glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 66 bregzit bih-sluzbe hr
pristina666 av000 eu5 strucnjaci 222 bsk simic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hoće li Tara preživjeti 'kineski' autoput?        

izvor: agencije  foto:                                                                                     02.04.2019.

 tara

 

Da li će riba i živi svijet u rijeci Tari preživjeti izgradnju dionice autoputa od Podgorice do Kolašina, predstavlja otvoreno pitanje nakon što su iz Sportsko ribolovnog društva "Tara-Morača" tužili izvođača radova kinesku kompaniju CRBC zbog štete po riblji fond u rijeci Tari. Ribolovci tvrde da je riblji fond Tare – nazvan Suzom Evrope – pred katastrofom, a nadležne institucije tvrde da će se živi svijet oporaviti.

Riblji fond dijela rijeke Tare, koji pripada opštini Kolašin pa do dijela koji vodi ka Biogradskom jezeru, pretrpio je ogromne štete zbog radova na izgradnji dionice autoputa koje izvodi CRBC, tvrde u Sportsko ribolovnom društvu "Tara-Morača", koncesionaru na ovom dijelu Suze Evrope.

Na pitanje kakvo je stanje na terenu odgovara Momir Živković, predsjednik društva, koji smatra da će riba u potpunosti nestati iz Tare ukoliko kineski izvođači radova budu radili na isti način kao i prošle godine.

"Ako se bude radilo kao prošle godine i ako je što ostalo u Tari od živog svijeta, ove godine neće opstati, jer je Tara zabetonirana i, ukoliko se nešto ne uradi, možemo se s Tarom pozdraviti za dugi vremenski period. Profesori iz instituta su rekli da riba može da opstane najviše tri dana u zagađenoj vodi. Ako ne uspije da pobjegne u čiste vode, riba će uginuti", kaže Živković.

Prema riječima Živkovića, problem je nastao prošle godine kada su ribolovci i mještani kolašinskog kraja primjetili materijal i hemikalije u rijeci. Sportski ribolovci tog kraja praktično nisu izlazili na rijeku, mnogi su namjeravali da vrate ribolovne dozvole.

Živković kaže da je stupio u kontakt sa nadležnima u kineskoj kompaniji CRBC i predočio im stanje u zaštićenom području Tare, ali rezultata nije bilo.

"Praktično sam molio Kineze, predstavili su mi nekog nadležnog nisam mu ime zapamtio, pokazivao sam im fotografije, molio ih da to ne rade jer će uništiti ribu. Još sam im u startu rekao da nisam došao da tražim novac nego sam došao da zaštitimo Taru koja je inače pod zaštitom od strane UNESCO-a. Ali to njima ništa nije predstavljalo", ukazuje Momir Živković.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je Ministarstvu poljoprivrede i nadležnim institucijama uputio više pitanja koja se odnose na stanje ribljeg fonda Tare od početka izvođenja radova na dionici autoputa, da li su upoznati sa navodima koncesionara na štete u dijelu vodotoka Tare, sa štetom po riblji fond, te da li inspekcije sprovode kontrole o stanju riječnih organizama.

Od nadležnih institucija odgovor još nije uslijedio.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja ocjenjuju da je očekivano da tokom gradnje velikih infrastrukturnih projekata, kakav jeste autoput, dođe do privremenog uticaja na biljne i životinjske zajednice, objašnjava za RSE direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ivana Vojinović.

"Taj izvještaj o stanju živog svijeta na vodenom ekosistemu rijeke Tare je ukazao da se na određenim mikrolokalitetima živi svijet nalazi pod privremenim direktnim ili indirektnim uticajem građevinskih radova. To je ukazalo na potrebu da se intenzivira primjena mjera koja se odnosi na monitoring otpadnih voda i ispiranje opreme za manipulaciju sa betonom i sl. Radi javnosti Crne Gore, potrebno je istaći da su u pitanju privremeni uticaji odnosno, da rezultati istraživanja ukazuju na to da taj živi svijet, niti može biti trajno uništen i izgubljen, već će mu biti potrebno određeno vrijeme oporavka da bi se vratio u neko prvobitno stanje", kaže Vojinović, objašnjavajući da se u prethodne dvije godine po nalogu ekološke inspekcije vrši monitoring na bazi takozvanog nultog stanja biodiverziteta.

