glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zagreb zso44 sengen
dudakovic vucic44 prisluskivanje djilas3 viminacijum77 pisci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gradi se rokenrol muzej, Bili Ajdol dolazi na Gitarijadu     

izvor: agencije  foto:                                                                                                          27.04.2018

ministar-vukosavljevic-u-zajecaru

ZAJEČAR - U Zaječaru će 30. juna biti postavljen kamen temeljac za izgradnju rokenrol muzeja koji će biti smešten na Kraljevici, a tom činu će prisustvovati i slavni muzičar Bili Ajdol koji će nastupiti na ovogodišnjoj Gitarijadi, rekao je danas gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

On je to rekao nakon sastanka s ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, koji je posetio Zaječar povodom 70 godina Istorijskog arhiva „Timočka krajina” a obišao je i i arheološki lokalitet Feliks Romulijanu i Narodnu biblioteku „Svetozar Marković”.

Vukosavljević je nakon razgovora sa Ničićem konstatovao da se kulturni život u Zaječaru, uz određene poteškoće, odvija na zadovaljavajući način sa ponudom koja obuhvata sve od rimskog nasleđa do muzeja popularne kulture, čineći tako jedno od kulturnih žarišta u Srbiji.

Ministar je primetio da Zaječar ove godine nije dobio sredstva na konkursu „Gradovi u fokusu”, što, dodao je, ne znači da njihovi projekti nisu bili dobri, te ih pozvao sve institucije kulture u tom gradu da se prijave već u januaru kada će biti raspisan novi konkurs.

Konzervacija Feliks Romulijane, zgrada Narodnog pozorišta i rokenrol muzej su neki od projekata na kojima ćemo raditi u narednom periodu”, rekao je Vukosavljević.

Poručio je da za rokenrol muzej treba da se uradi detaljan projekat i izrazio uverenje da se, uz stabilno finansiranje, to zdanje može završiti za dve godine.

Ničić je objasnio da im je ideja da muzej izgleda impozantno, ali da je u pitanju projekat brze gradnje koji treba da se uklopi u ambijent Kraljevice gde će od 28. do 30. juna biti održana 52. Gitarijada.

Dodao je da očekuje da će Bili Ajdol izdejstvovati da Zaječar dobije licencu da u okviru muzeja otvori „Hard rok kafe”, prvi i Srbiji.

Vukosavljević je ocenio da sve što traje više od pola veka zaslužuje duboki naklon i naglasio da će Ministarstvo kulture uvek biti na strani onih koji se trude da razvijaju kulturni život i iz godine u godinu nastoje da izdvajaju sve više za kulturu koja je jedan od temelja društva, države, nacije.

U Feliks Romulijani ministra je dočekala direktorka Narodnog muzeja Maja Živić i ga upoznala s činjenicom da je 320 kvadratnih metara savršeno očuvanih mozaika prekriveno peskom i da ne postoje projekti za njihovu konzervaciju.

Vukosavljević je konstatovao da Feliks Romulijana zahteva mnogo veću pažnju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i da je tu neophodan sveobuhvatan projekat koji bi bio realizovan u fazama.

Ministar je obišao i Narodnu biblioteku „Svetozar Marković”, koja ima oko 3.000 članova, tri ogranka, a samo u matičnoj zgradi čuva oko 86.000 knjiga, a zatim je prisustvovao svečanoj akademiji povodom 70 godina Istorijskog arhiva „Timočka krajina”, koja je priređena u Narodnom pozorištu.

 

 

Srbija na persijskom

U vodiču za filmove koje morate videti pre smrti i 15 jugoslovenskih ostvarenja

Beogradski „Bir fest“ od 15. do 19. avgusta

Jubilarna "Noć muzeja"

Preminuo Boki Milošević

Srpski dokumentarci u fokusu festivala u Nionu

Umrla Jelena Žigon

Biseri iz fonda Kinoteke na „Jutjubu“

Završen 65. Martovski festival

Umetnici nezadovoljni konkursom: Jaja preča od akademika

Laibach: U Sarajevu je život pobijedio smrt

Počinje 65. Martovski festival/Martovski festival i dalje atrakcija za domaće i strane autore

Bez para za Andrića i Disa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button