glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel migranti777 erdogan7
vucic55555 inicko besmrtni puk ferara66 TESLA3 dusan00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Koalicija 27: Problemi u svim oblastima zaštite životne sredine

izvor: euractiv  foto:                                                                        11.05.2018

ekologija

Upravljanje otpadom, nedovoljan tretman otpadnih voda, prodaja zabranjenih, veoma otrovnih supstanci na pijacama, manjak stanica za merenje zagađenja vazduha, samo su neki od problema u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, ocenili su 10. maja predstavnici Koalicije 27, grupe organizacija civilnog društva koja prati usklađivanje Srbije sa pravnim tekovinama EU u toj oblasti.

Na skupu "Zeleno gumno" u organizaciji Fondacije Hajnrih Bel, uoči predstavljanja "izveštaja iz senke" Koalicije 27 o napretku Srbije u oblasti zaštite životne sredine u procesu evrointegracije, predstavnici te grupe ukazali su na brojne probleme u svim analiziranim oblastima, kao i na činjenicu da se od prethodnog izveštaja, iz novembra 2017, gotovo ništa nije promenilo.

"Primetan je i nedostatak političke volje u Srbiji da se tema zaštite životne sredine smatra životno značajnom. Zadatak je da pokušamo da zainteresujemo javnost i da tako pokrenemo promene u društvu", rekao je medijima predstavnik Koalicije 27 Nemanja Milović.

On je dodao da je osnivanje Ministarstva za zaštitu životne sredine bio dobar korak, ali i da su rezultati tog resora izostali.

U oblasti kvaliteta vazduha glavni problem je što nema dovoljno mernih stanica a kod upravljanja otpadom su to deponije koje "nisu zakonske ni zvanične, nemaju dozvole, nemaju procene uticaja (na prirodnu sredinu), ne meri se zagađenje", rekao je Milović.

Kod kvaliteta vode, finansijski najzahtevnije oblasti, istaknuto je da je nekim stepenom tretmana otpadnih voda pokriveno samo 10% stanovnika Srbije prema više od 80% u EU.

U oblasti zaštite prirode, predstavnici Koalicije 27 kao primer nebrige ukazali su na prodaju veoma otrovnog insekticida "furadina" na pijačnim tezgama iako je zabranjen i kod nas, i u EU, i poguban po životinjski svet.

Iz Koalicije 27 upozorili su i na problem industrijskog zagađenja jer se ne primenjuje zakon i jer Ministarstvo zaštite životne sredine nema dovoljne kapacitete.

"Integrisanu dozvolu za postrojenja koja mogu imati negativne uticaje na životnu sredinu trebalo bi da ima 250-300 postrojenja a danas ih ima samo dvadesetak jer Ministarstvo nema dovoljan kapacitet da izda dozvole", istakao je Milović

Problem je i upravljanje hemikalijama, gde je zakonodvstvo EU uglavnom preneto, ali je ukinuta agencija za hemikalije.

U oblasti zaštite od buke, gde bi trebalo da se rade "karte buke", izradu takvih karti platilo je samo preduzeće Putevi Srbije za merenje buke pored puteva, naveli su predstavnici Koalicije.

Istovremeno je problem zakona o klimatskim promenama, koji je prošao javnu raspravu i ministar zaštite životne sredine očekuje da bude usvojen u junu, što jako malo uređuje a dosta toga ostavlja vladi da dalje uredi uredbama.

Kako su istakli iz Koalicije 27, u zakonu se mnogo ne pominje da 80% emisije gasova sa efektima staklene bašte u Srbiji potiče iz eneregtike, odnosno proizvodnje struje.

Peti izveštaj Koalicije pod nazivom "Poglavlje 27 u Srbiji: Izveštaj o (ne)napretku" biće zvanično predstavljen 15. maja.

Koalicija 27 priprema priloge za godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu u EU i dva puta godišnje radi "izveštaje iz senke" u kojima daje pregled onoga što je urađeno u oblastima iz poglavlja 27 i preporuke za unapređenje stanja.

 

 

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu, Srbija treba da se uskladi

Moguće ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana

Porast onlajn kupovine u Srbiji

Prvi srpski tri-de štampač

Kako Uredba o generalnoj zaštiti podataka utiče na Srbiju?

Batut: U Srbiji najveća epidemija morbila u poslednjih 25 godina

WHO: Neodlučnost u vakcinisanju djece u Federaciji BiH

Digitalna budućnost u službi naroda

Registrovano 4.740 slučajeva malih boginja, pad ukupnog broja obolelih

Do 2020. godine mreža 5G u velikim gradovima i na auto-putevima

Novosadska firma prva na svetu razvila "digitalni život"

Kvalitetnih IT stručnjaka nema dovoljno, a potražnja raste

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button