glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bg-Pristina parlament bih referendum
ssta bebe bl99 ulus igor66 partizan00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi  

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             21.11.2019.

zastave3

Kremlj je saopštio da ništa ne može da naruši odnose između Ruske Federacije i Srbije uprkos tome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio istragu o video snimku a na kom navodno ruski obaveštajac podmićuje „srpskog agenta“, izveštava Rojters.

„Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratski. Ništa ne može uticati na to“, rekao je za Rojters portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon jučerašnjih reakcija javnosti na objavljivanje spomenutog video snimka.

Jedna od tema sastanka bila je priprema radne posete predsednika Vučića Ruskoj Federaciji 4. decembra 2019. i njegovog razgovora sa predsednikom Putinom, saopšteno je iz Predsedništva.

Iz Predsedništva je najavljeno i da će o svemu ostalom Vučić obavestiti javnost u toku dana.

Iz službe za odnose s medijima ruskog ambasadora je za N1 saopšteno da je sastanak s predsednikom Srbije planiran još pre nekoliko nedelja.

Vučić je za danas, 21. novembar, povodom slučaja objavljenog snimka, zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je sve počelo?

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka objavljenog na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Čovek koji se u opisu navodi kao „ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu.

Oni zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Načelnik Uprave za analitiku Bezbedonosno-informativne agencije (BIA) Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obaveštajac.

Reakcije vlasti Srbije

Najviši državni zvaničnici reagovali su na objavljivanje spomenutog snimka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za list „Blic” da se Vojno-bezbednosna agencija, po nalogu predsednika Vučića, bavi ovim slučajem.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za novinsku agenciju Tanjug da je „situacija ozbiljna“, kao i da očekuje da Vučić pozove i okupi „sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije”.

RSE je 18. novembra objavio priču o ovom video snimku. Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obaveštajne službe (GRU).

Grozev je naveo da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure”.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za RSE, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. godine.

 

 

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

Makronovo „zamazivanje očiju” zemljama Zapadnog Balkana

EK: Srbija treba da ubrza reforme u pravosudju, slobodi izražavanja

Vučić: Hronično sam bolestan, hvala svima koji su brinuli

Francuski predlog o širenju EU nailazi na podršku, rasprave tek slede

Srbija otvara još bar jedno poglavlje u pregovorima sa EU

Lončar: Lekari VMA spasili život Vučiću

Završen 50. protest u Beogradu: Nema povlačenja, nema ni korak nazad

Vučić primljen na VMA zbog kardiovaskularnih problema

Francuska izašla s novim principima za proširenje EU

Vučić: Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera/Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Ove nedelje nastavak dijaloga vlasti i opozicije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button