glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

skupstina000 skoplje_3 nato1
ante-nobilo fake news skupstina666 festival-nauke dijalog derbi-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Trijumf naprednjaka

izvor: agencije  foto:                                                                                                      24.12.2017.

Aleksandar-Vucic 

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio je pobedu ove partije u četiri od pet opština u kojima su održani lokalni izbori. Prema njegovim rečima, SNS je trijumfovao u Pećincima, Mionici, Kostolcu i Negotinu. Najubedljivija pobeda ostvarena je u Pećincima, gde je SNS u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije osvojio „77,7 odsto od ukupnog broja glasova”, rekao je Vučić, ocenivši da je to „najbolji rezultat u istoriji”.

Lista SNS-SPS ubedljivo je pobedila i u Negotinu, s osvojenih 70,53 odsto, kao i u Kostolcu (62,5 procenata), dok su u Mionici naprednjaci, koji su samostalno učestvovali na izborima, uknjižili 65,33 odsto glasova, istakao je Vučić.

Iz Preševa, pete preostale opštine, nisu još poznati rezultati jer je velika izlaznost, rekao je Vučić na sinoćnoj konferenciji za novine. On je dodao da ne očekuje da će jedinstvena srpska lista preći cenzus, „iako na osnovu informacija sa prvih prebrojanih izbornih mesta nije daleko od toga” i podsetio da su sve srpske stranke išle u Preševu objedinjene na izbore. Vučić je sebi pripisao krivicu za to što rezultat naprednjaka nije bio bolji u Negotinu i Kostolcu jer, kako je naveo, te opštine nije mogao da obiđe zbog državnih obaveza.

U obraćanju novinarima u beogradskom sedištu stranke, on je zahvalio građanima Srbije i čestitao političkim protivnicima „i da dobiju i dva i tri mandata” jer će, kako je dodao, „sledeći put imati više, boriće se i koristiti naše greške, ali stvarne greške, a ne izmišljene”.

On je na dobrim rezultatima čestitao SPS-u kao i SRS-u, ali i DS-u za koji je ocenio da ima „dobre rezultate u tri od četiri opštine”. Komentarišući odluke stranaka poput Pokreta slobodnih građana i Narodne stranke da bojkotuju jučerašnje lokalne izbore, on je postavio pitanje zašto se nisu kandidovali u ovih pet opština. „Zašto ne bojkotuju beogradske izbore? Zato što im treba velika kasa jer u Beogradu mogu da kradu”, naveo je Vučić.

Lider SNS-a je primetio i da je zajednička lista u Mionici između SPS-a, SRS-a i JS prozvana „crveno-crna koalicija” i upitao zašto niko nije najavljenu podršku PSG-a i Narodne stranke kandidaturi Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda prozvao „žuto-riđom koalicijom”.

Na pitanje u vezi s komentarima koje je na izbore izneo lider PSG-a Saša Janković, Vučić je naveo da na to nema šta da kaže jer neko ne poštuje skoro 80 odsto osvojenih glasova, odnosno činjenicu da je četvoro od pet birača u Pećincima glasalo za listu koju predvodi SNS.

Vučić se osvrnuo i na navode medija da su se u ovom mestu dešavale izborne nepravilnosti. „Bio je jedan mali incident u Popincima, niko nije povređen i nadležni treba da preduzmu mere prema svima koji su u njemu učestvovali. Ali, kako to da niko nije postavio pitanje šta visoki funkcioneri jedne stranke rade na 20 metara od biračkih mesta. Znate da je to po zakonu zabranjeno?”, upitao je Vučić.

Incident o kojem je Vučić govorio desio se ispred biračkog mesta u Popincima, gde je došlo do prepirke predstavnika DS-a s grupom nepoznatih mladića. Verbalni sukob je kulminirao kada je zameniku predsednika DS-a Igoru Salaku, prema njegovim navodima, jedan mladić prišao, oteo mu mobilni telefon kojim je snimao događaj i bacio ga u jarak. Snimak prepirke osvanuo je na društvenim mrežama, a SNS je ocenio da su „funkcioneri DS-a predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov, zajedno s aktivistima te partije, ispred istog biračkog mesta uznemiravali građane”.

Na pitanje građana zašto se tako ponašaju i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS-a napali su građane psujući ih. Ni to im nije bilo dovoljno, nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i, kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS-a, bacio sopstveni mobilni telefon dalje u kanal”, navedeno je u saopštenju SNS-a, na koje je reagovao lider demokrata Dragan Šutanovac, tvrdnjom da su aktivisti SNS-a napali predstavnike DS-a.

