glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

mediji
brnabic7 auto-put6
opozicija
radnici rusija pristina beograd enerrgija latinovic simonovic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

izvor: agencije       foto:                                                                                                                        29.07.2017.

durakovic11 

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba

Duraković je u intervjuu na BHT1 izbegao da direktno odgovori da li namerava da se kandiduje za potpredsednika Republike Srpske, navevši samo da ne isključuje tu mogućnost.

Novinarka je konstatovala da je "puno panike izvazvalo formiranje ovog pokreta, mnogo reakcija u Republici Srpskoj, gde je ponajviše reagovao (vladajući) SNSD i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić koji je izjavio kako formiranjem ovog pokreta Duraković namerava da se na sledećim izborima kandiduje za potpredsednika Republike Srpske".

"Ja mogu samo da kažem nam nije ambicija da rušimo niti Republiku Srpsku, niti nam je ambicija da rušimo njen ustavni poredak, a niti nam je obaveza da polažemo račune ni Mladenu ni njegovom političkom šefu (predsedniku RS) Miloradu Dodiku, ali i ja sam dosta stvari pročitao da nam već pripisuje neke Sorošove finansije, svaki put kada neko želi da iznese istinu, oni ga prikazuju kao neprijatelja", rekao je Duraković. Naveo je da ima ambiciju da Bošnjaci na prostoru RS "kao građani tamo budu relevantniji politički faktor".

"Naša ambicija je da se poveća broj poslanika u Narodnoj skupštini RS, to je zajednička ambicija. Mi imamo ambiciju da podržimo zajedničkog kandidata, nezavisnog kandidata za potpredsednika RS, što niti uključuje niti isključuje Ćamila Durakovića, ali očito neki su se već uplašili toga, ali ja kažem, ako nađemo relevantnu osobu, nemamo problem da podržimo nekog drugog", rekao je Duraković.

Novinarka je upitala Durakovića "zašto odjednom tolika panika" i iznela podatak da je "predsednik opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović rekao da je ovaj pokret nastavak sinhronizovanih pokreta na enitet Republika Srpska i njeno rukovodstvo". "Ono što oni ne mogu da shvate da Republika Srpska, enitet u državi Bosni i Hercegovini nije ekskluzivno vlasništvo Srba, a posebno nije eksluzivno vlasništvo jedne stranke, oni inače kao politička opcija, koju ja pratim dugo i na političkoj sam sceni, sve ono što je van institucije njihove stranke očito tetiraju neprijateljima", rekao je Duraković. Ocenio je da SNSD "i SDS, koja je izvorna politička stranka Radovana Karadžića, ratnog zločinca koji je trenutno u Hagu, prikazuje kao mrzitelje sistema Republike".

"To je toliko notorno izobličeno da je to neverovatno i da je moguće samo za njih da oni o tome govore", rekao je Duraković.

EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku

dodik00

Mediji poslednjih dana spekulišu kako EU razmatra uvođenje sankcija predsedniku Dodiku, kao što su zabrana putovanja i poslovanja u zemljama EU, piše taj portal.

Navodi se da su najglasniji zagovornici zauzimanja čvršćeg stava prema Dodiku u EU predstavnici Nemačke, Holandije i Velike Britanije, a da je kap koja je prelila čašu bilo nepristupanje BiH Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, zbog blokada iz Republike Srpske.

Iz Delegacije EU u BiH su za "Kliks" rekli da moraju da potvrde da se nikakve sankcije ne razmatraju aktivno i da situacija ostaje ista kao što je i navedeno početkom godine u odluci Veća 2017/607.

Iz ambasade Nemačke u Sarajevu rečeno je da ne komentarišu teme razgovora koji se vode unutar EU.

"Tačno je da je Nemačka zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH i kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Veoma nam je žao što političari BiH podstiču etničke konflikte, umesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mesta i boljih uslova života u BiH", rečeno jeKliksuiz ambasade.

Ni Velika Britanija ni Holandija ne razmatraju uvođenje sankcija Dodiku, potvrđeno je iz tih ambasada zaKliks.

Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ostat će na američkoj "crnoj listi" sve dok djelima ne pokaže da je spreman raditi na provođenju Dejtonskog sporazuma i da doprinosi stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine, izjavila je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

U intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" Cormack je rekla da je Washigton donio odluku da uvede sankcije Dodiku jer su njegovi postupci doveli u pitanje vladavinu zakona.

"Jasno smo kazali da su sankcije protiv gospodina Dodika zbog kršenja vladavine zakona, odluka Ustavnog suda, i zato što predstavlja značajan rizik za opstrukciju provođenja Dejtonskog sporazuma. Ukoliko on u jednom trenutku djelima, a ne riječima odluči raditi drugačije, da poštuje vladavinu zakona i odluke Ustavnog suda, i poštuje ono što Dejton znači, onda u jednom trenutku možemo razmotriti tu drugačiju situaciju", rekla je ambasadorica SAD-a u BiH.

Sjedinjene Države su 17. januara predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku uvele sankcije, koje se odnose na zabranu ulaska i blokadu imovine u toj zemlji, zbog "opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Cormack je izjavila da ta odluka nije donesena preko noći jer je, kako je navela, Dodik dugo dobijao upozorenja da će njegovo opstruirajuće ponašanje proizvesti posljedice, a povod za uvođenje sankcija bila je Dodikova odluka da ignoriše odluku Ustavnog suda BiH kojom je neustavnim proglašen 9. januar koji se obilježava kao dan nastanka RS-a.

Prema njenim riječima, eventualno ukidanje sankcija Dodiku bi takođe bio proces koji bi potrajao.

 

 

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button