glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit berlin berlin Ambasada-Fr
vlada-rs_1 google doktor obracuni isil djokovic333 krajinovic-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog       

izvor: agencije  foto:                                                                            01.05.2019.

ana11 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da sastanci u Berlinu i Parizu ne predstavljaju zamenu za Briselski dijalog i ocenila da je važno da postoji zainteresovanost Nemačke i Francuske za dijalog Beograda i Prištine.

Mislim da je to dobra stvar, da može samo da doprinese da u jednom trenutku sednemo i nastavimo dijalog Beograda i Prištine i onda možda u budućnosti dođemo i do nekog kompromisa, koji će značiti dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što će onda osloboditi sav potencijal regiona”, rekla je Brnabićeva za TV Prva.

Ocenila je da je Srbija posle razgovora u Berlinu učvrstila svoju poziciju pouzdanog, iskrenog i ozbiljnog partnera.

Ona je dodala da je sastanak u Parizu 1. i 2. jula dogovoren jer nije bilo konkretnih rezultata u smislu da je postignut pomak u pregovorima.

Ajde da pokušamo svi skupa da damo malo vremena da vidimo da li će tada biti nekih pomaka, pa da se vidimo u Parizu”, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je tokom samita u Berlinu razgovarano i o Zajednici srpskih opština i o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije, ističući da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Markon nisu vršili pritiske.

Nije bilo velikih pritisaka, ono što je meni bilo neverovatno je da Priština nije pristala da povuče takse i da su rekli Merkelovoj i Makronu da ih baš briga za to što oni pričaju. Meni je to neverovatno”, rekla je Brnabićeva.

Komentarišući izjave albanskih političara da nema dogovora bez SAD, Brnabić je rekla da je Merkelova primetila izjavu Hašima Tačija da će SAD morati da se uključe u dijalog jer je Evropa „nesposobna”.

Ona je dodala da se Beograd ne slaže s tom tvrdnjom, već da smatra da je EU sposobna, da ima interesovanja, mogućnosti i snage da utiče na nastavak dijaloga i na to da se dođe do nekog rešenja, koje bi donelo stabilizaciju.

Meni je zanimljivo da kada je kancelarka to pitala na sastanku, da je njihova priča bila drugačija od one van sastanka i za medije”, rekla je Brnabićeva i objasnila da albanski političari nisu na samitu „tako oštro” kritikovali EU kao nesposobnu i da ne može ništa da uradi bez SAD, već su rekli da bi uloga SAD trebalo da bude u pružanju podrške EU, prenosi Tanjug.

Ponovo dolazimo do toga da imamo posla s političarima koji jedno pričaju na jednom mestu, a nešto drugo na drugom”, rekla je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da je to neiskrena politika, koja se neće na kraju isplatiti.

Mi nemamo takvu politiku, mi na svim mestima pričamo isto, sa svim ljudima isto i to je politika koja daje rezultat”, rekla je premijerka.

Kako je navela, dok se Srbija pokazala kao iskren partner u razgovorima, sa albanske strane moglo se čuti kako „menjaju priču”, dodajući da je albanski premirej Edi Rama, koji je u početku bio za uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto i smatrao da je to legitimno pravo Prištine, za stolom sa Merkelovom i Makronom rekao suprotno.

Ona je rekla i da je veliki rezultat što Srbija u tako kompleksnim okolnostima ima konzistentan imidž sigurnog i pouzdanog partnera i dodala da će to doprineti boljoj poziciji Srbije u daljem nastavku razgovora.

U Berlin smo otišli bez očekivanja i najbolje što je moglo da se desi jeste da imamo dobar i iskren dijalog, i to smo i imali - razgovor bez rukavica i posebno je što su taj razgovor organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, vodeći ljudi Evrope”, rekla je Brnabić.

 

 

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

NYT: Samit u Berlinu - sahrana za ideje o podelama i razmeni teritorija

Resetovanje kosovskog dijaloga

Povezivanje građanskih organizacija u Srbiji

Skup u Berlinu bez konkretnih rezultata, naredni sastanak u Parizu

Migrantska igra na 'balkanskoj ruti'

Berlinski ‘okidač’ za novi pristup dijalogu Srbije i Kosova

FAZ: Srbiji nije mesto u EU

Da li će Merkel 'sahraniti' ideju o razmeni teritorija?

Sud odbio rehabilitaciju Milana Nedića

Skup 'Jedan od pet miliona': Ako vlast ne pristane na dijalog do 4.maja, Beograd postaje 'slobodna zona'

Osnovana Stranka slobode i pravde Dragana Djilasa

Budućnost Srbije: Vlast neće podleći pritiscima

Opozicija više ne traži ostavke čelnika Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button