Sportsko ribolovno društvo "Tara- Morača" je uputilo tužbu Privrednom sudu u Podgorici protiv kineske kompanije CRBC zbog štetnog uticaja na ribe i vodeni svijet. Do sada su održana dva ročišta na kojima se predstavnici kineske kompanije nisu pojavili, a zatim se Privredni sud proglasio nenadležnim.

Pravni zastupnik Sportsko ribolovnog društva, advokat Vladimir Čađenović, kaže da se potražuje naknada štete, jer Sportsko ribolovno društvo gazduje tim područjem i stara se o očuvanju prirode i ribljeg fonda.

U Tari postoji autohtona pastrmka, lipljen i mladica, kaže Momir Živković, a dosadašnja analiza na tri mjesta vodotoka je pokazala da nisu nađeni živi primjerci.

"Bio sam prisutan kada su profesori sa Instituta iz Podgorice obavljali ispitivanje. Na dvije lokacije gdje su radili nije nađeno ni jedno živo biće, a negdje na nekoj lokaciji je nađen jedan pešut. Dakle, riba je uništena do katastrofe", ističe Živković.

Devastacija rijeke Tare u toku radova na dionici autoputa je bila ključna društvena tema prije pola godine kada je grupa nevladinih organizacija na čelu sa MANS-om, Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv nadležnih u Vladi.

Video snimci napravljeni dronom su pokazali da je korito rijeke u potpunosti izmijenjeno u odnosu na prirodan tok rijeke u rejonu Mateševa kod Kolašina.

I dok je grupa nevladinih organizacija upozoravala na načinjenu štetu iz resora na čijem je čelu ministar održivog razvoja Pavle Radulović tvrdili su da na spornom području nije bilo izmještanja riječnog korita, već da je izmješten vodotok i da će se nakon izgradnje stope rijeka vratiti u svoje mjesto.

Na pitanje RSE dokle su tužioci došli u radu u ovom predmetu Dragana Unković Maljević, savjetnica za odnose sa javnošću, za RSE kaže da je "predmet u fazi izviđaja".

Iz MANS-a tvrde da se i u proteklih šest mjeseci nastavilo ugrožavanje rijeke Tare. To u kontinuitetu, kaže Dejan Milovac, pokazuju nalazi i drugih nevladinih organizacija koji vrše monitoring na terenu.

"Zbog nastavljanja devastacije nevladine organizacije su već podnijele nekoliko inicijativa ekološkoj inspekciji, gdje su tražili da ona postupi po različitim vrstama zagađenja, koja su oni registrovali na terenu. Tako da je u odnosu na period, kada je konstatovana devastacija i podnijeta krivična prijava, jako malo ako ne gotovo ništa nije urađeno", objašnjava Milovac.

Kakve su posljedice gradnje autoputa po kompletan basen rijeke Tare, a naročito onaj dio koji je pod zaštitom UNESCO-a, saopštiće i nadležni eksperti ove UN-ove agencije, koji su bili na terenu početkom novembra prošle godine, i to, kaže Dejan Milovac, u trenutku kada je dio nevladinog sektora tvrdio da je devastacija u punom jeku.

"Prema našim informacijama, taj nalaz, odnosno izvještaj UNESCO-a, bi trebalo da bude gotov tokom aprila kada će eksperti upoznati javnost o stanju rijeke Tare", riječi su Milovca.

 

 

Kako smo porazili Engleze pre 80 godina

Ko je i koliko platio 27. mart i 5. oktobar?

Festival na kome sva čula uživaju

BiH: Skoro polovina stanovništva živi u inostranstvu

Vatikan otvara i arhivu o NDH

Internet trgovina ogrezla u prevarama

Saveti doktora za šljivovicu kako da ispečete najbolju rakiju

Srpska srednjovekovna baština rasuta od Sinaja do Irske

Srpska ćirilica sedam godina na internetu

U Srbiji 1.200 naselja bez stanovnika

Istim bogatstvom raspolaže 26 najbogatijih i 3,8 milijarde siromašnih

Zaljubljenost u Alana Forda

"Zašto smo voleli SFRJ": A od kuma televizor "ambasador"!

Visokoobrazovani ne razmišljaju o povratku u Srbiju

Blok 18 – novi siti nalik na Njujork, Pariz ili Singapur

Na „Ikeinim” računima ni slova na srpskom

"Zašto smo voleli SFRJ": Kad nismo bili goli i bosi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button