glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-pariz hr-eu amfilohije
gasovod vuk-Jeremic22 plan 2025 buducnost77 SPORTISTIIZBOR kreka

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Patrijarh i predsednik Vučić se nadaju da će doći do smirivanja tenzija u Crnoj Gori/Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             31.12.2019.

av-irinej

Patrijarh Irinej ocenio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da se u Crnoj Gori dešavaju „krupni događaji” i da su Srbi tamo u velikom problemu ali da on smatra da stvari treba smirivati i naći rešenje koje bi bilo u interesu naroda i obe zemlje.

„Nije to samo problem Crne Gore nego i Srbije, i malo šire na ovom prostoru. Nije nam milo ono što se dešava. Ništa protiv Crne Gore kao države nemamo. Bila je samostalna i pre, može da bude i danas, ali naši odnosi ne treba da se menjaju jer smo mi jedan narod. Danas postoje ljudi koji to negiraju i koji tvrde da su Crnogorci navodno poseban narod. Mi to prepuštamo njima, ali i istorija ima svoj sud”, rekao je Irinej nakon sastanka u Patrijaršiji.

Na pitanje kako će SPC reagovati ako dođe do oduzimanja crkava i manastira u Crnoj Gori, patrijarh je izjavio da se nada da to toga neće doći.

„Ja se nadam da će se razmisliti o svemu i da će se videti i reakcija naroda, koji je spreman da brani svoje svetinje, i verujem da do toga neće doći. U slučaju da dođe, ne znam kakve će sve rđave posledice biti. Ali molim se Bogu da razum pobedi”, rekao je Irinej, prenosi Beta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je veoma važno da se sačuva mir i da dođe do smirivanja tenzija.

„Uveren sam da niko u Crnoj Gori ne smatra da bi bilo dobro da zauzima manastir Ostrog. Nadam se da to nije ničija ideja. Ono što možemo da uradimo, a tu su nam mogućnosti ograničene, je da znanjem i strukom ukažemo svima u svetu o čemu se radi. Od Venecijanske komisije do mnogih drugih tela i organizacija i da pokažemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo, nema razlike”, rekao je on.

Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regionu od Beograda

Stotinak intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije danas se apelom obratilo medjunarodnoj javnosti od koje traži da osudi "političku, crkvenu i medijsku kampanju" iz Beograda kojom se "ugrožavaju mir i stalbilnost" u Crnoj Gori i regionu.

U apelu koji potpisuje 86 intelektualaca s prostora bivše Jugoslavije, a povodom dešavanja izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ocenjuje se "nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića".

"Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banjaluci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu. Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost gradjđana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica", navodi se u pismu.

Univerzitetski profesori, književnici, nekadašnji visoki zvaničnici i političari, novinari, istoričari, umetnici s prostora bivše Jugoslavije smatraju da zvanični Beograd "u još jednom u nizu pokušaja pokušava da vrati Crnu Goru u državni okvir sa Srbijom i da na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države".

"Usvajanjem Zakona o verskim zajednicama, pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora menja zakon donesen pre pola veka. Istovremeno, ovim se poništava Dekret regenta Aleksandra Karadjrdjevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i u potpunosti zaokružuje državno-pravni okvir Crne Gore. Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na Zakon o verskim zajednicama, koji je i povod za novi pokušaj državnog udara", naveli su potpisnici apela.

Oni navode da je "strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke" i dodaju da "i ovoga puta srpske elite konsensualno od vlasti u Srbiji zahtevaju radikalnu reakciju".

"Upozoravamo da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog veka. I njihov cilj je isti: zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji je način očuvanja ideje velike Srbije. 'Spomenici' takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu", navode potpisnici apela.

Oni ocenjuju da je "Crna Gora od strane zvaničnog Beograda i njegovih saveznika odabrana kao žrtva regenirisane politike Slobodana Miloševića prema susednim državama pored ostalog i zbog svog beskompromisnog opredeljenja za gradjansko društvo, za evroatlantske integracije, zaštitu manjina i najbolje odnose sa susedima".

"Iako je srpski nacionalizam izgubio gotovo sve poluge moći, verujemo da je važno upozoriti na pogubne posledice ovakve politike zvaničnog Beograda. Regionalna solidarnost imperativ je za sve balkanske narode, koji moraju pokazati odgovornost i spremnost za predstojeće izazove. Iz navedenih razloga pozivamo sve političke aktere u medjunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd", zaključuje se u apelu.

Apel su, medju drugim, potpisali Latinka Perović, Stjepan Mesić, Budimir Lončar, Milan Kučan, Bogić Bogićević, Raif Dizdarević, Haris Silajdžić, Azem Vlasi, Veljko Bulajić, Bogdan Tanjević, Boro Kontić, Dino Mustafić, Senad Pećanin, Ivo Goldštajn, Sonja Biserko, Vladimir Arsenijević, Svetislav Basara, Filip David, Mirjana Miočinović, Nenad Prokić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Tanja Petovar, Aleksandar Sekulović, Gordana Suša, Veton Suroi, Agron Bajrami i drugi.

 

 

Proces proširenja se zaustavlja sve dok EU ne sprovede unutrašnje reforme

Jeremić: Država Srbija ćuti na dogadjaje u Crnoj Gori jer režim ima svoje dilove

Vučić i Brnabić predstavili Nacionalni investicioni program Srbija 2025

Nastavljeni protesti u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti/Mandić, Knežević i Zogović pušteni iz pritvora

Zakon o crkvama u Crnoj Gori usvojen, poslanici DF privedeni

„Turski tok” preko Srbije spreman za ruski gas

Srpska strategija odbrane uzburkala BiH

Jeremić: Bojkot izbora u Srbiji definitivan, na RTS sam pozvan da glumimo normalnost

Ni rešenje kosovskog čvora ne vodi u EU: Rampa za Srbiju iako ispuni domaći zadatak?

OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button