glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

migranti222 isil skupstina444
trgovine radnici888 bl99 gradnja balkan az-partizan sakota

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

    Tužilaštvo ispituje da li je „Krušik” prodavao oružje ispod cene 

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             29.11.2019.

krusik

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je informacije od VBA i BIA u vezi sa poslovanjem „Krušika” sa privatnim trgovcima oružjem, rečeno je za „Politiku” u tom tužilaštvu. Kako nam je objašnjeno, ova obaveštenja tužilaštvo je tražilo 18. novembra, povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenih pravnih lica u privatnom vlasništvu u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme.

Pojedini mediji pisali su da je rukovodstvo „Krušika” omogućavalo privatnim trgovcima da otkupe oružje po nižim cenama u odnosu na one koje su važile za državno preduzeće „Jugoimport SDPR”, zbog čega je fabrika imala finansijske gubitke. IT stručnjak iz „Krušika” Aleksandar Obradović (40) od septembra je u kućnom pritvoru, nakon što je 20 dana bio u Centralnom zatvoru zbog odavanja poslovne tajne. On je bio novinarski sagovornik za objavljivanje informacije o prodaji oružja firmi GIM koja se dovodi u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

Advokat Božo Prelević ocenjuje da je ovo pomak, kada je reč o navodima o zloupotrebama u „Krušiku”, ali da je tužilaštvo prebacilo loptu na VBA i BIA.

„Ovo još nije krivični postupak, ali jeste pomak. Policija treba da dostavi tačnu dokumentaciju ali je policija u sukobu interesa. VBA i BIA nisu institucije koje, po zakonu, prikupljaju potrebna obaveštenja, to radi policija. U ovom slučaju nije jasno zašto se to traži od njih. Mogla je valjevska policija da postupa, ali imam poverenja u rad tužioca i verujem da ima razloge zbog čega se odlučio na ovaj korak”, navodi advokat Prelević za „Politiku”.

Tužilaštvo bi, dodaje naš sagovornik, moglo da pozove Aleksandra Obradovića i da od njega prikupi informacije, pa da ih proverava.

„Obradović je rekao da ima još podataka koje će izneti tužiocu. On kaže tužiocu: ’Zovi me’”, ukazuje Prelević.

Advokat zaključuje da će problem nastati u slučaju da pomenute institucije utvrde da nema krivičnog dela.

Obradović je, podsećamo, uhapšen nekoliko dana nakon što je bugarski portal „Arms voč” objavio istraživanje o izvozu oružja u Jemen, u kojem se tvrdi da je firma koju je zastupao Branko Stefanović, otac ministra policije, po povlašćenim cenama kupovala oružje koje je kasnije preprodato toj zemlji. Obradović je kasnije za N1 izjavio da su privilegovani kupci samo jedno poglavlje u zloupotrebama u „Krušiku”.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal saopštilo je da se Obradović tereti za krivično delo odavanja poslovne tajne i da se sumnja da je pet godina neovlašćeno pribavljao poverljive podatke o tom preduzeću i predao ih stranom državljaninu, koji je deo tog materijala objavio na internetu, ne pridržavajući se odredaba Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Ministar Stefanović izjavio je da njegov otac nije vlasnik GIM-a, niti je suvlasnik, ni direktor. Negirao je da je ikada ikome iz vojne industrije tražio bilo šta, niti da je kompanija GIM bila povlašćena u odnosu na državne trgovce. Usledile su različite izjave Stefanovića i predsednika Aleksandra Vučića. Ministar je tvrdio da njegov otac nema nikakve veze sa firmom GIM, dok je predsednik najpre kazao da je Branko Stefanović „obični zaposleni”, a zatim se ispravio, rekavši da nije dobro razumeo ministra.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je medijima da je tužilaštvo moglo zatvorenih očiju da podigne optužnicu za afere s oružjem. Ona je na „Tviteru” i u Skupštini Srbije iznosila podatke za koje tvrdi da dokazuju zloupotrebe i pozivala Zagorku Dolovac, republičku tužiteljku da reaguje. Navela je i da je u „Krušiku” pregovarano o izvozu oružja u Ukrajinu za šta su saglasnost dali MUP, BIA, kao i nadležna ministarstva.

Predsednik Aleksandar Vučić optužio je firmu, koju je povezao sa majkom Aleksandra Obradovića, za prodaju mina iz „Krušika” koje su završile na ratištu u Ukrajini. Kompanija „Tehnoremont” kupila je mine od „Krušika” i prodala ih poljskoj firmi „Natan”, a Vučić kaže da je sve to obavljeno u skladu sa zakonom i da su bezbednosne službe obavestile ruske kolege o mogućem reeksportu za Ukrajinu. On je novinarima pokazao dokument za koji tvrdi da je potpun, za razliku od onog koji je predočila opozicija, naglašavajući da se iz toga vidi da je krajnji korisnik „Natan” iz Poljske.

Tepićeva je uzvratila novim tvrdnjama – da iza svih poslova trgovine oružjem iz Srbije stoje visoki funkcioneri SNS-a i bliski saradnici Aleksandra Vučića poput Milorada Pušice i Slobodana Tešića, prenela je Beta. Ona tvrdi da je „Tehnoremont” bio samo „protočni bojler” za izvoz 30.000 mina u Ukrajinu.

 

 

Mediji: Hiljadu ljudi sa Balkana ratovalo ili ratuje na Bliskom istoku, stotinu iz Makedonije

Ringier: Novi broj NIN-a izašao je bez naslovne fotografije/Vučić o naslovnoj NIN-a: Reklamirali su odličan snajper

Zemljotres jačine 6,1 stepen Richtera pogodio Grčku/Raste broj žrtava u Albaniji, potresi se ne smiruju

Vučić: Samo da nasilja ne bude

Snažan zemljotres u Albaniji, najmanje šestoro poginulih, 300 povredjeno. Meta: Situacija dramatična

Da li će i u Srbiji nedelja biti neradan dan za trgovce?

Vučić: Imamo dokumentovane i druge pripadnike ruskih službi bezbednosti

Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Zakon o referendumu neće promeniti granice Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button