijale svima u Srbiji. Ocenjujući ovu izjavu interesantnom, lider opozicione Nove stranke Zoran Živković, koji učestvuje u dijalogu, dodaje da „ako gospodin Flekenštajn ne veruje u ono što radi, onda ne treba to da radi, onda treba da kaže da ne postoje uslovi za razgovore, da ne postoje uslovi za poboljšanje izbornih uslova i da prepusti taj posao nekom drugom”. „A ako ocenjuje da vlast nema volju da popusti, onda ta vlast treba da bude pod nekim sankcijama. Prema tome, to treba da radi neko ko to želi da radi i ko veruje u to da nešto može da se uradi”, ističe Živković.

Kada je reč o Flekenštajnovoj nedorečenoj poruci o predstojećim izborima, jer nije naveo šta će se dogoditi ako zaista ne bude „zajedničkog rešenja, u kratkom roku, za naredne izbore”, kaže da će ga upravo to pitati 13. decembra, ako dođe ponovo u Srbiju na razgovore u parlamentu. Na osnovu Flekenštajnove izjave nije jasno da li bi mogao da usledi predlog o odlaganju izbora, koji zagovara Savez za Srbiju, ili možda distanciranje Evropljana od izbora koji bi bili u zakonskom roku, ali bez učešća ovog dela opozicije. Ili, ipak, bezuslovno prihvatanje njihovih rezultata.

Zoran Živković je izričit da se sa Flekenštajnovom izjavom slaže samo u delu da izborni uslovi sada nisu dobri. „A najmanje je on kompetentan da ocenjuje ko je važan, a ko je nevažan deo opozicije. Klasifikacija ko je važan, a ko nije u predizbornom periodu u nekoj državi, ne postoji nigde na svetu. To se vidi na izborima, ako za izbore postoje uslovi i ako se izađe na te izbore”, navodi lider Nove stranke.

Flekenštajn nije naveo koga smatra najvažnijim delom opozicije, ali je gotovo sigurno mislio na Savez za Srbiju, koji ne učestvuje u razgovorima u parlamentu i vodi kampanju bojkota. Ipak su se emisari EP izvan parlamenta susretali samo s predstavnicima SzS-a. U međustranački dijalog o izbornim uslovima, uz medijatorske usluge EP, inače, nisu uključene ni parlamentarne stranke poput SRS-a i DSS-a jer ne žele uplitanje stranaca u ono što je, po njima, unutrašnja stvar Srbije, kao ni DJB, koji je za bojkot izbora.

Čanak: Bojim se da ne razume suštinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine ne veruje u odlaganje izbora i kaže za naš list da visoko ceni pokušaj gospodina Flekenštajna da pomogne razvoju demokratije u Srbiji. „Nažalost, put kojim usmerava dijalog ne može dati rezultat jer su razgovori o izbornim uslovima u Srbiji svedeni na nevažne detalje. Bojim se da on ne razume da je suština problema promena izbornog zakona, a to ovde, sem nas iz LSV-a, niko ne spominje”, ističe Čanak.

 

 

Deo članova DS napustio sednicu GO pošto Lečiću nije data reč

Tužilaštvo ispituje da li je „Krušik” prodavao oružje ispod cene

Mediji: Hiljadu ljudi sa Balkana ratovalo ili ratuje na Bliskom istoku, stotinu iz Makedonije

Ringier: Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije/Vučić o naslovnoj NIN-a: Reklamirali su odličan snajper

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richtera pogodio Grčku/Raste broj žrtava u Albaniji, potresi se ne smiruju

Vučić: Samo da nasilja ne bude

Snažan zemljotres u Albaniji, najmanje šestoro poginulih, 300 povredjeno. Meta: Situacija dramatična

Da li će i u Srbiji nedelja biti neradan dan za trgovce?

Vučić: Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti

Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button