Komentarišući ova dešavanja, Vučić je naveo: „Svima je jasno da ste došli da isprovocirate nešto, i to ste došli u mesto gde znate da SNS dobija 90 odsto glasova ne bi li došlo do lupanja kutija.” Prema njegovim rečima, onda „naravno dolazi do neprimerene reakcije sa druge strane i to osuđujem. Ali ništa strašno se tu nije dogodilo. Mislim da nadležni organi treba da reaguju i a će oni to učiniti”.

Mandati i procenti

Ubedljiva pobeda koalicije SNS-SPS u Pećincima obezbedila je toj listi 28 od ukupno 30 mandata u lokalnom parlamentu. Preostala dva odbornička mesta, prema Vučićevim rečima, pripašće drugoplasiranoj koaliciji Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je osvojila 8,2 odsto glasova.

Govoreći o Mionici, Vučić je naveo da će u tamošnjoj skupštini opštine naprednjacima pripasti 28 mandata, dok je drugoplasirana lista SPS-SRS-JS osvojila šest mandata (15,56 odsto glasova), a DS preostalih pet odborničkih mesta (13,61 procenata glasova).

On je ukazao da je u opštini Negotin, gde je SNS pobedio na 71 od 72 biračka mesta, drugoplasirana lista bila DS-ova s osvojenih 19 odsto glasova. Grupa građana „Negotin bez korupcije” je osvojila četiri, a Ujedinjena seljačka stranka 3,78 posto.

Kad je reč o Kostolcu, gde je u trenutku Vučićevog obraćanja ostalo da se izbroje glasovi još na jednom biračkom mestu, DS je takođe bio iza naprednjaka s 11,95 procenata glasova. Grupa građana „Iskorak” je uknjižila 9,43 odsto, a cenzus prelaze i Dveri i lista Milan Krkobabić. Prema rasporedu mandata u ovoj opštini, SNS će imati 15, DS i „Iskorak” po dva, a Dveri i lista Milan Krkobabić po jedan mandat.

Dveri: U Kostolcu osam odsto, odličan rezultat

Na lokalnim izborima u Kostolcu Dveri su osvojile osam odsto glasova, saopštila je sinoć ta stranka.

To je, navode u toj stranci, odličan rezultat i „dokaz rasta i jačanja Dveri na svim nivoima”, preneo je Tanjug.

U Preševu najviše glasova Alternativi za promene

Preševo - Najviše glasova na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, prema nezvaničnim rezultatima koje su objavili mediji na albanskom jeziku na osnovu obrađenih 12.598 glasova ili dve trećine izašlih birača, osvojila je Alternativa za promene (AP) Šćiprima Arifija, sa osvojenih 5.174 glasova.

Na drugom mestu po broju glasova je Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe koja je dobila 4.055 glasova, dok je na trećem mestu Partija za demokratsko delovanje (PDD) čiji je nosilac liste na izborima u Preševu Ardita Sinani koja je osvojila 1.358 glasova.

Više od 1.000 glasova osvojila je još samo grupa građana Pokret za reforme Demokratske partije Albanaca čiji je lider Sami Salihu, sa 1.110 glasova.

Na petom mestu po osvojenim glasovima je koalicija šest srpskih partija „Aleksandar Vučić - za Srbiju jedinstveno” koja je dobila 313 glasova.

Zatim slede Demokratska unija Albanaca (DUA) čiji je lider Naser Aziri sa 262 glasa, Demokratska unija doline (DUD) čiji je lider Skender Destani sa 176 glasa i Demokratska partija (DP) čiji je lider u Preševu Dželal Memeti, koja je dobila 150 glasova.

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Preševu na izbore u toj opštini izašlo je oko 50 odsto od 38.860 upisanih birača.

Za sada je izvesno da će se ponoviti glasanje na biračkom mestu broj 5, jednom od tri biračka mesta u zgradi SO Preševo, na kome je upisano 1.433 birača, jer je glasanje prekinuto oko 15 sati nakon što je zbog nesuglasica deo članova napustio birački odbor.

 

 

Skupština usvojila povećanje penzija i plata u javnom sektoru u 2018. godini

Srbija "briše" ime Makedoniji?

Članice AmChama očekuju poboljšanje poslovne klime u Srbiji

Dva nova koraka na putu ka EU

Za vojsku se ne štedi

Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu

Bojkot PSG i Nardone stranke jer nemaju kandidate!

EU uložila u Srbiji tri milijardi evra, EIB pet milijardi

Žandarmi osudjeni na uslovne kazne za napad tokom Parade ponosa 2014.

Istraživanje: 51 odsto gradjana podržava demokratiju, politiku čvrste ruke 44 odsto

Šefovi diplomatija: Pozitivan razvoj odnosa Srbije, Turske i BiH

Bramerc: Haški tribunal nije postigao pomirenje u bivšoj Jugoslavji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button