glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bombardovanje nestali nato00
migranti99 oruzje1 vrabac botovi srbija22222 nemacka-srbija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Protest u Beogradu, ispred RTS-a 'Dnevnik slobodne Srbije'     

izvor: agencije  foto:                                                                            24.03.2019.

1od5 111 

Građanski protest protiv vlasti u Srbiji održan je i ove subote u Beogradu, 16. put zaredom.

Sa platoa ispred Filozofskog fakulteta poručeno je da će se, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, građani okupiti u subotu 13. aprila i poručiti šta imaju "uzurpatorskom režimu".

Glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić izjavio je da građani širom Srbije zahtevaju ostavke državnog vrha, rukovodstva Radio-televizije Srbije (RTS), članova Regulativnog tela za elektronske medije (REM), kao i fer uslove za izbore u roku od šest do devet meseci.

Lečić je kazao da građani traže ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

On je kazao da je 1991. za novine rekao zašto je uz studente koji su tada protestovali i da je danas na protestu iz istih razloga.

"Zato što ste bolesni, hoćete da vam se dive i da vas se plaše, zato što vam se mi niti divimo niti plašimo, već hoćemo da damo primer našoj deci", kazao je on i dodao da je "dosta i da ne može više".

Na početku protesta intonirana je himna Srbije i održan minut ćutanja žrtvama bombardovanja Srbije 1999. godine.

General u penziji i član DS Sreto Malinović koji je bio u Vojsci Srbije 1999. i vodio pilotsku jedinicu poručio je da će građani ostati na ulici dok ne povrate sudbinu u svoje ruke.

"Vaskrsli su Crveni kmeri iz devedesetih godina", rekao je on i dodao da vlast sve radi bez stida i obzira jer misli da će vladati večno.

Lečić je upozorio da je moguće da su među okupljenima provokatori i poručio građanima da ne nasedaju na provokacije i ne dozvole da "padne krv".

Posle održanih govora pred Filozofskim fakultetom, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju od Svetogorske do zgrade RTS-a. Dolaskom pred zgradu javnog medijskog servisa dočekla su ih ugašena svetla RTS-a. Prisustvo uniformisane policije nije zabeleženo.

U 19.30 časova, kada je počeo "Dnevnik slobodne Srbije", sa kamiona su se ispred RTS-a obraćali neki od 18 uhapšenih, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Krsta Tomković, jedan od uhapšenih prošle subote, rekao je da se ne smeju hapsiti srednjoškolci i studenti.

"Pitam Aleksandra Vučića (predsednik Srbije) kada će prestati da zloupotrebljava žandarmeriju i policiju i kada će prestati da je huška na svoj narod", rekao je Tomković.

Stefan Novaković kazao je da je tu zbog onih koji su ih uhasili.

"Zbog vas koji šaljete policiju na svoj narod mi smo ovde. Kako vas nije sramota! Zbog vas mladi odlaze iz ove zemlje. Jedino je pitanje - mi ili oni, oni ili Srbija", istakao je Novaković.

Miloš Pekić, koji je najavljen kao jedan od političkih zatvorenika u Srbiji, rekao je da je za politički dijalog

"Pobedićemo Scilu i Haribdu i stići do Penelope. Kada ste u zatvoru, ostaje vam samo da recitujete pesme", rekao je Pekić i odrecitovao pesmu "Dva raba".

 Uspostavljenje pravne države - jedan od osnovnih zahteva

Protesti "Jedan od pet miliona" se održavaju, kako navode organizatori, u više od 50 gradova širom zemlje, nakon što su 30. novembra 2018. počeli u glavnom gradu Srbije.

Jedan od glavnih zahteva protesta je objektivno izveštavanje javnog medijskog servisa pa je, kako su najavili organizatori, među glavnim akcijama i današnjeg okupljanja "paralelni dnevnik" pred zgradom RTS, gde će se građanima obratiti neki od studenata uhapšenih nakon upada dela građana iz protesta u zgradu RTS-a prošle subote.

Protestne šetnje Beogradom nastavljene su pod sloganom "Isti zahtevi-nema povlačenja". Generalni naziv protesta je "1 od 5 miliona", a taj naslov poneli su nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da nijedan zahtev neće da ispuni, pa da ih se skupi i pet miliona".

