glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament atina piran88
krsko zatvor Mileta prsut marina novak0000000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Komersant: Kosovo pod nevidjenim pritiskom Zapada zbog Specijalnog suda

izvor: agencije  foto:                                                                          10.01.2018.

pristina6

Kosovo se našlo pod najjačim pritiskom vodećih zapadnih država zbog pokušaja kosovskih lidera da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, a u slučaju da se to dogodi, Kosovu preti medjunarodna izolacija, piše danas moskovski dnevnik "Komersant".

Dnevnik napominje da će pitanje ukidanja suda kosovski parlament razmotriti na prvom ovogodišnjem zasedanju, narednih dana.

"Kosovsku inicijativu su na Zapadu dočekali na nož. Odmah posle novogodišnjeg praznika, Kosovo se našlo pod pritiskom bez presedana, najjačim tokom desetogodišnje nezavisnosti", piše list, napominjući da je pet vodećih zapadnih država istupilo sa zajedničkom izjavom, preteći da će u slučaju ukidanja suda obustaviti partnerstvo sa Prištinom.

"Komersant" ocenjuje da se krajnje oštra reakcija Zapada može razumeti. "Prva žrtva likvidacije suda biće proces normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine, jer kažnjavanje pripadnika OVK za ratne zločine u Srbiji doživljavaju kao kompenzaciju za njen konstruktivni prilaz u pomirenju sa Kosovom", piše list.

Dnevnik dodaje da vlasti Kosova odbijaju da ispune i druge dve obaveze o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i osnivanje Zajednice srpskih opština, mada su i EU i SAD upozorili da bez toga neće biti liberalizacije viznog režima sa Kosovom.

"Ovog puta kosovskim liderima je poslat još jasniji signal. Početkom nedelje je saopšteno da SAD nisu dale vizu premijeru Kosova koji je 11. januara trebao da poseti Ajovu, a početkom februara da prisustvuje molitvenom doručku kod predsednika Donalda Trampa", navodi list.

"Komersant" dodaje da signali sa Zapada nisu ostali neprimećeni na Kosovu, jer je počelo "on-lajn potpisivanje" peticije sa zahtevom da se ne ukida Specijalni sud, i da se ratifikuje sporazum o granici s Crnom Gorom.

"Narednih dana će postati jasno da li su kosovski lideri razumeli taj zahtev, kao i signale sa Zapada", zaključuje "Komersant".

 

 

Specijalni sud ili izolacija Kosova

Oštro upozorenje Kvinte Prišini

Koga na Kosovu plaše optužnice za ratne zločine?

Haradinaj: Rusija ne može u dijalog, davno se povukla

Neuspeli pokušaj ukidanja Specijalnog suda

Konstituisane Skupštine u opštinama sa srpskom većinom na KiM

Kosovo traži da EULEX ide

Kosovo uništilo mrežu za regrutovanje militanata

Unmik: Posredovali smo na osnovu Rezolucije 1244

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button