glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Pristina-panorama
av pristina666
cair
dnk ekologija muzej tesle bunker Novak-Djokovic00000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

izvor: vecernje novosti       foto:  evn                                                                                                                      31.07.2017.

ivanic77 

Loša atmosfera u odnosima Srbije i BiH stvorena je zbog ponašanja Sarajeva. Predstavnici srpskog i hrvatskog naroda nikada nisu imali problema u saradnji sa Beogradom i zato ključni korak u poboljšanju odnosa moraju da povuku bošnjački lideri.

Ovako, u intervjuu za "Novosti" perspektivu saradnje Sarajeva i Beograda ocenjuje srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić. On očekuje da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini biti organizovana veoma brzo i smatra da će biti veoma korisna:

- Termin Vučićevog dolaska zavisi od njegovih međunarodnih obaveza, kojih ima dosta i kada one budu usklađene objavićemo i datum posete Sarajevu - kaže Ivanić.

Koja pitanja treba otvoriti a koja zatvoriti prilikom posete?

- Pre svega, treba otvoriti pitanje istinskog, a ne formalnog uspostavljanja dobrih odnosa. Moramo da prestanemo da opterećujemo svakodnevni život stvarima iz prošlosti. Mislim da treba staviti tačku na negativno atmosferu koja se razvila nakon napada na Vučića u Potočarima i otkazivanja posete predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Koliko istraga oko tog napada opterećuje odnose dve zemlje?

- Napad na Vučića je sramota BiH. Zamislite bilo koju drugu zemlju u kojoj bi napali premijera susedne zemlje. To ne bi moglo proći bez ostavki odgovornih ili bez pronalaženja napadača. Jedino u BiH to nemamo. To je bio veliki šamar BiH, a pogotovo bošnjačkoj političkoj strukturi, jer su najveće opstrukcije istrage dolazile sa te strane.

Da li zategnuti odnosi koje imate sa predsednikom RS Miloradom Dodikom mogu da dovedu do destabilizacije Srpske?

- Ne bih rekao da su naši odnosi zategnuti, već je jednostavno reč o dve različite političke ličnosti koje imaju obavezu da rade u interesu RS. Sve dok postoji neki problem od interesa za Srpsku istinski sam spreman na saradnju, kao i da pređem preko mnogih uvreda koje sam dobijao u prošlosti iz SNSD. U Predsedništvu BiH uvek ću na najbolji način da branim Srpsku i da sarađujem sa političarima iz RS. Neke posebne saradnje sa Dodikom nemam jer trenutno nema ni tema koje bi to zahtevale. S obzirom na to da ne delimo iste političke i ideološke stavove nije ni prirodno da preterano često sarađujemo.

Dodik je opet pominjao referendum u Srpskoj oko nezavisnosti?

- To je pitanje za njega. Ja ne pominjem referendum jer se on ne sme pominjati svaki drugi dan. Nisam za to da se sa temom referenduma poigravamo, to se ili desi ili ne. Kod situacije oko Dana Republike Srpske pokazao sam jasan stav da Srpska ima pravo na referendum i taj stav ću uvek braniti.

Kako gledate na ruski uticaj u RS.

Rusija brani dejtonsku poziciju Republike Srpske. Jasno je pokazala da stoji iza stavova koje ima RS i koji se odnose na dejtonsku poziciju. To nama koristi. Isto tako, Rusija neće uraditi ništa da ugrozi celovitost BiH i to je jasno vidljivo iz njihovog ponašanja. Rusija će uvek da brani Republiku Srpsku kada smatra da za to postoji potreba, ali i da ne ugrožava Dejtonski sporazum.


SPEKULACIJA 

Hoće li biti izgrađena ruska baza u Srpskoj? 
- Dok god se ne uđe u fazu ozbiljnih razgovora, spekulacije iz medija ne želim da komentarišem.

novosti.rs

 

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button