glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brnabic1 podgorica1 vlada srbije
it sektor3 jeremic danilovic6 spartak5 partizan-tarakija srb-cro3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Velika porcija džeza    

izvor: evn  foto: vn                                                                                                     28.07.2018

nisvil88

Nišvil džez festival, koji se održava od 3. do 12. avgusta na platou Niške tvrđave, okupiće hiljadu izvođača na dvadeset scena, pretežno muzičara iz inostranstva među kojima su "Keni Geret kvintet", "Hartjuga", Omar Hakim sa suprugom Rejčel Zi, "Menhetn transfer", Liza Simon, Mat Bjanko, "Blek art džez kolektiv"...

- Poslednjeg festivalskog dana nastupiće čuveni francuski bend "Džipsi Kings" predvođen Pakom Baliardom. Njima će biti dodeljena nagrada i statua Šabana Bajramovića, za fuziju džeza sa drugim pravcima. Dobili su zadatak da prikažu neku Bajramovićevu numeru i nadam se da hoće - rekao je direktor festivala Ivan Blagojević.

- U deset dana imaćemo 250 programa i želja nam je bila da oborimo neke rekorde. Ovakvi festivali su poslednja linija odbrane kulture, a naša obaveza je da zaštitimo deo nacionalnog bića i da damo građaninu elementarnu porciju kulture.

Prve festivalske večeri proslavljenom bubnjaru Lazaru Tošiću biće uručeno prestižno priznanje Džez festivala Nišvil za životno delo. Tošić će svirati sa svojim kvintetom, a pored njega će nastupati "prva truba" Big benda RTS Dragoslav Fredi Stanisavljević i gost trubač Marko Đorđević.

- Pre svega nisam zvezda, ja sam bubnjar. Zahvalan sam organizatorima festivala što su se setili bubnjara. Nisam spremio poseban program, ali imam posebno odelo - rekao je Tošić, koji je nastupio na prvom Nišvilu 1995. sa Biserom Veletanlić.

Lazar Tošić je bio "žila kucavica" Big benda Radio-televizije Beograd, kao i sastava "Sekstet Marković - Gut".

- Zadovoljan sam svojom karijerom jer ništa ni manje ni više nisam želeo da sviram. Sve teške i zahtevne stvari u karijeri sam se trudio da zaboravim, jer je ljubav prema bubnjevima i džezu bila uvek veća od bilo kakvih poteškoća - ispričao je muzičar.

- Najveća želja bila mi je da sviram u Big bendu i svirao sam u našem najznačajnijem džez orkestru 22 godine. Šta čovek može još da poželi. Kada na takav način ispunite životni san, onda taj život sigurno ima smisla.

Tošić je ocenio i da "kada vam na pozornici društvo prave Miša Blam, Stjepko Gut i Mića Marković, onda razumete zašto je divno biti muzičar", kao i da je za njega Duško Gojković jedan od istinskih heroja džez muzike jer mu je dao aranžmane za "Lazar Tošić kvintet" koji funkcioniše od 1987. godine.

PRATEĆE MANIFESTACIJE

U okviru festivala biće održani mnogobrojni prateći programi. Na "Džez teatru", koji počinje već 3. avgusta, posetioce očekuje 16 predstava sa četiri kontinenta. Biće organizovan i festival stripa "Striporama" na kojem će se kao specijalni gost prvi put u Srbiji pojaviti crtač "Supermena" Viktor Bogdanovič. Predviđen je i "Džezbuk sešn", a u Džez muzeju biće postavljena replika spomenika Šabana Bajramovića.

novosti.rs

 

Ugrožene umetnine: Poplava preti baštini?

Zašto na Paliću nije bilo domaćih filmova?

Bogato kulturno leto Srba u Istri

"Teretu" bilo preče Sarajevo od Palića

Enjedi: Vratile su se vrednosti sedamdesetih

Simjanović: Nema više „Živaga“ i velikih muzičkih tema

„Bir fest“ postavlja rekord – za pet dana 62 besplatna koncerta!

Novi Sad: Završen 18. Egzit, treće noći festivala oko 53.000 posetilaca

Počeo 25. Festival evropskog filma Palić

Etnografski muzej: Gubi se trag eksponatima

Beogradska izložba u zagrebačkom 'Tesli'

Svečano otvoren Exit

Angažovani film u fokusu palićkog festivala

Prvi put u Beogradu: Kongres međunarodne federacije za pozorišna istraživanja

Završen 47. "SOFEST": "Izgrednici" najbolji film

Tesla dani tokom jula

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button