glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

stranke44 pristina000 gradjevinac
nemacka krusik ursula-fon-de-layen bitcoin2 tomane cska-zvezda

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

   Raspisivanje izbora 8. marta, izlazak na birališta 26. aprila

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             18.12.2019.

izbori666

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće održani u zakonskom roku, 26. aprila sledeće godine. Da bi građani tog dana izašli na birališta, zakonom je propisano da izborna kampanja traje od 45 do 60 dana. Kako saznaje „Politika”, izbori će biti raspisani 8. marta. U Srpskoj naprednoj stranci ozbiljno su se spremali za izbore na svim nivoima u martu, ali je prošlog petka, prilikom treće runde dijaloga uz posredstvo evropskih parlamentaraca, s opozicijom dogovoreno da ovaj termin bude kasnije.

Građani bi verovatno sredinom marta izašli na birališta da premijerka Ana Brnabić nije tokom proteklog vikenda zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izbore raspiše u poslednjem zakonskom roku. On je prihvatio njenu molbu, a definitivno će konačnu odluku doneti glavni odbor naprednjaka koji će biti održan 28. decembra u Beogradu. Iako je poslednji termin kada su mogli da budu raspisani izbori bio 3. maja, u vrhu SNS-a nije razmatran ovaj termin zato što će, gotovo je izvesno, veći broj građana spojiti prvomajske praznike s vikendom i jedan broj glasača neće biti kod kuće.

„Postojale su dve mogućnosti – da izbori budu raspisani 19. aprila i sedam dana kasnije, i kada se pogledao kalendar, lako je zaključiti zašto će izbori biti održani 26. aprila. Vaskrs je 19. aprila i teško je poverovati da bi toga dana oni koji su religiozni prihvatili da izađu na birališta”, kaže jedan od članova Predsedništva SNS-a koji nije želeo da ga imenujemo. Pre toga je najavljeno da će naprednjaci krajem decembra na sednici glavnog odbora, najverovatnije u Beogradu, razgovarati i o izbornoj strategiji, ciljevima na lokalnim izborima, a očekuje se da će neko od članova GO pokrenuti pitanje mogućih koalicionih partnera pre svega na lokalu.

Što se izborne koalicije tiče, moguće da neće svi sadašnji predizborni koalicioni partneri biti na istoj listi s SNS-om. U vladajućoj partiji imaju zamerke zašto se gotovo niko od koalicionih partnera nikada nije oglasio kada je trebalo javno braniti zvaničnu državnu politiku. Konkretno se zamera što je retko ko reagovao kada je deo opozicije okružio Predsedništvo, kada su na silu ulazili u RTS ili kada su preko društvenih mreža napadali predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

Ipak, kome će se naprednjaci zahvaliti na saradnji biće poznato sredinom januara i o tome će odlučiti lider naprednjaka. Deluje gotovo izvesno da će i ubuduće na listi SNS-a biti Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića, s kojim su već počeli razgovori o nastavku saradnje, kao i da će uz naprednjake biti i Partija ujedinjenih penzionera Srbije Milana Krkobabića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina. Pod znakom pitanja mogli bi da budu Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, Srpska narodna partija Nenada Popovića i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića. Glavni cilj SNS-a je da na prolećnim izborima osvoji više od 55 odsto glasova.

Bilčik: Važno je da učestvuje što više političkih aktera

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je važno da što više političkih aktera u Srbiji učestvuje na predstojećim izborima i najavljuje da će posrednici EP držati „otvorenim kanale komunikacije” za sve, uključujući i one koji su najavili bojkot. „Uložićemo sve napore da osiguramo da što veći broj političkih aktera u Srbiji učestvuje na izborima. To podrazumeva dijalog i otvorene kanale komunikacije. Ne zatvaramo ništa. Jasno kažem da relevantan politički rad mora da se odvija na prvom mestu u institucijama koje su za to namenjene, a to su parlament i izbori”, rekao je Bilčik za Tanjug.Antrfile

Na Šapićevoj listi Vladan Glišić, Marina Raguš, Ratko Dmitrović, Radovan Tvrdišić...

Predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić predstavio je juče u sedištu stranke, u Novom Beogradu pojedince koji će pomoći promociji aktivnosti SPAS-a i biti na izbornoj listi ove stranke za predstojeće parlamentarne izbore. Među njima su i bivši direktor i glavni urednik „Večernjih novosti” Ratko Dmitrović i poslanica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije od 2007. do 2012. godine, Marina Raguš, koji će na listi SPAS-a nastupiti kao nestranačke ličnosti. Šapić je predstavio i Vladana Glišića i Radovana Tvrdišića, bivše članove i osnivače pokreta Dveri, Željka Tomića, bivšeg poslanika DSS-a, generala Svetozara Andrića, za koje je rekao da će u kampanji učestvovati kao članovi stranke, prenosi Tanjug.

 

 

Stranke kao roba na srpskom političkom tržištu

Ko trguje digitalnim valutama sam snosi finansijski rizik

Špigl o aferi Krušik: Organizovani kriminal uz podršku s vrha uobičajen u Srbiji

Senat Univerziteta u Beogradu poništio doktorat Siniše Malog

Izbori u Srbiji neće biti u martu

Srbija između Krima, Kosova i Rusije

Fajon - U Srbiji prisutan visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda

Dva miliona ljudi radi u uslužnim delatnostima i industriji

Vučić: Srbija i Grčka pravi prijatelji

Srbija u Briselu otvorila poglavlje o slobodi kretanja kapitala

Devet članica EU iznelo predlog oko nove metodologije o proširenju

55 odsto građana Srbije veruje da je korupcija široko rasprostranjena

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button