glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

novi dejton optuznice piranski zaliv
registracija Brnabic1 granica maratonci2 sanu srbija999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Lajčak: Neće biti Dejtona 2

izvor: agencije  foto:                                                                                                      29.12.2017.

dejton11 

Predsedavajući Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak izjavio je da niko u medjunarodnoj zajednici ne razmišlja ozbiljno o Dejtonu 2, kojim bi se redefinisao mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini, i naglasio da nije realno da se ponovo potpiše sporazum koji bi definisao tu zemlju.

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Dejtona Majl Tarner predložio je potpisivanje takozvanog Dejtona 2. On je u pismu američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu istakao da Vašington treba da se okrene Balkanu i bude predvodnik procesa pomirenja. 

"Za vreme Dejtona, BiH je bila u ratu, nije bilo funkcionalne države, danas je to država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, apsolutno je nerealno misliti da neke svetske snage mogu rešavati pitanje funkcionalnosti države. Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu niko izvani ne može to da reši", rekao je Lajčak za regionalnu televiziju N1.

On je ocenio da je u poslednjih pet ili 10 godina postignut napredak u regionalnoj komunikaciji i da očekuje da će saradnja biti još bolja, nakon što je došao signal Evropske unije da je perspektiva članstva snažna i da postoji.

Prema njegovim rečima, 2017. godina bila je godina preokreta za zemlje zapadnog Balkana jer se sada više priča o proširenju EU. 

"EU je shvatila da imamo obavezu prema zemljama zapadnog Balkana, da smo obećali evropsku perspektivu tim zemljama. Te zemlje su ušle u proces reformi i promena, i mi treba da poštujemo našu reč. S druge strane, to nije politička odluka EU, ona mora da se zasniva na rezultatima procesa koji su u rukama zemalja zapadnog Balkana i one treba da urade svoj domaći zadatak, što se tiče reformi, pre svega", naveo je Lajčak.

On je istakao i da je zatvaranjem Haškog tribunala zatvoreno teško poglavlje, ali da je vreme da se političari na Balkanu okrenu budućnosti, jer je na ovim prostorima "prošlost previše pitanje dnevno-političke agende političara". 

Upitan o Specijalnom sudu za zločine OVK, on je rekao da bi "možda bilo bolje da sve ide brže".

"Taj sud će početi sa svojim radom i to treba svi da prihvate i da poštuju", poručio je Lajčak.

Govoreći o odnosima Srba i Albanaca, on je ukazao da je u njihovom je interesu da uspostave odnose koji pomažu njihovim ambicijama – članstvu u EU. 

"Vlade Srbije i Albanije su puno toga postigle u poslednje tri, četiri godine", ocenio je Lajčak.

 

 

Od 1. januara elektronska registracija preduzetnika u APR-u

Nacionalna služba za zapošljavanje: 617.000 nezaposlenih u Srbiji

Đurović: Svakodnevno se desetine migranata ilegalno deportuju u Srbiju

Vučić: Kosovo, mir u regionu i jačanje ekonomije – najveći izazovi u 2018.

Balkan i dalje napreduje u nazadovanju

Trijumf naprednjaka

Skupština usvojila povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini

Srbija "briše" ime Makedoniji?

Članice AmChama očekuju poboljšanje poslovne klime u Srbiji

Dva nova koraka na putu ka EU

Za vojsku se ne štedi

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

Bojkot PSG i Nardone stranke jer nemaju kandidate!

EU uložila u Srbiji tri milijardi evra, EIB pet milijardi

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button