glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

eu5 PASOS_ agrokor
bijeljina1 eu4 vakcinacija hutovo blato atrix rocesti

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Pomeranje kazaljki kroz istoriju: Od "ratnog" do "božjeg" vremena 

izvor: rts   foto: rts                                                                                 28.10.2017

 Uvodjenje-letnjeg-vremena

 

"Rano sam se probudio i iznenadio što je Sunce izašlo mnogo pre nego što je uobičajeno", zabeležio je u šaljivom tekstu 1784. godine američki političar Bendžamin Frenklin. On je čak i "predložio" da se topovskom paljbom na trgovima u zoru bude građani u njihovu sopstvenu korist.

Iako pismo nije imalo ozbiljan ton, ono što je jedan od tvoraca američke Deklaracije nezavisnosti sugerisao ostalo je zapamćeno u istoriji letnjeg računanja vremena, a, iako bez topovske paljbe, ritam života je počeo leti da se menja.

Vek kasnije inicijative za pomeranje kazaljki postaju češće. Novozelandski entomolog i astronom Džordž Vernon Hadson je predlagao da se one pomeraju čak dva sata unapred. Razlozi za njegov predlog bili su lične prirode: Bila mu je potrebna Sunčeva svetlost kako bi mogao posle podne da sakuplja insekte.

Za rano ustajanje zalagao se i Britanac Vilijam Vilit (1856–1915), graditelj i ljubitelj golfa i boravka u prirodi.

"Jedno letnje jutro 1905, dok je uživao u jutarnjem jahanju pred doručak, shvatio je da jako malo ljudi uživa u, kako je smatrao, najlepšem delu letnjeg dana i tako je dobio ideju da bi pomeranje kazaljke sata unapred omogućilo svima da uživaju u sjajnim i prelepim jutrima. Sem toga, večernje šetnje (i ostali poslovi) vršile bi se zadana", navodi se u tekstu "Kratka istorija Letnjeg računanja vremena" na portalu Astronomija.

Godinu dana posle Vilitove smrti, usred Prvog svetskog rata, njegova ideja je realizovana.

Glavni razlog bila je ušteda energetskih resursa, kako bi mogli da se koriste za potrebe ratovanja. U Evropi taj potez prva je povukla Nemačka 30. aprila, a mesec dana kasnije Velika Britanija i mnoge druge zemlje. Naredne, 1917. godine, i Rusija je pomerila kazaljke, a SAD 1918.

Farmerski lobi je ubrzo posle rata izdejstvovao da se ukine letnje računanje vremena u SAD, a predsednik Vudro Vilson je poručio da se zemlja posle "ratnog" ponovo vraća "božjem vremenu".

Drugi svetski rat ponovo je "ubrzao" vreme i u SAD – svega 40 dana nakon bombardovanja Perl Harbora Amerikanci su uveli celogodišnje letnje vreme. A onda je nastao haos jer je svaka lokalna samouprava samostalno odlučivala o tom pitanju.

Jedan od najvećih kurioziteta u istoriji letnjeg računanja vremena predstavlja Ajova, gde su pedesetih i šezdesetih godina postojala čak 23 različita načina prelaska na letnje, odnosno zimsko računanje vremena.

Ništa bolje nije bilo ni u Virdžiniji gde su putnici na jednoj autobuskoj liniji sedam puta morali da pomeraju kazaljke na satovima ako su hteli da znaju tačno vreme.

U Rusiji posle rata nisu zaživele promene, sve do 1981. godine. Taj običaj je, ipak, trajao samo 30 godina, jer je 2011. Rusija prestala da koristi sezonsko vreme.

U Zapadnoj Evropi sedamdesetih godina postalo je uobičajeno da se prelazi na letnje računanje vremena, a 1996. proširilo se na celu EU, koja je 2002. uvela i preciznu proceduru.

Kazaljke su se u Srbiji u početku pomerale krajem marta, a na staro vraćale u septembru. Kako bi uskladila svoje zakonodavstvo sa propisima Unije, i naša zemlja je počela poslednje nedelje oktobra da se vraća na tzv. zimsko računanje vremena – tako ćemo u nedelju spavati sat vremena duže. 

Sedamdesetak poslanika Evropskog parlamenta je pre nekoliko dana predložilo da se promena vremena ukine jer umesto da donese uštede i pomogne ljudima u funkcionisanju ima štetne efekte.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, pomeranje kazaljki na satu, ističu evroposlanici, dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu. Iako je jedan od osnovnih ciljeva pomeranja kazaljki bio ušteda energije, taj cilj, pokazala su istraživanja, nikada nije ispunjen.

Astronomija, inače, prepoznaje jedino zonsko vreme, dok su sva ukazna vremena, stalna ili sezonska, stvar politike.

Starija ili mlađa sestra?

Pomeranjem kazaljki može i da se "igra" sa datumom i vremenom rođenja. Tako je u novembru 2007. Laura Sirioli u Severnoj Karolini u 1.32 rodila Petra, a 34 minuta kasnije Elison. Međutim, zbog pomeranja satova ispostavilo se da je Elison rođena u 1.06 i tako postala "starija" sestra.

Preuranjeni bombaški napad

U septembru 1999. Zapadna obala je još bila na letnjem računanju vremena, dok je Izrael pomerio časovnike za jedan sat unazad.

Teroristi sa Zapadne obale su pripremili tempirane bombe i prokrijumčarili ih u Izrael. Međutim, pošto nisu znali za promenu vremena, bombe su eksplodirale sat pre nego što su planirali, dok su ih još postavljali.

Poginula su trojica terorista koji su planirali da ubiju 2.000 ljudi.

Zašto noć traje duže?

Naučni saradnik u Astronomskoj opservatoriji dr Milan Stojanović objašnjava da noći postaju duže jer se ravan Zemljinog ekvatora i ravan ekliptike (Zemljine putanje oko Sunca) ne poklapaju.

"Zbog toga nigde osim na ekvatoru nije stalno ravnodnevnica, tj. pola godine je duža obdanica, a pola godine noć. Ovaj efekat je sve izrazitiji što smo dalje od ekvatora, na polovima je šest meseci noć, a onda šest meseci obdanica. Za severnu i južnu hemisferu uvek važi obrnuto, kada je na jednoj duža noć na drugoj je duža obdanica", rekao je Stojanović.

rts.rs

 

Hutovo blato, opet, izgorjelo

Crnogorska mobilna kultura

Carinici za 14 sekundi pronađu svaki skriveni tovar

Alas ponos "srpske NASA"

Mladima su kockarski portali nadohvat ruke

Slovenija od 2030. izbacuje automobile s motorima na benzin i dizel

„Špigl“: Zagreb najdosadniji evropski grad, podseća na nemačku provinciju

5. oktobar repriza 27. marta

Četvrtina Srbije nikada nije koristila računar

U Srbiji stradalo više od 220.000 jedinki divljih ptica

Nema Noći vještica u Republici Srpskoj

Građani Srbije 20 puta više vole Rusiju od Crne Gore

Arhiv SANU u Sremskim Karlovcima u veoma teškom stanju

Anine - raskoš iz rimskog carstva

Tesla znao za tajnu letećih tanjira još 1911. godine

Proizvodi u Hrvatskoj i Nemačkoj samo naizgled isti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button