glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel 9januar opozicija
av azilanti2 olenik medicinari radnici ao

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Srbiji penziju prima 2.154 sveštenika       

izvor: evn  foto: evn                                                                                      10.01.2019.

 svestenici

 

Sveštenici i verski službenici poput crkvenjaka mogu da, uz redovno penzijsko i invalidsko osiguranje, od oktobra prošle godine sebi uplaćuju doprinose za sve honorarne poslove koje imaju kako bi sebi obezbedili veća primanja u starosti.

Monasima i sveštenicima je još pre tri i po decenije omogućeno penzijsko i invalidsko osiguranje, jer je od 1983. godine proširen krug samostalnih delatnosti, pa su svi oni koji vrše svešteničku i versku službu dobili mogućnost da budu osigurani.

Od 2012. godine doprinose za sveštenike (verske službenike) na najnižu osnovicu plaća država - Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama. Naime, crkve i verske organizacije dostavljaju Fondu spiskove sveštenika (verskih službenika), koji se nakon provere dostavljaju Poreskoj upravi. Protekle, 2018. godine, uplaćeni su doprinosi za 2.154 sveštenika. Uplaćeni su minimalni doprinosi, jer većina verskih službenika sa oltara odlazi u penziju sa minimalnim stažom i uplatama, pa su prosečne penzije oko 20.000 dinara.

Njihov materijalni položaj je poboljšan od 2012. godine, kada je država preuzela plaćanje doprinosa za penzijsko osiguranje, čime je rešen najveći problem ljudi koji obavljaju versku službu. Radi se o godišnjem iznosu od oko tri miliona evra, a država osiguranje uplaćuje službenicima svih veroispovesti, kojih je u Srbiji registrovano 18. Ovo je najviše značilo sveštenicima u malim sredinama koji su strahujući za golu egzistenciju dočekivali stare dane.

Izmenama Zakona o PIO od septembra 2018. godine, uređeno je da se u staž osiguranja računa vreme za koje je plaćen doprinos za PIO po bilo kom osnovu. Ova izmena se odnosi i na periode pre stupanja izmena na pravnu snagu, pa osiguranici više neće doći u situaciju da i pored uplaćenih doprinosa zbog prioritetnog osiguranja sa nepotpunim radnim vremenom nemaju staž osiguranja koji odgovara kalendarskom trajanju.

Važno je naglasiti da osiguranik ima obavezu da o svim promenama u toku osiguranja obavesti RF PIO kako bi se blagovremeno registrovale odgovarajuće prijave u matičnu evidenciju. Dakle, donošenje dekreta od strane crkve ili verske zajednice, predstavljaju osnov za promene u osiguranju. Treba voditi računa i o prestanku osiguranja, jer retroaktivni unosi u evidenciju udruženja nemaju dejstvo, već se prestanak članstva utvrđuje sa danom kada je promena registrovana.

Međutim, sveštenici poput umetnika plaćaju doprinose koji ne moraju da odgovaraju njihovim ostvarenim zaradama. Sveštenike u većim eparhijama vernici rado časte za krštenje, venčanje i sahrane, dok u siromašnim krajevima žive od plate koja je oko 30.000 dinara.

SKORO 4.000 DUHOVNIKA

Prema raspoloživim podacima duhovnu službu u SPC obavlja oko od 2.500 pravoslavnih sveštenika i hiljadu monaha, a stotine bogoslova u oko 1.800 osnovnih i srednjih škola Srbije drže versku nastavu.

TEŽE U SELIMA

Mogućnost da im se od honorarnog posla uplaćuje penziono najviše će značiti sveštenicima u malim mestima, jer starost dočekuju sa minimalnim penzijama s obzirom na to da država uplaćuje minimalno osiguranje, pa prosečna sveštenička penzija iznosi oko 20.000 dinara.

novosti.rs

 

Društvene mreže 2018. izgubile poverenje korisnika

Srbiji potencijalno prete stotine radioaktivnih gromobrana

"Zašto smo voleli SFRJ": Kad nismo bili goli i bosi

Galup: Srbiju bi moglo da napusti 25 odsto školovane mladje populacije

Prvi poljoprivrednici u centralnu Evropu došli sa Balkana

Srbija zaštitila samo ćilim, damast, peškire i „sirogojno” odeću

Srbija sve starija

EU odložila ukidanje pomeranja kazaljki

Kusovac u Nemačkoj optužen za prevaru

Na Cetinju crnogorski jezik ima 32, a u Nikšiću 30 slova

Dva stratišta usred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button