glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av1111 pariz migranti888
ambasada srbije aluminij mladi000 novak-rodzer docufest zvezda-suduva1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Fon der Lajen kaže da je Zapadni Balkan važan za EU    

izvor: euractiv  foto:                                                                            17.07.2019.

balkan11 

Evropski poslanici izabrali su zvanično Nemicu Ursulu fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, čime je ona postala prva žena na čelu evropske izvršne vlasti. Novoizabrana predsednica Komisije izjavila je da je Zapadni Balkan važan za EU i da će podržati snažne odnose EU i tog regiona.

Fon der Lajen je na glasanju 16. jula dobila 383 glasa, nešto malo više od apsolutne većine od 374 glasa u Evropskom paralmentu koliko joj je bilo potrebno da bi u novembru nasledila Luksemburžanina Žan-Kloda Junkera.

Protiv nje je glasalo 327 poslanika, a 22 je bilo uzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

U prvoj izjavi posle izbora rekla je da je počastvovana i da se oseća ponizno pred zadatkom koji je pred njom.

"Moja poruka svima vama je hajde da radimo konstruktivno zajedno jer se radi o ujedinjenoj i snažnoj Evropi", rekla je ona, prenela je agencija AFP.

Ursula fon der Lajen predstavila je pre glasanja u Evropskom parlamentu svoju viziju EU angažovane u borbi protiv klimatskih promena, posvećene zaštiti evropskih vrednosti i demokratije, odlučnoj u borbi za rodnu ravnopravnost.

Fon der Lajen je prethodno kao članica nemačke Hriščansko demokratske unije (CDU) obavljala nekoliko ministarskih funkcija. Od 2005. do 2009. bila je nemačka ministarka porodice, od 2009. do 2013. ministarka rada, dok je 2013. postala ministarka odbrane.

Evrointegracije Zapadnog Balkana

Nova predsednica EK rekla je u vezi evrointegracija Zapadnog Balkana da se reforme moraju sprovesti, ali i da vrata i um moraju biti otvoreni za taj region.

"Zapadni Balkan je vrlo važan za EU. To je Evropa i zato ću što je moguće više podržavati snažne odnose između Zapadnog Balkana i EU", rekla je Fon der Lajen za TV N1.

Upitana o razlikama između istoka i zapada Evrope i konkretnim potezima u tom smislu, ona je kazala da još nije odlučila kako će ta slagalica izgledati na samom kraju.

"Ali svesna sam činjenice da mora da postoji geografska uravnoteženost. Zato posebno gledam u centralnu i istočnu Evropu. Moram sada da razgovaram sa šefovima država i vlada, ali možete se osloniti na mene da će naglasak biti na toj temi", poručila je nova predsednica Evropske komisije.

Centralna i istočna Evropa treba da dobiju jake portfelje u EK

Novoizabrana predsednica EK rekla je i da centralnoj i istočnoj Evropi treba da pripadnu jaki portfelji unutar Komisije da bi se pokazalo da ti delovi EU nisu marginalizovani.

"Za mene je važno da se odrede komesari koji će zasigurno imati jake portfelje da bi bilo jasno da su istok i centralna Evropa prikladno raspodeljeni", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare u zgradi Evropskog parlamenta u Strazburu posle izbora, prenosi Hina.

Najviši položaji u evropskim institucijama pripali su zapadnoj Evropi. Predsednica Komisije je Nemica, kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Žozep Borel, kandidatkinja za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, predsednik Evropskog parlamenta Italijan David Sasoli, a Holanđaninu Fransu Timermansu, koji je bio glavni kandidat socijaldemokrata za predsednika EK i Dankinji Margarete Vestager, glavnoj kandidatkinji liberala za EK, obećani su visoki položaji u Evropskoj komisiji.

Fon der Lajen je rekla da je "odlučna" u postizanju dobre geografske raspodele preostalih visokih funkcija.

Na pitanje hoće li potvrditi predložene komesare iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proevropske stranke, Fon der Lajen je izbegla odgovor.

"Evropa je potrebna u ovom okruženju koje se menja. Bolje delujemo kada delujemo zajedno. Niko od nas pojedinačno neće biti uspešan kada se sam suočava s problemima", rekla je i dodala da je "tražiti kompromise uvek teško".

Zaključila je odgovor tvrdnjom da je svetu potrebna "jaka Evropa", a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

Novinarka Fajnenšal tajmsa je upitala hoće li Fon der Lajen imati većinsku podršku posle odlaska britanskih poslanika.

"Radiću sa proevropskim strankama za stabilnu većinu. I pre je bilo teško naći stabilnu većinu", kazala je ona.

