glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Stejt-department banjaluka-vojska us pomoc
srebrenica-komemoracija aluminij korpa kurcio aba22 novak00

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prodate tri ambasade, sudbina stana na Petoj aveniji i dalje neizvesna    

izvor: agencije  foto:                                                                                                              14.07.2019

ambasada srbije 

Početkom meseca u Beogradu je održan sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije). Sastanak je nakon više od sedam godina završen konkretnim odlukama.

"Kada je reč o Frankfurtu, sedamdesetih godina je potpisan sporazum o doživotnom izdržavanju vlasnice, baka je živela do ove godine, mi smo to uredno plaćali. Mi to nismo odmah nasledili kada je umrla i sada smo morali da dobijemo odluku sukcesora da je to naše", ispričao je Odalović.

Identifikovana su dva objekta u Draču i Tirani. Trenutno se tamo, kaže Odalović, vodi spor sa Albanijom, ali je nesporno da pripadaju Srbiji.

Tri objekta su već prodata i oko 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije, istakao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije..

Nerešena pitanja objekata u Njujorku i Bernu

Dalje će se raditi na rešavanju pitanja rezidencije u Njujorku na Petoj aveniji, čije održavanje mnogo košta. Takođe, nerešeno je ostalo i pitanje objekta u Bernu.

"To su dva najteža pitanja, prodaja dva objekta koja imaju veliku vrednost, 40 miliona za Njujork i desetak miliona za Bern. To je za nas veliki teret. Mi držimo komplekse u kojima imamo po 2.500 kvadrata, a imamo malo ljudi, a ne možemo da investiramo jer nisu naši", naglašava Odalović.

Tokom sastanka komiteta utvrđeno je da nama nikad nisu pripadali objekti u Kamberi i Tunisu, već su upisani sa neproverenim imovinsko-pravnim statusom.

Takođe, dodaje Odalović, u našem vlasništvu nisu ni objekti u Kopenhagenu i Varšavi.

"Dobili smo notu da moramo da napustimo i objekat u Adis Abebi jer objekat nije naš,ali smo sa dva neka sastanka uspeli to da zaustavimo", naveo je Odalović.

Podela sa drugim bivšim državama

Kada je reč o objektu u Braziliji, generalni sekretar MSP-a dodaje da će se izvršiti fizička podela.

"Srbiji je pripao centralni deo rezidencije i oko hektar zemljišta. Dalje će se deliti i objekti u Nju Delhiju, Moskvi, koja je posebna zbog razmene zemljišta, imamo dva moguća modela", naglasio je Odalović.

Izvršena je podela objekta u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je objekat u Atini podeljen sa Severnom Makedonijom.

"Moramo da rešimo pitanja u Africi i Aziji, jer tamo sukcesori ne pokazuju interesovanje, U svakom slučaju i na tome radimo zajedno. Nadamo se da će u Beogradu biti sledeći sastanak. Mislim da sada imamo šanse da ovo rešimo u neko dogledno vreme", naveo je Odalović.

 

 

Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda

Veliki gubici Srbije zbog odlaska mladih

Krše se prava proteranih Srba sa prostora bivše SFRJ

Katanac na "Andrića" zbog papira

Osnovan Savez Srba Slovenije

Lončar: Država da uradi ažuriranje statistike o dijaspori, ne znamo koliko ih je

Kako do posla u Sloveniji

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button