glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

bih parlament
skupstina 5 nezaposlenost6
investicije
Pens-Markovic herceg novi taslihan sljivic cirkovic_3

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sve više otpada na trpezama RS!

izvor: evn       foto:  evn                                                                                                                      03.08.2017.

meso 

BANjALUKA - U BiH, odnosno Republiku Srpsku najviše mesa, tačnije oko 90 odsto od onog koje se uveze, dolazi iz Evropske unije, odnosno otpad koji ne zadovoljava njihove standarde, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

On je naveo da u BiH dolazi meso koje je "u razvijenim državama jedna vrsta otpada", komentarišući navode da na tržište BiH dolaze velike količine mesa iz Argentine.

On je pojasnio da, kada je reč o kvalitetu uvoznog mesa, dolazi uglavnom meso najlošijeg kvaliteta, po najnižim cenama, a da iz zemalja kao što je Argentina dolaze veoma male količine.

- To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cenama - rekao je Šarović.

Predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je, za "Novosti", da je fascinantno da je resorni ministar tek sada "otkrio toplu vodu", odnosno da su stočari unazad deset godina pokušavali da skrenu pažnju nadležnima na ovaj problem koji ozbiljno narušava zdravlje stanovništva u Srpskoj, ali bez uspeha:

- Napušteni su svi standardi koje smo nekada imali, na primer, datumi klanja, transporta, zamrzavanje, a pogotovo podaci o učešću proteina u mesu. Najjači standard ima trenutno Japan u kojem je učešće proteina u mesu 24 odsto, u Evropi je to 22 odsto, u bivšoj Jugoslaviji ovaj procenat najmanje je iznosio 19 odsto. Sada uvozimo meso sa manje od 12 odsto proteina čiji je kvalitet izrazito bitan i direktno utiče na razna maligna i kardiovaskularna oboljelja kod starijih, ali i mlađih ljudi.

On kaže da su razvijene zemlje poput Italije uvele posebnu klasifikaciju.

- "Čisto meso", odnosno but, ili kremenadlu, koje se ne moraju mnogo tretirati, cene kao prvu i drugu kategoriju sa visokom cenom, a sve ostale delove za čije je održavanje potrebno tretiranje hormonima i antibioticima svrstavaju u treću i četvrtu kategoriju - kaže Maljčić.

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić izjavio je da veruje da se Šarović poigrao rečima, te da sigurno nije mislio na otpad u pravom smislu reči već na određenu kategorizaciju.

BEZ UVOZA NAS NEMA

Vasić napominje da domaći stočari, usled nesuočavanja sa činjenicom da izuzev pilećeg mesa ne posudujemo dovoljne količine mesa za industrijske procese, budu često skloni karikiranju stvari.

- Industrija bi potpuno stala kada bi se svela na količine sa kojima mi raspolažemo. Jedino se ništa ne bi promenilo kada bi se zatvorile granice kada je u pitanju pileće meso - rekao je Nemanja Vasić.

 

novosti.rs

 

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button