glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

prodavnice11 der lajen Ana Brnabic11
odlazak sarovic-milicivec-govedarica petrovic-skroponja sale4444 tumba djere

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prodavnice na severu KiM od danas ponovo rade 

izvor: agencije foto:                                                                                                        03.07.2019.

mitrovica-kosovska-prodavnice

Kosovska Mitrovica– Posle dvodnevnog protesta upozorenja, danas će u sve četiri opštine na severu Kosmeta – Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, biti otvorene veletrgovine, prodavnice sa osnovnim životnim namirnicama i mešovitom robom, radiće apoteke, ugostiteljski objekti i benzinske pumpe.

Odluku o ponovnom otvaranju radnji donelo je Udruženje privrednika na sinoćnjem sastanku u Zvečanu a nakon toga su objavili saopštenje u kome navode da je „protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu KiM”.

Pošto je ovo protest upozorenja, radnje će biti zatvarene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da shvati dramatičnost situacije i da reaguje pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka”, piše u saopštenju koje je„Politici”h dostavljeno sa adrese Udruženja privrednika na severu Kosmeta.

Zbog rigoroznih kontrola pogranične kosovske policije i aktiviranja operativnog plana„čelični prsten” jedan kosovski policajac je pre dve nedelje pucao na kombi vozilo sa srbijanskim registarskim tablicama u opštini Leposavić. Protiv policajca, inače Srbina, vodi se postupak pred prištinskim policijskim inspektoratom, a od tada, nijedno vozilo koje je dopremalo robu preko„alternativnih pravaca”h nije išlo put Raške ili Novog Pazara. Inače, nijedna privatna trgovinska radnja, kao ni ugostiteljski objekti, apoteke, benzinske pumpe, pa čak ni taksisti, na severu Kosmeta ni juče nisu radili. Veletrgovine, prodavnice, dućani, kiosci, danima su bez robe, tačnije bez osnovnih životnih namirnica. U Kliničkom-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici situacija je kritična zbog nestašice hrane i lekova, kaže za„Politiku” direktor KBC-a Milan Ivanović.

Zbog restrikcije benzina, u zdravstvene ustanove u centralnu Srbiju jedan sanitet vozi po dva pacijenta. Ponestaje nam i lekova u bolnici, a pri kraju smo sa fiziološkim rastvorom”, kaže Ivanović. Dodaje da je hleba i malo mleka juče bilo za najteže pacijente, novorođenčad i porodilje, ali i hrane za obolele od šećerne bolesti, koji su na posebnom režimu. Rekao je i da je zabeležen manji broj pacijenata iz Leposavića i Zubinog Potoka, budući da se zbog zatvorenih benzinskih pumpi, ali i zato što ne rade ni taksisti, „retko ko iz ove dve opštine usudio da krene put Mitrovice”.

Direktor KBC-a u Mitrovici pita „gde su Svetska zdravstvena organizacija, Lekari bez granica i Crveni krst”: „Gde su te famozne organizacije koje kažu da su na strani bolesnih, gladnih, nemoćnih? Niko nijednu reč osude da uputi Prištini, međunarodnoj zajednici, ili da nas pozove da pita treba li nam pomoć”.

Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika na severu KiM, podseća da trgovci nemaju načina da dopreme robu. „Dovijali smo se, ali zar da dozvolimo da nam ljudi stradaju, kao što je moglo pre dve nedelje da se desi, kada su kosovski policajci pucali na Srbina u kombiju”, kaže Petrović. Potvrđuje da su iz Prištine i juče poslati šleperi, kako bi se iz njih prodavala prehrambena roba, ponavljajući da je reč o provokaciji. Takvi kamioni, upućeni na inicijativu Ramuša Haradinaja, opet su primećeni u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice, uz reku Ibar. Juče su poslata četiri šlepera, ali niko od Srba nije prilazio kamionu koji smo zatekli na ulici. Kao i u ponedeljak, primećene su pojačane policijske snage, koje su obezbeđivale ove punktove.

Hitan apel Eparhije raško-prizrenske za pomoć ugroženom stanovništvu

Eparhija raško-prizrenska apelovala je juče na sve eparhije Srpske pravoslavne crkve i humanitarne organizacije da organizuju prikupljanje pomoći za najugroženije stanovništvo na severu KiM zbog teške situacije izazvane taksama na robu iz centralne Srbije, kao i drugim restriktivnim merama Prištine. Na dve lokacije, kod hrama Sv. Dimitrija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan, biće otvoreni humanitarni crkveni punktovi, gde će biti prebačene postojeće količine namirnica i druge robe iz rezervi eparhijskih narodnih kuhinja, navedeno je u saopštenju Eparhije. Kako prenosi Tanjug, vladika Teodosije ocenjuje da situacija na severu KiM preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno ugroženo stanovništvo, koje nema načina da se snabdeva skupljom robom sa juga Kosova, niti da putuje van pokrajine zbog kupovine robe.

 

 

Vlada Kosova šalje pokretne prodavnice na sever

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button