glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-rama-zaev sarajevo66 szs
nemacka krusik agrokor44 zvezda-olimp milojevic1 Kokan-Mladenovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  OEBS predlaže rasporedjivanje pune posmatračke misije za izbore u Srbiji

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             21.12.2019.

oebs

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) predlaže rasporedjivanje posmatračke misije za parlamentarne izbore koji treba na proleće da se održe u Srbiji, koja bi uključivala pored užeg kruga analitičara i dugoročne i kratkoročne posmatrače kao i element za monitoring medija, navodi se u danas objavljenom dokumentu.

Pored užeg tima analitičara OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) tražiće da zemlje članice OEBS-a pošalju 30 dugoročnih posmatrača da posmatraju izborni proces u celoj zemlji kao i 200 kratkoročnih posmatrača za praćenje procedure na sam dan izbora, navodi se u zaključku izveštaja o potrebi za posmatranje izbora.

U dokumentu OEBS-a takodje se navodi da će u skladu sa standardnom metodologijom ODIHR-a Izborna posmatračka misija uključiti i element za monitoring medija.

Misija za procenu potrebe posmatranja izbora sprovedena je u Srbiji od 12. do 15. novembra ove godine, kao odgovor na zvaničan poziv vlasti da OEBS i njena Kancelarija posmatraju predstojeće parlamentarne izbore.

Cilj misije je bio da se proceni predizborno okruženje i pripreme za izbore, a na osnovu procene misija ODIHR daje preporuku da li da rasporedi svoje posmatrače na predstojećim izborima i u kom sastavu.

Misija je tokom posete Srbiji imala sastanke sa zvaničnicima državnih institucija, predstavnicima političkih stranaka, medija, civilnog društva i medjunarodne zajednice u zemlji.

U donošenju takvog zaključka uzeti su u obzir razni nalazi koje su izrazili sagovornici OEBS-ove misije.

Kako se navodi, svi sagovornici su ukazali na vrednost prisustva posmatrača ODIHR-a, i koliko bi to moglo da doprinese u jačanju javnog poverenja i poboljšanju izbornog procesa.

Većina sagovornika OEBS-ovog tima ukazali su da je potrebna puna izborna posmatračka misija ODIHR-a i pozdravili su svaku preporuku koju bi misija mogla da pruži za potencijalno poboljšanje procesa, uključujući pokroviteljstvo medjuagencijske Radne grupe koja namerava da nastavi rad.

"Mnogi su videli posmatračku aktivnost ODIHR-a kao način promovisanja poverenja u izborni proces", navodi se u zaključcima.

To se odnosi na pitanja poverenja u sprovodjenju procedura na dan izbora, tačnost izbornih spiskova, sprovodjenje kampanje, posebno kada je reč o mogućem zastrašivanju glasača i zloupotrebi državnih resursa.

Većina ranijih preporuka ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa nisu ispunjene, ukazuje se u nalazima i dodaje da konkretni aspekti koji bi mogli da budu poboljšani posmatračkim izbornim aktivnostima ODIHR-a uključuju vodjenje kampanje, finansiranje kampanje i medijsku pokrivenost.

 

 

Vučić u Tirani: Krajem januara u Beogradu istorijski sastanak mini Šengena

Savez za Srbiju se ne ograđuje od antimigrantske inicijative Dveri

Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

Špigl o aferi Krušik: Organizovani kriminal uz podršku s vrha uobičajen u Srbiji

Senat Univerziteta u Beogradu poništio doktorat Siniše Malog

Izbori u Srbiji neće biti u martu

Srbija između Krima, Kosova i Rusije

Fajon - U Srbiji prisutan visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda

Dva miliona ljudi radi u uslužnim delatnostima i industriji

Vučić: Srbija i Grčka pravi prijatelji

Srbija u Briselu otvorila poglavlje o slobodi kretanja kapitala

Devet članica EU iznelo predlog oko nove metodologije o proširenju

55 odsto građana Srbije veruje da je korupcija široko rasprostranjena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button