glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel11 orban-brnabic skoplje_3
cavic cg-eu2 laboratorija glogovac vucela srbija_6

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

BG aplikacija zvanična elektronska legitimacija u Švedskoj 

izvor: agencije  foto:                                                                        09.02.2018

verisec

Odbor švedske Vlade za elektronsku identifikaciju dodelio je oznaku e-kvaliteta aplikaciji srpskih IT stručnjaka iz firme "Freja elD+" u Beogradu, čime je ta aplikacija postala zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU.

"Freja eID+" je tako postala prva i za sada jedina zvanična švedska nacionalna mobilna digitalna aplikacija kojom se građani mogu identifikovati prilikom korišćenja javnih i privatnih usluga.

Proizvod srpskih stručnjaka omogućava korisnicima besplatni digitalni identitet na mobilnom telefonu, njegovu kontrolu i upravljanje preko veb sajta.

Taj prozivod takođe omogućava kompanijama i državnoj upravi da se građani, koristeći njihove digitalne servise identifikuju, loguju, potpisuju dokumenta, plaćaju i komuniciraju, a kako se pretpostavlja, u budućnosti i da glasaju.

Time se, navode stručnjaci, obezbeduje jedinstveno digitalno tržište u kome elektronski potpis i žig imaju isti pravni status sa dokumentima.

Rezultat toga biće otvoren pristup javnim servisima i obezbedivanje onlajn transakcija unutar EU, jačanje poverenja u digitalni identitet izvan granica država članica, povećanje sigurnosti prilikom online poslovanja i podsticanje rasta digitalnih transakcija.

Inače, "Verisec" je međunarodna IT kompanija koja kreira inovativna bezbednosna rešenja za zaštitu informaciono-tehnoloških podataka i identiteta.

Ova aplikacija rezultat je rada tridesetak programera u kompaniji "Verisec" i njihovom razvojnom centru u Beogradu.

"Dobijanje oznake kavaliteta za elektronsku legitimaciju u jednoj od digitalno najrazvijenijih zemalja u svetu, predstavlja veliko priznanje stručnosti inženjera Srbiji u ovoj oblasti ", kaže potpredsenik kompanije "Verisec" zadužen za razvoj Dragoljub Nešić.

Nakon dobijanja sertifikata, kompanija je aplicirala kod švedske Vlade da "Freja eID+" postane zvanični prekogranični elektronski identitet Švedske u okviru EU i u skladu sa "eIDAS" regulativom.

Ova EU regulativa, podrazumeva da svaka zemlja clanica EU kao i Norveška, Lihenštajn i Island moraju od 29. septembra 2018. godine da prihvate digitalni identitet drugih EU zemalja za pristup javnim elektronskim servisima.

"Izuzetno smo ponosni što je tehnologija i mobilno rešenje razvijeno u beogradskom Verisec Labs-u dobilo oznaku kvaliteta za elektronsku legitimaciju u Švedskoj. Bilo bi logično da Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj Uniji iskoristi ovo dostignuće i tehnologiju za unapređenje digitalizacije srpkih servisa", napominje potpredsednik "Verisec"-a Kristofer fon Bitcen (Kristofer von Beetzen).

Inače, ova kompanija je osnovana 2002. godine u Stokholmu, a istraživački razvojni centar "Verisec Labs" otvoren je 2012. godine u Beogradu i danas u njemu rade 42 stručnjaka.

 

 

Moć elektrohemije

Grupa roditelja tužila 43 osobe koje su protiv vakcinacije/Lekar zaražen malim boginjama u Kliničkom centru Vojvodine

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Strah od ekološke katastrofe u istočnoj Srbiji

Pouke Fejsbuka iz eksperimenta u Srbiji

Tim srpskog naučnika od ćelija kože pravi mišić

Zakonom protiv širenja govora mržnje na internetu

U Kosjeriću i Užicu vazduh opasan po zdravlje

Teslagram, srpska zaštita koju je nemoguće falsifikovati!

Epidemiolog: Epidemija malih boginja verovatno će trajati do marta

Posao za 1.000 istraživača

EU radi na ukidanju rominga između EU i Zapadnog Balkana

U BiH se umire od zagađenosti zraka

Alva – bitkoin iz Sombora

Zajednički izumi vode u budućnost

Epidemiolog Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

„Vikipedija“ poziva čitaoce da dopune biografije ličnosti iz SFRJ

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button