glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

granica44
oluja3333 KOmemoracija
investicije
rasim vucic-dodik-patrijarh nisvil Anic osijek

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

izvor: agencije       foto:                                                                                                                        05.08.2017.

ivanic3 

SARAJEVO - Mladen Ivanić, član predsedništva BiH, ne veruje da će Bosna i Hercegovina uskoro ući u NATO, niti da će biti promena Dejtonskog sporazuma, a geopolitičke poruke i nagoveštaje da budući procesi u regionu idu u tom pravcu smatra političkim provokacijama određenih centara moći i lobističkih grupa.

U BiH nema konsenzusa o ulasku u NATO. Ali, ima u Republici Srpskoj. Dok god je Srbija neutralna, srpski političari u BIH zastupaće taj stav i teško će se naći neki koji će glasati za ulazak u NATO... Sve dok Srbija nije u NATO”, kaže Ivanić u intervjuu za Tanjug.

Ivanić smatra da je besmislena ocena Instituta IFIMES iz Ljubljane, koji posetu Zorana Zaeva Sarajevu vidi kao zajednički ubrzani put BiH i Makedonija za ulazak u NATO i EU i kao svojevrsni signal Aleksandru Vučiću da se priključi i podrži Zajeva i Makedoniju.

Bio sam prisutan na sastanku sa gospodinom Zajevim i nije bilo reči o NATO. Govorili smo o našim međusobnim odnosima, o potrebi da se otvori direktna avionska linija Sarajevo - Skoplje, o potrebi da se poveća ekonomska razmena. O NATO, ne”, jasan je Ivanić.

Misli i da je priča o članstvu BIH u NATO „generalno naduvana”.

Rano je o tome govoriti. BIH još nije dobila ni aktivirani akcioni plan za članstvo - MAP, a Makedonija ga ima već, čini mi se 12 godina, a još uvek nije član. Dakle o tome - kada će se, da li će se - odlučivaće generacije političara koje sada uopšte nisu prisutne”, kaže Ivanić, ali naglašava da u BIH postoji saglasnost o potrebi reforme oružanih snaga.

Podseća da je njegov prethodnik, koji je bio iz Dodikove partije, potpisao zahtev za aktiviranje MAP-a, ali je jedan od uslova za to bio i knjiženje vojne imovine u korist institucija BIH, sa čim se ne slažu u Republici Srpskoj.

To je jedan potpuno apsurdan uslov koji je nastao kao rezultat unutrašnjopolitičke bitke, odnosno insistiranja Bošnjaka, a NATO ga je u takvim okolnostima stavio kao uslov”, kaže Ivanić.

On precizira da u Bih postoji 57 takozvanih vojnih perspektivnih lokacija. Od toga su 19 u Republici Srpskoj koja se protivi da one budu uknjižene kao imovina BIH, pa će to, navodi, biti predmet odlučivanja na sudu.

Zato mislim da priča o članstvu BIH u NATO nije realna bar jedno 10-12 godina”, ocenjuje i kaže da su mu zato smešne „analize koje se izvlače iz konteksta posete jednog premijera drugoj zemlji”.

Vraćajući se na pitanje otkud u poslednje vreme špekulacije - poput navodnih informacija IFIMES-a iz Brisela i Vašingtona da se priprema, a sve „zbog ruskog uticaja na Srbiju”, „moduliranje Dejtonskog sporazuma, odnosno ukidanje paralelnih specijalnih veza država potpisnica tog dokumenta”, ili pisanje Volstrit žornala da bi srpska vlada mogla, uz rusku podršku, da „anektira delove Bosne naseljene Srbima” - Ivanić ocenjuje da su to besmislene teze, naručene i plaćene od lobističkih grupa.

 

 

Sve više otpada na trpezama RS!

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button