Evropski zvaničnici čestitali novoizabranoj predsednici EK

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Fon der Lajen navodeći da se radi o "ubeđenoj i uverljivoj" Evropljanki.

Merkel je rekla da će sa njom prvi put na čelu Evropske komisije biti žena i posle 50 godina jedan nemački državljanin na čelu izvršnog tela Unije.

Sadašnji predsednik EK Junker, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kao i komsar za proširenje Johanes Han, čestitali su Fon der Lajen na izboru za predsednicu Evropske komisije.

"Čestitke Ursuli fon der Lajen. Konačno je došla prva žena na čelo Evropske komisije. Taj posao je ogromna odgovornost i izazov. Siguran sam da ćeš biti sjajna predsednica. Dobrodošla kući", napisao je na svom Tviter nalogu Junker koga će ona zameniti u novembru.

Han joj je čestitao naglašavajući njenu ambicioznu agendu i to što je potvrdila evropsku perspektivu za Zapadni Balkan.

"Posebno sam srećan zbog njenog naglašavanja da EU treba da postane jači globalni igrač, uključujući i potvrdu evropske perspektive za Zapadni Balkan," napisao je Han na Tviteru.

On je ukazao da je agenda koju je predstavila u EP ambiciozna i da uključuje sve "ključne prioritete za izgradnju ujedinjene i jače EU koja može da se suoči sa sadašnjim i budućim izazovima".

Mogerini je odmah u parlamentu lično čestitala novoizabranoj predsednici Evropske komisije.

Čestitke i sa Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranoj predsednici EK u kojoj joj je poželeo uspeh u radu i izrazio nadu da će ona, radeći na tome da ujedinjena Evropa postane još bolje mesto za život, podržavati i Srbiju, saopšteno je iz Predsedništva.

"Izbor na ovu važnu dužnost svedoči o velikom poverenju, koje je ukazano koliko Vašem iskustvu, toliko i idejama da odgovorite na izazove sa kojima se današnja Evropska unija suočava. Uveren sam da ćete na najbolji način braniti interese Evropske unije i promovisati njene univerzalne vrednosti", napisao je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da će novoizabrana šefica Evropske komisije podržavati i Srbiju.

"Članstvo u EU je strateški cilj Srbije i, kao zemlja kandidat, uvek će biti pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Iako znamo koliko je dug i težak put do članstva, postojanje evropske perspektive predstavlja podsticaj našim naporima da Srbija bude uređena i uspešna zemlja", napisao je Vučić.

"Nadam se da će, tokom vašeg mandata, uz kritiku, pomoć i podršku, kao i adekvatnim vrednovanjem naših političkih i ekonomskih reformi, Srbija postati zemlja koju će EU rado videti kao svog ravnopravnog člana", navodi se u čestitki predsednika Srbije.

Izbor za predsednicu EK Fon der Lajen čestitao je i predsednik Kosova Hašim Tači.

"Radujem se budućoj saradnji sa vama oko dugo odlagane vizne liberalizacije za Kosovo, konačnog mirovnog sporazuma i uzajamnog priznavanja između Kosova i Srbije. Kosovo je spremno", napisao je Tači u čestitki na svom Tviter nalogu.

Kancelarkina štićenica nova ministarka odbrane Nemačke

Anegret Kramp-Karenbauer, predsednica Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, koja važi i za njenu štićenicu, biće nova ministarka odbrane Nemačke i zameniće Ursulu fon der Lajen izabranu za predsednicu Evropske komisije.

Ona 17. jula zvanično preuzima dužnost od svoje prethodnice u Berlinu, saopštio je prvi potpredsednik gornjeg doma nemačkog parlamenta koji će i predsedavati ceremonijom.

Do 16. jula nije bilo objavljeno ko će zameniti Fon der Lajen, mada je kancelarka, koja 17. jula slavi 65. rođendan, rekla nešto ranije da to mesto ne može dugo da ostane upražnjeno.

To će biti prvo ministarsko mesto za Kramp-Karenbauer.

 

 

Posle posete Makrona: Igra li Pariz na podelu Kosova?

Vučić: Nastavak razgovora iz Berlina u septembru

Makron u Beogradu/ Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja/ Makron: Zajedno da okrenemo novu stranu

Šta Makron donosi u Beograd u diplomatskom koferu

Stejt department: Poboljšana investiciona klima u Srbiji

Vujačić: Potcenjivanje istine o zapadnoj pomoći u Srbiji

Minimalac nikako da dostigne potrošačku korpu

Lažna dilema proširenje ili produbljenje EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button