glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zagreb zso44 sengen
novine vucic44 prisluskivanje djilas3 viminacijum77 pisci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mediji: Uhapšen Atif Dudaković

izvor: agencije  foto:                                                                                               27.04.2018.

dudakovic

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa armije BiH, zbog ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.

Istraga protiv Dudakovića vodjena je dvanaest godina.

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.

Na tom području nadjena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiHubili tokom vojne akcije "Maestral".

Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vadjenju njegovih reči iz koneksta".

 

 

Dug spisak neispunjenog na evropskom putu BiH

Zapaljiva retorika za ostanak na vlasti

Wigemark uručio Izvještaj o napretku BiH/U američkom Kongresu rasprava o budućnosti Bosne i Hercegovine

Izetbegović i Kavazović usvojili 10 zaključaka

Mostarski sajam: Politička promocija ili privredna saradnja?

Vigemark: EU nema rezervni plan za eventualnu krizu u BiH

Izborni zakon BiH, drama u nekoliko činova

Migranti idu novom balkanskom rutom preko Bosne

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button