Prošlog ponedeljka, 18. marta, Aleksandar Vučić je rekao da uvek želi da razgovara sa građanima iz protesta, osim sa liderima opozicije koji u njima učestvuju, dok je jedna od inicijatorki protesta Jelena Anasonović nakon toga za RSE rekla da sa Vučićem nema razgovora dok vlast prema demonstantima primenjuje fizičko i verbalno nasilje, negira proteste i na sve načine pokušava da ih ugasi.

Osim smene direktora i urednika informativnog programa RTS-a, Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, građani u protestima zahtevaju i slobodne izbore, uz fer politički program na javnom servisu, bez pritisaka na glasače, paralelnih biračkih spiskova koje vodi vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i prisustva automobila bez registracionih tablica pomoću kojih je širen strah među glasačima na nedavnim izborima u Lučanima, a pre toga u Boru i drugim gradovima Srbije.

Takođe, uspostavljenje pravne države jedan je od osnovnih zahteva protesta "1 od pet miliona", odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Pored toga, kao jedan od zahteva pojedini predstavnici protesta više puta su isticali hitnu ostavku predsednika države Aleksandra Vučića. Najpre, kako su objasnili zbog njegovog protivustavnog delovanja sa te funkcije po raznim osnovama, prvenstveno zbog glavne uloge u pregovorima o statusu Kosova, umesto da o tom pitanju odlučuju Skupština Srbije i Vlada.

Generalna poruka sa protesta je zahtev za odlazak aktuelne vladajuće garniture u Srbiji zbog porasta nasilja nad neistomišljenicima.

Sa protesta je više puta zatraženo od države da otkrije i kazni nalogodavce i izvršioce ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Građanski protesti u Srbiji počeli su zbog brutalnog fizičkog napada i prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu, noseći naziv "Stop krvavim košuljama".

Pojedini opozicioni lideri najavili su veliki protestni skup u Beogradu 13. aprila ukoliko do tada vlast ne ispuni zahteve građana koji učestvuju u protestima u Srbiji.

Pre 16. protesta u Beogradu, građanski protesti prethodnog dana održani su i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Žitorađi, Vršcu, Vranju, Pančevu, Sokobanji, Valjevu, Šidu, Šapcu, Požarevcu, Smederevu, Subotici, Bogatiću, Aleksincu, Staroj Pazovi, Kuršumliji, Velikoj Plani, Lazarevcu, Loznici.

Nakon hapšenja mladih zbog ulaska u zgradu RTS-a tokom prethodnog protesta u Beogradu, srednjoškolci i studenti tokom nedelje su održali proteste tražeći njihovo oslobađanje uz poruku da zbog takvih postupaka sadašnje vlasti mladi odlaze iz Srbije.

Kao svojevrstan odgovor na građanske proteste koji traju skoro četiri meseca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je kampanju "Budućnost Srbije", koju opozicioni lideri vide kao predizbornu, u kojoj obilazi mesta širom zemlje i na mitinzima se obraća svojim pristalicama.

 

 

Dvadeset godina od NATO bombardovanja

Srbija treća u svetu po naoružanosti civila

Skroman rast zaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana

Djilas: Žandarmerija će postojati, ali bez onih koji tuku sopstveni narod dok mirno protestuje

Vlast i opozicija u Srbiji jedinstveni: Nema dijaloga

Protesti u Beogradu: Poen za opoziciju ili Vučića?

Brnabić: Ko su oni da bilo kome daju rokove

Srbija će štititi svoj narod na Kosovu,  Nećemo dozvoliti nasilje, oni koji krše zakon će odgovarati

Stefanović: Policija oslobodila RTS, jedna osoba privedena/Bujošević: Nasilnim upadom u RTS protesti izgubili legitimitet/Gradjani se razišli, policija ostala ispred RTS-a

Radikalizacija zahteva srpske opozicije

State Department: Problemi korupcije i slobode medija na Balkanu

Inicijatori NATO agresije na SRJ treba da odgovaraju

Srbija i Evroazijska unija usaglasile sporazum o slobodnoj trgovini

Priština protiv dijaloga, Srbija za mir i stabilnost/Mogerini će zakazati nastavak dijaloga čim Priština ukine takse/Haradinaj : Dijalog prekinut pre taksi

Radnici Folksvagena protiv novog pogona u jugoistočnoj Evropi

Koliko ima nacionalizma u protestima?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button